Hayvan Beslenmesinde Alternatif Protein Kaynağımız, Ağaç Yaprakları
Ağaç Yaprakları Değerlendirilebilinir Mi?
Ağaç yapraklarının, doğada ekolojik dengeye sağladığı katkılardan başka, kurak ve yarı kurak iklim kuşağında yer alan ülkelerde, ruminantların beslenmesi ile ilgili önemli bir görevi daha üstlendiği bilinmektedir. Bu bağlamda, özellikle keçiler tarafından sevilerek tüketilen ağaç yapraklarının, çiftliklerde işçilik ve yem maliyetini düşüren önemli bir doğal kaynak olarak değerlendirilir.
Nitekim son yıllarda, sınırlı kaba yem kaynağına sahip ülkelerde de büyüme ve gelişme için özel bakıma ihtiyaç duymayan ağaç yapraklarının, mevcut kaba yem kaynaklarına alternatif olarak kullanım potansiyeli üzerine yoğunlaşılmıştır .
Türkiye’nin birçok yöresinde başta akasya olmak üzere, meşe, sandal ve zeytin ağaçlarının yaprakları zaman zaman budanıp yem olarak kullanılmaktadır. Özellikle her dem yeşil olan zeytin ve sandal ağacı gibi ağaç yaprakları keçi ve koyun gibi küçükbaş ruminant hayvanlar için kış beslenmesinde yetiştiriciler için değerli bir kaba yem kaynağıdır.
Besin değeri bakımından bu ağaçların ortalama ham kül, ham protein, ham yağ ve ham selüloz oranları sırasıyla; % 5.5-11.81, 9.17-29.80, 1.75-5.50 ve 13.11-23.50 arasında değişmektedir.
Ülkemiz topraklarının % 27.6’sı orman alanlarıyla kaplı olup, bitki örtüsü ve ağaç türü bakımından oldukça zengin bir coğrafi konumda yer almaktadır. Yurt dışında, yapraklarının hayvan beslemede yararlanıldığı akasya, okaliptüs ve meşenin ülkemizde kapladığı alan ise sırasıyla; 2.500, 2.528 ve 5.153 bin ha’dır. Bu bakımdan, mevcut ağaç varlığından elde edilecek yaprak miktarı ile proteince zengin, orta kaliteli veya kaliteli kaba yem kaynağı elde edilebileceği düşünülmektedir.
Ağaç Yaprakları İle Beslenmede Risk Varmı?
Bilindiği üzere, ağaç yapraklarının ruminantların beslenmesinde kullanımını kısıtlayan nedenlerden biri de yemin lezzetliği ve sindirilebilirliği üzerinde azaltıcı etkisi olan tanen içerikleridir. Tanenler, rumende parçalanması ve parçalanmaması durumuna göre iki grup altında toplanmakta olup, gösterdiği etkiler; bitkinin çeşidine, tanenin oranına, rasyonun içeriğine, hayvanın türüne, fizyolojik durumuna ve yaşına bağlı olarak değişmektedir. Diğer yandan, tanenlerin rumende protozoa sayısını azalttıkları ve metan (CH4) üretimini düşürdüklerini gösteren çalışmalar da mevcuttur.
Ağaç Yapraklarında Besin Değerleri Yeterli Mi?
Sandal ağacı yaprağı ile beslenen koyunlar bütün dönemlerde fosfor ve bakır bakımından ek yemlemeye ihtiyaç duyarken, mangan bakımından ise ocak ayı dışında ek yemlemeye ihtiyaç duymaktadır. Bunu sağlamak için fosfor bakımından zengin yemler verileceği gibi mineral karması da rasyona katılabilir. Bu durumda özellikle bahar aylarında pratik bir yaklaşım olarak mineral ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yalama taşı kullanılabilir.
Buzağı beslemede kullanım olanakları
araştırılan okaliptüs yapraklarının
hayvan başına günde 22 gram verilmesinin sindirilebilirlik ve canlı ağırlık
kazancı üzerine olumlu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.. Bu olumlu etki
muhtemelen okaliptüs yapraklarındaki etken maddeden kaynaklanmaktadır.
Ülkemizde dikenli incir olarak da tanınan kaktüsün gövdesinin dikenlerden arındırıldıktan sonra ruminant beslemede sorunsuz kullanılabileceği, üre ile desteklenerek hayvanların kaba yem gereksinimin önemli kısmının kaktüs dal ve gövdelerinden karşılanabileceği saptanmıştır.
Kurak iklimlere en iyi adapte olmuş bitki olan kaktüsün
gövdelerinin yem olarak değerlendirmek amacıyla yürütülen bir çalışmada, besiye
alınan kuzuların bitirme döneminde kaba yem kaynağı olarak kaktüs kullanımının
besi performansını olumlu etkilediği ve yemleme maliyetini azalttığı saptanmıştır.
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde hayvan yetiştiricileri hayvanlarından kışın daha iyi verim almak için meşe yaprağı stokluyorlar. Meşe yaprağının kış aylarında saman ve arpanın yanında özellikle keçi ve koyun gibi küçükbaş hayvanlara yedirdiklerini, bunun sonucunda da hayvanlardan daha iyi ürün aldıklarını belirten besiciler, "Meşe yaprağı yiyen hayvan daha iyi beslenmekte. Bunun sonucu olarak hem et ve hem de süt ürünü alımında daha verim elde ettiklerini söylemektedirler.
Genel bir değerlendirme yapacak olursak; çalı ve ağaç türleri sahip
oldukları derin ve kuvvetli kök sistemleri sayesinde ortamdaki otsu türlerin
kurumasıyla yeterli miktarda yem materyalinin temin edilemediği ve besin
düşüşünün yaşandığı dönemlerde, yeşilliklerini devam ettirmekte ve
ruminantların beslenmesinde önemli bir yem kaynağı sağlamaktadırlar.
Written by
Çağdaş AKÇORA
Ziraat MühendisiBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova