Brakel Tavuğu


Brakel Tavuk Irkının Tarihçesi Nedir?

Brakel ırkı, Belçika’nın en güzel geleneksel ırklarından birisidir. Belçika’da Brakel olarak adlandırılan bölgeden orijin aldığı tahmin edilmektedir. Bu tavuk yoğun olarak Flander Bölgesindeki Nadeerbraekel kısmında yetiştirilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. 1884 yılında, daha iri olan Flanders’in Brakel’i ve daha ufak olan doğu bölgesindeki Campine ırkları iki ayrı tür olarak tanındı. 1898 yılında Brakel yetiştiricileri bu ırk için belirli standartlar belirlediler. Ardından 1926 yılında ayrı ırklar olan Brakel ve Campine ırkları birleştirildi ve tek bir ırk olarak standardize edildi.

İngiltere’de, Hamburg ırkı tavuklarla melezlenerek oldukça farklı bir Campine ırkı yaratıldı. Brakel ve Campine ırkı arasındaki fark erkek olanlarda tüy yapısındaki farklılıktan ayırt edilebilir. Brakel ve Campine dişileri ise hemen hemen aynı dış görünüşe sahiptir ve ayrım yapmak oldukça güçtür. Ayrıca Brakel tavuğu, Campine tavuğundan daha ağır olup, genellikle 1 kg daha fazla ağırlığı sahiptirler.

En eski Avrupa ırklarından birisi olan Brakel, eski kaynaklarda 1416 yılında dahi bahsedildiği görülmüştür. Bu ırk ikinci dünya savaşında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmiş ve sayısı oldukça azalmıştır. Nadir bulunan ve hafif sayılan ırklar arasındadır.

Brakel Tavuğunun Özellikleri Nedir?


Dış görünüşü: Vücut orantılı bir şekilde uzun ve derin hatlara sahiptir. Omuzları geniş, kuyruğa doğru daralan ve omuzdan kuyruğa doğru döküntülü tüyleri vardır. Göğsü dolgun, geniş, sıkıca çevrelenmiş ve ileriye doğru çıkıntılıdır; ancak bu çıkıntı gaga ucunu geçmez. Kanatlar kısmen uzun ve büyük, yüksekte, alt uyluk bölgesinin üzerinde ve popo kısmının gerisinde bitecek şekilde konumlanmıştır. Ana kuyruk tüyleri geniş, uzun, 45 derecelik bir açıyla geriye doğru taranmış ve iyi yayılmış, yukarı kısımdaki kuyruk tüyü kavisli ve uzundur. Tek renk olan boyun tüylerinin altında düz bantlar şeklinde renkli tüylere sahiptir. Dışarıdan tavuğun çevresine art arda halkalar çizilmiş gibi görünmektedir.

Başı: Orta boylu ve geniştir. Gaga orta uzunlukta ve hafif kavislidir. İbik tek parça, dik ve tırtıklı bir şekildedir. Gözleri küçük ve siyah renklidir. Yüzü düz ve kırışıksızdır.

Boyun: Uzun, nazikçe bir kavis alarak uzanır ve tek renk tüylerle kaplıdır. Herhangi bir beneklenme veya iki renk karışımı boyun tüylerinde görülmez.


Bacak ve ayakları: Uzun, tüysüz ve mavi/gri deri rengiyle kaplıdır. Parmakları 4 tane, orta uzunlukta ve iyi yaygınlaşmıştır. Yılda ortalama 200 adet yumurta verebilirler. Yumurta rengi beyazdır ve yumurta ağırlığı 60-65 gram gelmektedir. Bir Brakel horozu yaklaşık 2-2,5 kilogram, dişisi ise 1,8-2,2 kilogram gelebilmektedir. Beslenme ve barınma ortamları güzel, temiz ve rahat olursa en üst düzeyde verim alabileceğiniz bu tavuklar, kümese eklemek için güzel bir alternatif olabilir.

İşletme bazında büyük sürüler halinde bakılmayan bu tavuklar genellikle hobi amaçlı ve ilgili olan kişiler tarafından bakılıyor. Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde var olmasına rağmen hala azınlık sayıda varlığını sürdürüyor. Brakel dış görünüşü oldukça güzel, yıllardır dünyada var olan sevimli bir tavuk ırkıdır. Çizgili renkleri (en yaygın altın sarısı veya gümüş renkli), düzgün taranmış ve hafif salaş kuyruk tüyleri ve tek renkli boyun tüyleri sayesinde tavuklarla ilgilenen insanlar tarafından oldukça sevilen bir ırktır.

