Brahman Sığır Irkı

Brahman Sığır Irkı Nereden Gelmiştir?

Brahman sığır ırkı ("Brahma" olarak da bilinir.) “Hindistan’ın kutsal sığırı”dır. Hindistan’ın Bos İndicus sığırlarından gelmektedir.

Bu sığırlar yüzyıllar boyunca yetersiz gıda kaynaklarına, böcek zararlılarına, parazitlere, hastalıklara ve tropikal Hindistan hava şartlarına karşı direnç göstermişlerdir. ABD’deki sığır yetiştiricileri bu ırkın kazanmış oldukları doğal dirençleri kendi sığır ırklarında kullanmak için Bos İndicus sığır türlerinden üç tanesi olan; Guzerat, Nelore ve Gir’i kendi ülkelerine götürmüşlerdir. Bunlardan harici olarak Krishna Valley türü de kullanılmış ve tanıtılmış ancak çok fazla yaygınlık göstermemiştir. Guzerat türü ABD’deki üretilen ve geliştirilen sığır ırklarına yakınlığı dolayısıyla bu türün daha çok yayılmasına yol açmıştır.

Teksas’ın güneybatı kesiminde ve Meksika Körfezi boyunda olan kıyı ülkelerinde 1910’dan 1920’ye kadar olan dönemdeki melezlemelerde birçok sığırda Bos İndicus ırkı boğaların kullanıldığı genetik araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Çok azınlıkta da olsa bazı yetiştiriciler bu ırkı saf olarak yetiştirmeye çalışmıştır.

Üretim için Hindistan’dan ithal edilen Brahman ırkı sığırlar (çoğunluğu boğa) diğer ırkların melezlenmesi amacıyla da kullanılmıştır. Bunların  soy kütüğü tutulmuş olması dikkat çekmiştir. Getirilen boğalar Avrupa kökenli sığır ırklarında kullanılmıştır.

Üretilen beşinci kuşak yavrular dahi sadece Bos İndicus özelliğini korumakla kalmamış et verimleri yönünden yüksek ve daha dayanıklı hale gelerek ithalatla gelen orijinal hayvanlardan daha üstün verimli hayvaların oluşturulmasına zemin hazırlamışlardır.

Günümüzde melezlemede kullanımı, çeşitli amaçlar için üretiminde başlangıç noktası olarak tercih edilmesi dikkat çekmektedir. Et verimleri ve bu etin lezzeti dolayısıyla beş kıtada da çok beğenilmektedir. Brahman sığır ırkının tropikal bölgelere inanılmaz adaptasyonu sayesinde o kadar önemli hale gelmiştir ki bir çok ırkın adaptasyonu için Brahman ırkı kanı dahil edilerek bu bölgelere adaptasyonları sağlanmış.

Melez ırklardan popülaritesi yüksek olanları şu şekilde sıralayabiliriz: Brangus, Braford, SimBrah, ChaBray, BeefMaster.


Brahman Sığır Irkının Özellikleri Nelerdir?

  • Brahman da dahil olmak üzere tüm Bos İndicus sığırları omuz ve boyun üstündeki büyük bir tümseği andıran anatomik yapıları ile karakterizedir.
  • Brahmanların rengi çok açık gri veya kırmızıdan siyaha kadar değişir. Olgun boğalar normalde ineklerden daha koyu renktedir. Güneş ışınlarının çoğunu yansıtan kısa, kalın, parlak tüyleri ve siyah pigmentli derileri vardır. Bu adaptasyonu ile öğle sıcağında dahi etkilenmeden merada otlayabilir. Brahman ırkı sıcak havaya karşı direncini arttırmak için derileri gevşek ve sarkık olacak şekilde soğuma alanlarını genişleterek adaptasyona uğramıştır.
  • Boynuzları yukarı veya arkaya doğru kıvrılır, alınları geniştir. Sarkık kulakları dikkat çeker.
  • Bu ırkın bir diğer özelliği de ter bezlerinin sayısının oldukça fazla olması nedeniyle serbestçe terleme yapabilmeleridir. Bos İndicus sığırları ayrıca yağ bezlerinden kendilerine özgü kokusu olan yağlı bir salgı üreterek dış parazitlere ve böceklere karşı kendilerini korurlar.
  • Brahmanlar zeki, meraklı ve utangaçtır.
  • Bakımları alışılmadık derecede kolay, dayanıklıdır ve yem ayrımı yapmadıkları içinde tercih sebebidir.
  • Bunlarla birlikte yetiştiriciler dikkatli ve nazik olmalıdır ki Brahmanlar sevgi isterler ve çok uysaldırlar. Yetiştiricilerin davranışlarına karşı ani tepki verebilirler. İyi yetiştirilmiş, akıllıca seçilmiş ve uygun şekillerde tedavi edilmiş Brahmanlar diğer cinsler kadar kolay idare edilebilirler.
  • Yavrularına iyi bakarlar ve kolay doğum yaparlar.
  • Annelik içgüdüleri yüksektir.


Brahman Sığır Irkının Özellikleri Nelerdir?

Brahmanlar etçi ırk sığırlar arasında orta büyüklüktedir. Brahman boğalar genellikle ortalama olarak 725 kg ila 1 ton ağırlığa ve Brahman dişileri 450 kg ila 635 kg ağırlığa ulaşabilmektedir.

Brahman buzağılar doğumda küçüktür; 25-30 kg ağırlıkta doğarlar. Ancak çok hızlı büyürler ve diğer ırklarla aynı sütten kesim ağırlığına ulaşırlar.

Seçim nedenleri;

  • Hızlı büyüme ve gelişme,
  • Karkas randımanı yüksek
  • İdeal vücut oluşumu,
  • Erken cinsel olgunluk.



Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.