Pikan Cevizi Yetiştiriciliği ve Dünyadaki Varlığı

Pikan (Carya illinoensis) sert kabuklu bir meyvedir. Meyvesi ve tohumu cevize benzediğinden dolayı ülkemizde pikan cevizi olarak adlandırılmıştır. 

Pikan Cevizinin Tarihi Geçmişi

Pikan cevizi, Kuzey Amerika'ya özgü tek ağaç yemişidir. Tereyağını andıran tadı ve besin içeriği, dünya çapında ününün günden güne artmasını sağlamıştır. 

Kökeni 16. yüzyıla kadar yayılan pikan ismi, Amerikan yerlilerinden Algonquin dilinde "kırmak için taş gereken kuruyemiş" anlamına gelen "pacane" kelimesinden türemiştir. 

Kuzey Amerika'nın koloni dönemi öncesi orta ve doğu bölgelerinde ve Meksika'nın akarsu vadilerinde yaşayan yerliler; kolayca bulunabildiği, kabukları Kuzey Amerika'nın diğer kuruyemiş türlerine göre daha kolay ayıklanabilindiği ve lezzeti nedeniyle pikan cevizini temel gıda kaynağı olarak tüketmiştir. Hatta bir süre Amerikan yerlileri arasında para birimi olarak da kullanılmıştır.

Pikan cevizinin 1000'in üzerinde çesidi var ve bunların çoğu ismini, Yerli Amerikalı-Hint kabilelerinden (Cheyenne, Choctaw, Mohawk, Shawnee ve Sioux) almıştır. 


Pikan Cevizi Nasıl Yetiştirilir?

Anavatanı Kuzey Amerika olsa da Pikan cevizi diğer ceviz çeşitlerine göre daha sıcak iklimi sever ve soğuklanma ihtiyacı diğer ceviz türlerine göre daha az olduğu için Akdeniz ve Ege Bölgelerimize en iyi uyumu sağlamıştır.

İyi bir bakım ve toprak analiz sonuçlarına göre doğru gübreleme ile 4-5 yılda ürün alabiliyoruz. 

İklim ve büyüme koşullarına göre 9x9 metreden 15x15 metreye kadar dikilebilir.

İyi drenajlı, pH değeri 6,5-7 olan toprakları sever. 


Pikan Cevizi Hangi İklimleri Sever?

Sıcak ılıman bitkisidir. Yazları sıcak ve uzun, kışları ise kısa ve ılıman olan iklimleri sever. Özellikle denize bakan yamaçlar, yüksek nemli ortamlar pikan cevizi için idealdir. Karadeniz bölgesinde rakımı 500 metrenin altında kalan bölgelerde dondan korumak için kaydıyla da yetiştirilebilinir.

En uygun büyüme ve gelişme sıcaklığı 28-30 santigrad derecedir. Sıcak (-6) santigrad derecenin altına düşen yerlerde yetiştirilemez.


Pikan Cevizi Ağacının Özelliklerini de Tanıyalım
  • 200 yıla kadar yaşayabilen,
  • 60 metreye kadar boylanan,
  • Tek gövdeli, yayvan ve çok yayvan büyüme gösteren,
  • Ağacın büyümek için bolca alana (yerin üstünde ve altında) ihtiyaç duyması,
  • 3 metreye kadar derin ve kuvvetli kök yapısı olan,
  • Dallar gevrek ve dayanıksızdır,
  • Meyvesinin pahalılığı gibi özellikleri önemlidir.
Pikan Cevizinin Besin İçeriği

Pikan cevizi, besin içeriği olarak her ne kadar cevize benziyor olsa da cevizden farklı olarak daha yüksek yağ oranı ve daha yüksek A, B1 ve E vitamini içermektedir.

100 gr iç bilgiPikanBademFındıkCeviz
Protein (%)9,219.012,614,8
Yağ (%)71,254,062,464.0
Karbonhidrat (%)14,620,016,715,8
Kalsiyum (mg)7323420999
Fosfor (mg)239500337380

Pikan Cevizinin Kullanım Alanları 

Pikan cevizi ülkemizde çerez olarak kullanılmasına rağmen ABD'de çerez kullanımı dışında ekmekçilik, şekerleme, dondurmacılık, kozmetik ve eczacılıkta reçel marmelat sektörlerinde kullanılmaktadır.

Pikan Cevizinin Bakımı Nasıl Olmalı?

Ağacın tepesinde değilse, genellikle tanımlanabilecek merkezi bir lider olacak şekilde budama yapılmalıdır. Bu, ağaca uzun ömür ve daha fazla sağlamlık katacaktır. Çünkü iyi aralık bırakılmış dallar, ağaca kümelenmiş olanlardan daha iyi bağlanır. 

Tam güneş veya yarı güneşli yerlerde iyi  büyüyen ceviz ağaçları; en iyi verimli, drenajı iyi yapılmış, asit veya alkali nemli topraklarda büyür ve tuza tolerans göstermez yani tuzlu toprakları sevmez. Kurak kumlu topraklarda daha yavaş da olsa büyürler ve genellikle  sulama yapılamadığında yapraklarını dökerler. 

Pikan cevizi ağaçlarının dikim için yerleri belirlenirken; sadece  büyüklüğü ve meyve düşmesi nedeniyle değil, aynı zamanda yapraklar ve ceviz kabuğunun yağmurlar sırasında salgıladığı madde nedeniyle arabalara yada kaldırımlara (açık arazi ekimi söz konusu ise)leke yapabileceğini unutmamalıyız.

Pikan ceviz kabuklanmaya karşı çok hassastır. Sadece bu hastalığa karşı dirençli çeşitleri dikmek en iyisidir. 

Kuru havalarda sulama ve düzenli gübreleme yoluyla ağaçları sağlıklı tutarak kanserlerden korumaya çalışın. Ağaçları gereksiz yere yaralamaktan kaçının ve zayıf veya ölü dalları budayın.

pH değeri 8,5'den daha fazla olan topraklarda, özellikle çinko gibi küçük besin element eksiklikleri belirgin görülür.

Pikan Cevizi Bahçe Tesisinde En Önemli Detay

Erkek ve dişi farklı zamanlarda olgunlaştığı için bahçe tesisinde bu detaya dikkat edilmeli ve çiçek tozu olgunlaşma  zamanları birbiriyle uyumlu olan en az 2 çeşitle bahçe tesis edilmelidir.


Pikan Cevizi Hasat Dönemi

Hasat zamanı ve şekli, Kasım-Aralık aylarında silkeleme yöntemi ile yapılır ve meyvesi hasat sonrasında muhafazası için nem % 4 düşürülmeli ve 6.5-7.5 santigrad derecede % 65-75 nemde muhafaza edilmelidir. Hasat işlemi için dış kabuğun çatlamış olması gerekmektedir. 10. yıldan sonra ağaç başına 80 kg a kadar verim alınır. ABD 'de 500 yıla kadar ömrü olan pikan cevizlerin varlığı da bilinmektedir. 




Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.