Boer Keçisi



Boer keçisi, Güney Afrika kökenli et ırkı özelliği ile öne çıkan yabancı ırk bir keçidir. Boer keçisi ismini Boer şehrinden almıştır. Son yıllarda dünyadaki ünü hızla artmaktadır.

Boer keçisi nereden ve ne zaman gelmiştir?

Boer keçisinin 1900 yıllarında Güney Afrika'da Namaqua ve Fooku halkı tarafından Hindistan ve Avrupa keçi ırkları ile melezleme sonucu elde edildiği sanılmaktadır.
Dünyanın birçok yerinde sevilen etçi keçi ırkıdır. Boer keçisi ırkı dünya ülkelerine ilk zamanlar Yeni Zellanda üzerinden ihraç ediliyordu. Daha sonraları bu ihracat Güney Afrika üzerinden yapılmaya başlamıştır.

Boer keçisi X ispanyol keçisi, Tiftik keçisi, Kiko keçisi, Nubiya keçileri ile melezlemelerde oluşan F1 bireyler 7\8 oranda Boer keçisi özelliği taşırlar. 

Boer keçileri değişik ırk keçilerle melezleme yapılmış fakat çok verimli sonuçlar alınamamıştır. En iyisi Boer keçi ırkını saf olarak yetiştirmektir.
Boer keçisi Mardin, Adana, Mersin, Antalya, Muğla ve İzmir hattında uygun sıcaklık nedeniyle yetiştiriciliği yapılabilir. Ama milli keçi ırklarımızı bozmamak için yerli keçilerimizle Boer keçilerini melezlemeyelim.

Avustralya 1990 yılında Boer keçisi üretimine başlamıştır. Bu ülkede çok sayıda Boer keçi çiftliği kurulmuştur. Bugün Avustralya damızlık Boer Keçisi Üreticileri Birliği çeşitli çalışmalar yapmaktadır. 

Boer keçisinin özellikleri nelerdir?



Etçi keçi ırkları doğada bakımı en az zahmetli hayvanlardır. Bol ve geniş merada otlatılmaya bayılırlar. Keçi yetiştiriciliğinde bakır eksikliğine önemle dikkat edilmelidir. Sağlıklı keçi yetiştiriciliği için keçilerin yediği yemlerden ya da meradan yeteri kadar bakır alımı gereklidir. Yeterince bakır alınamaz ise keçilerde, kansızlık (anemi), ishal, döl veriminde azalma,düşük yapma (abartus) ve kas uyuşukluğu (letarji) görülür. Keçi yetiştiriciliğinde hazır yem ve mineral destekli özel yapım yem katkılarından uzak durulmalıdır. 
  • Boer keçilerinde baş ve boyun kahverengi, yüzde beyaz akıtma, vücut beyaz renktedir.
  • Boer keçisinin dişileri ve erkekleri boynuzludur.
  • Boer keçileri kurak ve yarı çöl bölgelerinde bile olağanüstü dayanıklıdırlar.
  • Boer keçileri hızlı gelişim özelliğine sahip etçi bir keçi ırkıdır.
  • Boer keçileri yüksek karkas randımanına sahiptir ve çok kaliteli et verir.
  • Boer keçileri hastalıklara da oldukça dayanıklıdırlar.
  • Boer keçilerinde kulak uzun, sarkık ve düzdür.
  • Boer keçilerinde döl verimi oldukça yüksektir. Boer keçilerinin dişi bireyleri 5. aylarını tamamladıklarında östrüs (kızgınlık) gösterip gebe kalabilirler. Boer keçilerinde yılın tüm mevsimlerinde kızgınlık görülmektedir. Bu nedenle yılda iki veya iki yılda üç kez doğum yapabilmektedirler. Böylece bir Boer keçisinden yılda 3.60 oğlak almak mümkün olmaktadır.
  • Boer keçilerinde gebelik süresi 148-155 gün olarak saptanmıştır.
  • Boer keçilerinin analık içgüdüsü iyi olmakla birlikte ilk doğumda dikkatli olunmalıdır.
  • Beside oldukça hızlı gelişen oğlaklarında günlük ağırlık artışı 225-270 gram arasında değişmektedir. Bir kg ağırlık artışı sağlamak için tükettiği yem miktarı oldukça düşük olan Boer keçilerinin karkas ve et kalitesi yüksektir. 

Boer keçisinin verim özellikleri nelerdir?

Canlı ağırlık: Erkeklerde 110-135 kg , dişilerde 90-100 kg'dır.
Kızgınlık görülme yaşı: 5. ay 
Gebelik süresi: 149-155 gün
Bir batında oğlak sayısı: 2.0




Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.