Kuzuların kuyrukları neden ve nasıl kesilir?


Kuzuların kuyrukları neden kesilir?


Koyunlarda kuyruğun kesilmesi güzel bir görünüm vermesinin dışında koyunların enfeksiyon kapmasını önlemektedir.


Kuyruk üzerindeki kıllar çakırdak, diken gibi işe yaramayan atıkları toplamaktadır. Uzun olan kuyruk çalı ve dikenelere takılır ve kıllar köklerinden kopar. Daha sonra deride yaralar oluşur. Bu yaralar ise sinekleri çeker ve sinekler buralara yumurtalarını bırakır. Ardından kuyruk ve civarının kurtlanmasına sebep olur. Bunun yanında yün kalitesi ile miktarının ve koyunun döl verimliliğinin azalmasına neden olur. Sinekler muhtemelen bu bölgenin sürekli ılık ve nemli olması nedeniyle koyunların makatına çekilir. Koyunun ısısı ve kuyruğunda pislik bulunması sineklerin bıraktığı yumurtalardan larvaların çıkmasını kolaylaştırır. Koyunlar sinek çarpması meydana geldiğinde büyük bir rahatsızlık yaşar.


Kuzuların kuyruklarının rüzgarlı veya çok sıcak havalarda kesilmemesine dikkat edilmelidir. Güneşli ve rutubetli havalarda sinekler çok hareketli oldukları için kuzuların kuyruk kesimi günün çok erken saatinde - güneşin ilk ışıklarında - yapılması tercih edilmelidir. 

Mümkünse erkek kuzuların kısırlaştırılması ve kuyruk kesiminin aynı gün yapılması kuzunun daha çok acı çekmemesi için önemlidir. 


Kuzuların kuyrukları ne zaman kesilmelidir?


Kuzuların kuyruk kesme işlemi doğumlarının ilk haftası içinde yapılmalıdır. Bu işlemin 5. ve 7. gün yapılması uygun olup doğum ağırlığı yüksek olan kuzuların tedavi süresi daha hızlı olur. 

Kuzuların kuyruk kesme yöntemleri nelerdir?


Kuzularda kuyruk kesme işlemi bıçak, kuyruk kesme makinası, elastrasyon (lastik halka), kızdırılmış demir ve burdizo ile yapılır. 

Kuzuların kuyruk kesimi için elastrasyon aleti ile lastik halka kullanılarak uygulanan yöntem, herkesin kolayca yapabileceği yaygın bir yöntemdir. 

Kesme işleminde burdizo pensi ve bıçak, elektrikli kuyruk kesme makinası ve emasculator yöntemlerini kullanırken mutlaka veteriner hekimlerden yardım almalısınız. 

Kuyruk kesme işleminde hayvanlarınızın enfeksiyon kapmaması için ellerinizin ve aletlerin temizliğine mutlaka dikkat ediniz. 


Kuzularda Kuyruk kesimi nasıl yapılır?

Kuzuların kuyruk kesiminde lastik halka kullanılarak uygulanan yöntem: 






Bu amaç ile hazırlanmış sağlam lastik halkalar elastrator denilen aygıt ile kuyruğa geçirilir ve kuyruktaki kan akımını durdurur.





Kuzunun kuyruğu hangi metotla kesilirse kesilsin kuyruk derisi gövdeye doğru itilerek kuyruk sokumundan itibaren 4-5 cm veya en az 3 omurilik kemiği bırakılarak kesilir.


Dişi kuzularda gövde üzerinde kalan kuyruk vulvayı örtecek büyüklükte olmalıdır.




Kuyruk uzunluğunun miktarı, kuyruk iç yüzünün kılsız kısmının bitim noktası kadar olmalıdır. 


Diğer bir deyimle; kuyruğun iç tarafından kılların başladığı noktadan itibaren kuyruk kesilmelidir. 




Vulvanın kapalı kalması için yeterince kuyruk bırakmak çok önemlidir. Kesim işlemi kuzunun kuyruğunda görünen deriden ve kılların başladığı yerden itibaren yapılmalıdır. 




Bu işlemden sonra 15 ile 28 gün içinde kuyruk kendiliğinden düşer.  Kuyruk kesimi ile kuzularda canlı ağırlıklarının düşmesi gibi bir sorun olmaz. 







Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.