Sultan Tavuğu (Serai-Tavuk)


Sultan Tavuğunun (Serai-Tavuk) Tarihi nedir?

Sultan tavuğu, Türkiye kökenli tepeli bir tavuk ırkıdır. Osmanlı imparatorluğunun bahçelerinde bakılıp süs tavuğu olarak sergilenmişlerdir. Sultan tavuğu Serai-Tavuk olarak da bilinir. Serai Osmanlıca bir kelimedir ve mutluluk anlamına gelir. Eskiden adının Konstantinopolis (İstanbul'un eski adı) olduğunu söyleyen bazı araştırmacılar da vardır. Sultan adı, tavukların başlarında bulunan tepenin kavuğa benzetilmesiyle konulduğu düşünülüyor. Osmanlı imparatorluğu padişahlarından Fatih Sultan Mehmet’in Sultan tavuğunun lezzetini çok beğendiği ve yemeyi çok sevdiği de iddia edilir. Bu rivayet eğer doğru ise Sultan tavuğunun 15. Yüzyılda var olduğu söylenebilir.

The Poultry Chronicle'ın (kanatlar hakkında günlük yazıların yazıldığı gazete) editörü Bayan Elizabeth Watts, Sultan Tavuğunu 1854'te Türkiye'den İngiltere'ye götürerek İngiltere'de tanınmasını sağladı. Bunu üzerine Sultan tavuğu İngiltere'den bütün dünyaya yayılmıştır.Amerikan kümes hayvanları birliği (American Poultry Association-APA) tarafından 1874 yılında Mükemmeliyet Standardına kabul edilerek ayrı bir ırk olduğu kabul edilmiştir.

Sultan Tavuğunun nesli ikinci Dünya Savaşı sırasında neredeyse tükendi. Neyse ki farklı türler ile bir araya getirilip melezlenerek nesli devam ettirildi. Bunu göz önünde bulundurursak günümüze ulaşan Sultan tavuklarının saf ve orijinal olmadığı kanaatine varılabilir.

Sultan Tavuğu (Serai-Tavuk) Nasıl Görünür?


Sultan Tavuğunun orta boy ve minyatür cinsi bulunmaktadır. Günümüzde dünyada nadir olarak bulunan, tamamen tüylü bir süs tavuğudur. Başında bulunan tepeleri ve çene altında bulunan üç loblu sakalları ile eşsiz bir görünüme sahiptir. Tepesinde gizlenmiş V şeklinde kırmızı ibikleri bulunur ayrıca gerdanı da parlak kırmızı renktedir.

Bacakları yoğun tüylüdür, dizleri iyi gelişmiştir. Bacaklarındaki ve ayak parmaklarındaki tüylerin altında derisi arduvaz mavisidir. Paçalıdır ve her ayağında beş parmağı bulunur. Ama beşinci parmak tam olarak kalıtsal olmadığından bazı Sultan tavuklarının beş parmağı olmayabilir. Beş parmaklı olma özelliğini gösteren ırklar arasında Dorking , Faverolles ve Habeş tavuğu (Silkie) bulunur.

Standart orta boy erkekleri yaklaşık 2.75 kg, dişileri ise 1.5 kg ağırlığındadır. Minyatür olanlarda erkek yaklaşık 700 g, dişiler yaklaşık 600 g ağırlığındadır.

Sultan Tavuğu’nun (Serai-Tavuk) Mizacı Nasıldır?

Karakter olarak sakin, arkadaş canlısı, uysal rahatlıkla idare edilebilen bir ırktır. Evcildirler, kucağa alınmayı, okşanmayı çok severler. Birçok sultan tavuğu bakıcısı, bu tavukların oldukça zeki olduğunu ve onlara isim verildiğinde isimlerini öğrenip çağrıldığında geleceğini söyler. Saldırgan ırklarla bir arada tutulurlarsa onların saldırısına uğrayabilirler. Habeş tavuğu (Silkie) ile birlikte tutulabilirler ve genellikle bunlardan başka ırklarla iyi geçinmezler. Ayrıca sınırlı alanlarda ve kümes ortamında iyi uyum sağlarlar. Bunların yanında iyi uçabilirler 2 metre yüksekliğe kolayca ulaşabilirler.

Sultan Tavuğu (Serai-Tavuk) Hangi Renklerde Olur?


Orijinal Sultan tavuğu beyazdır ve günümüzde hala en yaygın beyaz olanlardır. Amerikan kümes hayvanları birliği (American Poultry Association-APA) sadece beyaz renkli olanları resmi olarak kabul eder, ama benzer farklı ırklarla melezlenerek Mavi ve Siyah Sultan tavukları da üretilmiştir.

