Yanıkara Hastalığı
Sığır ve koyunlarda,Clostridium bakterisinin neden olduğu, aniden şekillenen, ateşli ve sıklıkla hayvanın büyük kas gruplarında şişkinlikle görülen öldürücü bir salgın hastalıktır.
Hayvanım Yanıkara Hastalığına Neden Yakalanır?
Hayvanlarımızın baş belası bakterilerinden olan Clostridium, aslında hayvanlarımızın bağırsaklarında bulunmaktadır. Aşı yaptırmadığımız zaman bu bakteriler hayvanımızın bağırsaklarında sayıca çoğalıp hayvanımızın hasta olmasına neden olmaktadır.
Clostridium bakterisi toprak içindede yıllarca canlılığını sürdürebilmektedir fakat toprakta üreyip gelişemez. Peki bu bakteri toprağa nasıl bulaşmaktadır? Hasta hayvanlardan yayılan etken toprakta yıllarca canlı olarak kalabilir. Özellikle drenajı yapılan toprakta hastalık etkeni toprağın yüzeyine çıktığından dolayı hastalık riskini arttırmaktadır. Toprağa bulaştıktan sonra merada otlayan sağlıklı hayvanlarımız bu bakterileri almasıyla birlikte ilk olarak sindirim sistemi daha sonrasında kanına geçerek enfeksiyon tablosu oluşturmaktadır.
Bu hastalık yaygın olarak sağlıklı, kilosu iyi olan hayvanlarda ortaya çıkar. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülürken kış aylarında daha nadir rastlanır
Herhangi bir yaş sınırı yoktur 6 haftalık buzağıda olur iken 10-12 yaşlı sığırlarda da hastalık gözlemlenmektedir.
Koyunlarda ise kastrasyon, kuyruk kesimi gibi yaralar sonrasında daha çok görülebilmektedir.
Yanıkara Hastalığı’nda Hayvanlarda Ne Gibi Belirtiler Görülmektedir?
Bu hastalık çok sinsi ilerlemektedir, hayvan sahibi ne olduğunu anlamadan sürüsünde birkaç hayvanı ölü olarak bulmaktadır. Hayvanlarda aniden topallık ve depresyon hali görülür.
Enfeksiyonun ilk başladığı sürede ateş yükselmesi gözlemlenirken, hastalık ilerledikçe ateş normale hatta normalin altına inmeye başlar.
Kalça, omuz, göğüs, boyun gibi büyük kas gruplarında karakteristik olarak ödem ve çıtırtı sesi duyduğumuz şişkinlikler bulunur. Bu şişlikler ilk dönemde küçük boyutlu, sıcak ve ağrılı iken daha sonrasında şişlikler gelişir ve birbiriyle birleşir. Tam bu devrede ki şişlikler soğuk ve ağrısızdır.
Ölüm 12-48 saat içinde şekillenmektedir.
Yanıkara Hastalığı’nı Nasıl Teşhis Ederiz?
İyi besili genç sığırlarda özelliklede etçi sığırlarda gözlenen bu hastalık büyük kas gruplarında çıtırtılı şişlikle karakteristik olduğundan dolayı teşhis etmesi çok zor değildir. Hastalıktan etkilenmiş kaslara bakıldığında koyu kırmızı renkten siyaha doğru değişen renkte, kuru ve yumuşaktır.
Yanıkara Hastalığı’nın Tedavisi Nedir?
Hastalıktan şüphelendiğimiz hayvanlara aşı yapılmalı ve koruyucu amaçlı olarak Penisilin grubu antibiyotik uygulanmalıdır fakat tedavide başarı şansı düşüktür.
Yanıkara Hastalığı’ndan Hayvanlarımı Nasıl Koruyabilirim?
Aşı ile hayvanlarımızı kolaylıkla koruyabiliriz. Eğer yetiştiriciliğini yaptığımız bölgede daha öncesinde Yanıkara hastalığı görülmüşse; sığırlar için 2 ve 6 aylık yaşlarda, iki hafta ara ile iki adet aşı uygulanmalıdır. Tekrar aşılamaya ihtiyaç duyuluyorsa 1 yaşında ve her beş senede bir, tek doz aşılama yeterli olacaktır.
Unutmamak gerekir ki bu hastalık Tarım Bakanlığı'na ihbarı mecburi hastalıktır! Lütfen bakanlığa bildirmeyi unutmayalım ki daha çok hayvanımızı yaşatabilelim.
Written by
Murat KANAT
Veteriner HekimBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova