Παρασκευή (Βούλα) Παπαϊωάννου


Θα μπορούσατε να μας πείτε κάτι για εσάς, όνομα, ηλικία, πού ζείτε κλπ;

Ονομάζομαι Παρασκευή (Βούλα) Παπαϊωάννου είμαι 36 ετών και κατάγομαι από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων.

Πώς και πότε ξεκινήσατε την εκτροφή ζώων;

Πριν 4 χρόνια περίπου ξεκίνησα να φροντίζω κάποια λίγα ζώα που είχε ο παππούς μου. Μετά τον θάνατο του, η μητέρα μου, μου μεταβίβασε τα δικαιώματα για φορολογικούς λόγους.  Τότε ήμουν άνεργη και έτσι συνέχισα να απασχολούμε με τα ζώα. Όσο ο καιρός περνούσε όλο και πιο πολύ μου άρεσε η εργασία με τα ζώα, εν τω μεταξύ εκείνο το διάστημα υπήρχε πρόγραμμα επιδότησης για νέους αγρότες, όπου και εντάχθηκα. Κάπως έτσι άρχισε επαγγελματικά πιά η ενασχόληση μου με την κτηνοτροφία.


Ποιες φυλές έχετε τώρα; Είχατε άλλες φυλές πριν; Εάν ναι, γιατί αλλάξατε;

Όταν ξεκίνησα είχα περίπου 25 πρόβατα τα οποία ήταν κυρίως φυλής Φριζάρτα Άρτας διασταύρωση με γερμανικό πρόβατο.  Στη συνέχεια πρόσθεσα ένα κριάρι Λακόν(Lacaune) όπου μου έδωσε κάποια υπέροχα ζώα.  Την επόμενη χρονιά έβαλα ένα ημίαιμο ντόπιο και ένα χιώτικο κριάρι. Γενικά τα ζώα μου είναι ανακατεμένα, δεν έχω κάποια καθαρή φυλή.  Θέλω να έχω από όλα τα χρώματα και τις φυλές δημιουργώντας έτσι ένα κοπάδι που εγώ θεωρώ ότι με  ικανοποιεί τόσο στα μάτια μου όσο και στην απόδοση.

Ποιες είναι οι εμπειρίες σας με αυτές τις φυλές; Και τι θα συμβούλευες σε ποιον που μπορεί να ενδιαφέρεται για αυτές τις φυλές;

Θεωρώ ότι τα γερμανικά πρόβατα είναι πολύ καλή φυλή αλλά συχνά έχουν προβλήματα με πνευμονίες.  Τα ημίαιμα γαλλικά ζώα (lacaune) είναι εξαιρετικά ζώα για κρέας και γάλα αλλά είναι δύσκολά στο άρμεγμα και λίγο ανυπάκουα στη βοσκή. 

Τι σας αρέσει στην φυλή που έχετε τώρα, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα;

Θεωρώ ότι ανακατεύοντας τα ζώα κάνοντας τα δηλαδή ημίαιμα μπορούμε να έχουμε τα καλά μιας ξένης φυλής όπως περισσότερο γάλα καθώς και τα θετικά της ντόπιας όπως καλύτερη προσαρμογή στης υπάρχουσες καιρικές συνθήκες της χώρας. 

Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους αγρότες; 

Αυτό που θα τους έλεγα είναι να το σκεφτούν πολύ καλά πριν ασχοληθούν διότι είναι μια αρκετά απαιτητική δουλεία και σίγουρα δεν είναι παιχνίδι. Το κράτος δεν βοηθάει τον Έλληνα κτηνοτρόφο ειδικότερα τον νέο κτηνοτρόφο. Η επιδότηση των νέων κτηνοτρόφων είναι ψίχουλα έκτος και αν υπάρχει ήδη στρωμένη μονάδα από προηγούμενες γενιές. Επίσης η επιδοτήσεις με την πάροδο των χρόνων μειώνονται.   

Τι είδους δυσκολίες αντιμετωπίζετε με τη δουλειά σας, όπως η διατροφή των ζώων, η δυνατότητα να πουλήσετε τα προϊόντα σας, τα κτηνιατρικά κλπ; 

Οι δυσκολίες είναι πολλές από τις καιρικές συνθήκες μέχρι την αγορά. Το πολύ κρύο ή η πολλή ζέστη είναι η δυσκολία του καιρού η οποία επηρεάζει τόσο τα ζώα όσο και την εργασία μας σε αυτά. Κατά την περίοδο της γέννας ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να είναι εκεί ανά πάσα στιγμή ώστε να βοηθάει τα ζώα που δυσκολεύονται.  Πολλές φορές υπάρχει ασυνεννοησία με του τους κτηνιάτρους διότι νομίζω ότι πολλές φορές δεν τους ενδιαφέρει τόσο να βοηθήσουν όσο να λειτουργούν ως petshop.  Νέες φαρμακευτικές γνώσεις βομβαρδίζουν το κεφάλι μας. Δυσκολία μεγάλη στην πώληση των αρνιών διότι η τιμή μειώνεται κάθε χρόνο ενώ από την άλλη οι έμποροι εισάγουν αρνιά και στη συνέχεια τα "βαπτίζουν"  Ελληνικά.  Επίσης δυσκολία αντιμετωπίζουμε και στην πληρωμή του γάλακτος διότι θεωρούν φυσιολογικό οι γαλακτοβιομηχανίες να μας πληρώνουν μετά από 3μήνες και πάνω. 

Ποια θα ήταν τα πρώτα 3 πράγματα που θα κάνατε εάν ήσασταν Υπουργός Γεωργίας;Εάν ήμουν υπουργός Γεωργίας:

  1.  Θα ήθελα να υπάρχει μια σταθερή τιμή για το γάλα ή τουλάχιστον  ένας έλεγχος των τιμών του γάλακτος για να μην υπάρχει αυτή η εκμετάλλευση από τις γαλακτοβιομηχανίες.
  2. Έλεγχος των εμπόρων κρέατος ως προς τις τιμές διότι πολλές φορές αισχροκερδούν στις πλάτες των κτηνοτρόφων καθώς και ελέγχους στις εισαγωγές των κρεάτων- ζώων ώστε να μην  τα "βαπτίζουν" ελληνικά.
  3. Θα ήθελα να υπάρχει έλεγχος στις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε τα χρήματα να δίνονται αξιοκρατικά σε όσους πράγματι ασκούν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου.

Πότε πουλάτε τα πρόβατα ή τα αρνιά σας, πώς και πότε οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας;


Τα αρνιά τα πουλάω συνήθως από τα Χριστούγεννα μέχρι τη Πρωτοχρονιά γιατί τότε η τιμή πώλησης είναι λίγο καλύτερη λόγω και της αυξημένης ζήτησης.

Οποιοσδήποτε θελήσει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω της ομάδας που έχουμε δημιουργήσει στο facebook "Αγάπη για την Κτηνοτροφία κ την Παράδοση".

Τι είδους δυσκολίες αντιμετωπίζετε στην εκτροφή των ζώων στην περιοχή που ζείτε; 

Στην περιοχή που εκτρέφω τα ζώα μου πέραν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι έχουμε παραμείνει  ελάχιστοι οι οποίοι χρησιμοποιούμε τα χωράφια για βοσκή με αποτέλεσμα τα χωράφια να δίνονται σε μεγαλοπαρωγούς για καλλιέργεια. 

Θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτή  τη χρονιά παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων.  

Υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να μας πείτε;


Θα ήθελα να πω σε όσους αγαπάνε τα ζώα και τη φύση όσο εγώ να κάνουν υπομονή και όλα κάποια στιγμή θα πάνε καλυτέρα διότι μόνο όταν κάνεις αυτό που αγαπάς θα είσαι ευτυχισμένος. 


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.