Brakel Tavuğunun Mizacı Nasıldır?


Huy olarak oldukça narin, kibar ve tetikte olan hayvanlardır. Yemleri yerde bulma kabiliyeti iyidir. Serbest dolaşmayı ve toprağı kazıp, eşelemeyi çok severler. Hastalıklara karşı güçlüdürler ve kolay kolay hastalanmazlar. Aslen kendi kendilerine bakıp doğada yaşamlarını sürdürebilirler ve yem bulma konusunda iyilerdir. Sahiplerine güvenirler; ancak yabancı kişilere karşı tetiktedirler. İçgüdüsel olarak herhangi avlanan bir hayvanı 1,5 kilometre uzaktan tespit edebilirler ve olağanüstü bir uyarı sistemine sahiptirler!

Brakel yetiştirmek oldukça kolaydır. Bu tavuklar kısa sürede olgunlaşır ve kendi kendine bakabilen atalarından gelen dirençlilik sayesinde olmalıdır ki hastalıklara karşı dayanıklıdırlar. Bu tavuklar kısa mesafede de olsa uçma konusunda iyilerdir. Hareketli ve aktiflerdir.

Brakel Tavuğunun Avantajları Nelerdir?


Yıllarca Belçika’da ve Avrupa’daki küçük yerleşim yerlerinde, kasabalarda sürekli yetiştiriciliği yapılan Brakel tavuğu, insanlar tarafından yumurta elde edilebilmesi ve sofraya koyabilecekleri lezzetli bir ete sahip olmasından dolayı bakılmıştır. Aşağıda Brakel tavuğu beslemek isteyenler için;

  • Oldukça hızlı olgunlaşabilmeleri (5-6 ay),
  • Etinin lezzetli olması,
  • Yumurtalarının M ve L boyutlarda olması,
  • Görünüş itibariyle dünyadaki en güzel ırklardan birisi olması,
  • Bakım ve beslemesinin kolay olması,
  • Uçma kabiliyetlerinin kısa mesafede iyi olması,
  • Hastalıklara karşı dirençli olması,
  • Yemleri doğada kolayca bulabilmeleri,
  • Fazla sayıda beyaz yumurta verebilmeleri,
  • Yoğun, yumuşak ve uzun tüylere sahip olmaları gibi avantajlara sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Brakel Tavuğu Bakım ve Besleme Tavsiyeleri Nedir?


Günümüzde az sayıda yetiştirici tarafından saf kan olarak beslenen bu ırk, özellikle erkek horozların bakımı için kümesinizde birkaç değişiklik yapmanızı gerektirebilir. Dar alanları sevmeyen bu tavuk için, kümes içindeki tüneklerin horozun uzun ve yaygın olan kuyruk tüylerini sıkıştırmaması gerekir. Aksi takdirde bu hayvanın refah seviyesinin düşmesine ve rahatsızlık duymasına neden olur. Bu ırkın çiftleşme ve fertil yumurta verme kapasitesi yüksektir. Yaklaşık 10 tavuk için 1 horoz koymanız yeterli olacaktır.

Brakeller doğası gereği hareketli, cesur ve oldukça güçlü tavuklardır. Bu yüzden ekstra bir bakıma ve yönetim sistemine daha az ihtiyaç duyarlar. Buna rağmen alternatif önlemler almanız, tavuklarınızın daha iyi büyümelerine ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olacaktır.

  • Tavuklarınızı zamanında aşılatmanız,
  • Herhangi bir hastalık belirtisini yakalayabilmek adına düzenli olarak gözlem yapmanız, 
  • Çevredeki veteriner hekiminiz ile iletişim halinde olmanız gerekir.
ÜlkeBelçika  

Yıllık Ortalama

Yumurta Sayısı

180-200 adet
RenklerGümüş ve Altın
İbikBalta
Kullanım AlanıYumurtacı 
AğırlıkHorozlarda 2-2.5 kg ve dişilerde 1,8-2,2 kg
Yumurta RengiBeyaz
Yumurtlama Yaşı5-6 ay
Yumurta Boyutu60-65 gram (Medium-Large)
MizacıKibar, geniş alanlarda yemlenmeyi seven, dayanıklı, çevresine karşı duyarlı ve tetikte



Kaynaklar:
roysfarm.com
poultrykeeper.com
rarepoultrysociety.com



Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.