Dairy Shorthorn Sığır Irkı


Dairy Shorthorn Sığır Irkının Kökeni  Nereden Gelmiştir?

Shorthorn sığır ırkı 18. yüzyılın sonlarında İngiltere’nin kuzeydoğusunda bulunan Tees Nehri'nin yakınlarında ve Durham’da, Teeswater sığırları ve Durham sığırlarından geliştirilmiştir. Charles ve Robert Colling kardeşler, Robert Bakewell tarafından kurulan hat yetiştirme yöntemlerini kullanarak geliştirmeye başlamıştır.

Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda ve Kanada’da "Milking (Sütçü) Shorthorn" ismi ile bilinmektedir. Shorthorn sığır ırkı, Avusturalya’ya ithal edilen ilk sığır ırklarından biridir. Yeni Zellanda’ya ilk kez 1814 yılında ve Amerika Birleşik Devletleri'ne ise 1783 yılında ithal edilmiştir. Daha sonra, 1800’lü yılların başında, Shorthorn sığırları sürü oluşturmaya başladıkça, her iki ülkede de popüler bir sığır ırkı haline gelmiştir. İrlanda, İskoçya ve Güney Afrika gibi ülkelerde de oldukça popülerdir.

Dairy Shorthorn Sığır Irkının Özellikleri Nelerdir?

  • Cinsin kürk rengi; kırmızı, beyaz, kırmızı-beyaz ve kükreyen (Kırmızı ve beyazın iç içe karışımı, başka sığır ırklarında  rastlanmaz.) renklerinde bulunur. Ağız çevreleri beyazdır.
  • Daha çok boynuzlu olsa da boynuzsuz sığırlar da vardır.
  • Genellikle uysal yapıları ile bilinirler. Boğalara ve yeni anne olan ineklere dikkat edilmelidir.
  • Shorthorn sığır ırkı her iklime uyum sağlar ve her türlü yaşam koşullarında üretim seviyelerini koruyabilir. Zor şartlara oldukça dayanıklıdır.
  • Bacak yapıları ve ayakları kuvvetlidir.
  • Diğer sığırlara nazaran küçük buzağılara sahiptirler fakat buzağılar çabuk olgunlaşır. Shorthorn sığırları buzağılarının yetiştirilmesi kolaydır. Doğumlarının %97’sinde veteriner yardımına ihtiyaç duyulmamaktadır.
  • Düşük yem maliyetlerinde bile yüksek süt verimi elde ederler.
  • Shorthorn sığırları uzun ömürlü oluşu ile de bilinir.
  • Shorthorn sığır ırkının diğer sığır ırklarının gelişimine katkısı büyüktür ve genetik olarak 40’tan fazla sığır ırkının gelişiminde rol oynamıştır.
  • 20. yüzyılın başlarında Shorthorn'ların konformasyonuna ve üretim seviyelerine sadık kalan küçük Sağım / Sütçü Shorthorn grupları bulunmuştur. Avustralya'daki Mandıra Shorthorn popülasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Yerli Sağım (Dairy) Shorthorn sığırları bu tür gruplara örnektir. Bazı ülkelerde, bu hayvanlar, geleneksel süt sığırlarına göre daha yüksek et verimine sahip oldukları için çift amaçlı kullanılan Shorthorn sığırları olarak bilinirler.


Dairy Shorthorn Sığır Irkının Verim Özellikleri Nelerdir?

  • Cinsin ortalama süt üretimi % 3,8 tereyağı ve % 3,3 protein ile 305 günlük bir laktasyon başına yaklaşık 7000 kilogramdır. Süt ırkları arasında en uygun protein-yağ oranına sahiptirler. Bu durum, peynir pazarlarken oluşacak bir avantajdır.
  • Olgun dişilerin ağırlığı ortalama 600-650 kilogram, olgun erkeklerin ağırlığı ise ortalama 800-1000 kilogram arasında değişmektedir.
  • Buzağılar ise; dişileri yaklaşık 33 kilogram, erkekleri ise yaklaşık 36 kilogram doğmaktadır.
  • Cidago yüksekliği ise, bu yükseklik ölçülürken son sırt omuru ile yer arasındaki mesafe baz alınır, olgun dişilerde yaklaşık 136 santimetre ve olgun erkeklerde yaklaşık 140 santimetre olduğu bilinmektedir.




Kaynakça

https://www.thecattlesite.com
https://en.wikipedia.org
https://www.thatsfarming.com

Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.