Sultan Tavuğu (Serai-Tavuk) Verim Özellikleri Nasıldır?


Senede ortalama 70 adet yumurta verir. Yetiştirilme amacı yumurta verimi elde etmek değildir. Tamamen süs amaçlı bir cins olan Sultan tavukları et verimi için de yetiştirilmez. Çoğu Sultan Tavuğu beyaz yumurta verirken bazıları açık kahverengi yumurta verebilirler.

Sultan Tavuğu (Serai-Tavuk) Zor Koşullara Dayanıklı Mıdır?


Sultan tavukları soğuk hava koşullarına karşı dayanıklı değildirler. Islak, çamurlu ve soğuk havalarda birçok sorunla karşılaşırlar. Tüylerinin yoğun olması nedeniyle çamuru, suyu içinde toplar. Ayakları ve bacakları çamur ya da su ile kaplanabilir. Hava sıcaklığı düşükse bacaklarını donarak kaybedebilirler. Sultan Tavuğu dışarıda 5 saniye karda yürüse bile bacakları ıslanır ve tüyleri kurumadan bacakları donabilir. Bu şekilde bacaklarını kaybeden çok fazla sultan tavuğu bulunmaktadır. Ayrıca tepelerindeki tüyler hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde donabilir. Sultan tavukları soğuğa dayanıklı olmasa da sıcağa oldukça iyi tahammül ederler.

Sultan tavuğunun ayaklarındaki tüylerin güzelliğini korumak için kuru ve temiz bir yerde tutmaya özen gösterilmelidir.

Bu ırk tavukları sıcak, kuru ve sağlıklı tutmak yetiştiricinin önemli sorumluluklarından biridir. Bu koşullar sağlanamayacaksa sahiplenmemek gerekir.

Sultan Tavuğu (Serai-Tavuk) Hangi Sağlık Sorunlarına Yatkındır?


Sultan Tavuğunun tepesi, paçaları ve sakalları ıslanırsa donabileceğinden, açık su kabı kullanılmamalıdır. Bunu önlemek için en ideali nipel suluk kullanmaktır.

Tavukların tepeleri gözlerini kapatabilir ve göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Gerektiğinde bu tüyler kırpılmalıdır.

Sultan tavuğunun karakteristik özelliklerinden biri olan beş parmak bulundurmaları bazen problemlere neden olabilir. Beşinci ayak parmağında bulunan tırnak yukarı doğru büyür ve bu tırnak asla aşınmaz bu nedenle yürümesi güçleşebilir. Bunun önüne geçmek için beşinci ayak parmağı tırnağı düzenli aralıklarla kesilmesi gerekebilir.

Birçok Sultan tavuğu, bakıcıları onlara ihtiyaç duydukları bakımı vermediği için oldukça genç ölür. Soğuktan, ıslaklıktan, yırtıcı hayvanlardan veya diğer tavukların saldırılarından ölebilirler. Ama bu ölümlerin tümü iyi bakım koşulları uygulanarak önlenebilir. Sultan tavuğuna iyi bakılırsa en az ortalama tavuk kadar, yani yaklaşık 5-8 yıl yaşayabilirler.

Ülke: 
Türkiye
Tür:
Orta, Minyatür
Yıllık Yumurta Verimi:
60 Adet
Renk:
Beyaz, Mavi, Siyah
İbik:
V şeklinde
Yetiştirme Amacı:
Süs Tavuğu
Horoz Ağırlık:
Orta boy yaklaşık 2.75 kg - Minyatür olanlarda yaklaşık 0.70 kg
Tavuk Ağırlık: 
 Orta boy yaklaşık 1.5 kg ağırlığındadır - Minyatür olanlarda yaklaşık  yaklaşık 0.600 kg 
Yumurta Rengi:
Beyaz-Açık Kahverengi
Yumurta Boyut:
 Küçük
Yumurta Yaşı:
 6 Ay
Yumurta Verimi:
Düşük
İklim Şartlarına Uygunluk:
Soğuk ve yağışlı iklimlere uygun değil
Yaşam Döngüsü:
5-8 Yıl
Mizaç:  
Sakin, Arkadaş Canlısı, Uysal

Bilinmesi Gerekenler: 

Günümüzde dünyada nadir olarak bulunan, tüylü bir süs tavuğudur. Başında bulunan tepeleri ve çene altında bulunan üç loblu sakalları ile eşsiz bir görünüme sahiptir. Paçalıdır ve her ayağında beş parmağı bulunur.


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.