Hayvancılıkta Dolandırma Yöntemleri


Maalesef ülkemizde dolandırılmak nefes almak gibi normal bir durum olmaya başladı. Gün geçmiyor ki insanlarımız farklı vaatler ile, kolay yoldan para kazanmak düşüncesi ile, evlilik vaatleri ile, saf yada iyi niyetli olmaları sebebiyle vb. dolandırılmasın. Biz de bu hikaye ve haberleri duymamış olalım.

Dolandırılma haberleri ülkemizde genelde iki konu üzerinde yoğunluk göstermektedir. Bunların birincisi evlilik vaadi ile dolandırıcılık. İkinci ise birkaç hayvana bakarak ailesini geçindirmeye, çocuklarını okutmaya çalışan, ailesinden çok hayvanlar ile zaman geçirmek zorunda kalan, sofrasından kısarak ve hayat mücadelesi vererek hayvanlarını beslemeye çalışan, gecesi gündüzü tatili olmayan ve verdiği emeğin karşılığı nerede ise olmayan kişileri hedef alan hayvan dolandırıcılığıdır. 



Bu yazımızda, hayvancılık ile uğraşmaya karar veren yeni üreticileri bilgilendirmenin yanı sıra, üreticilerin hayvan alırken ve satarken nelere dikkat etmeleri gerektiği ve ne tür dolandırılma yöntemleri olduğunu açıklamak istedik. Daha önce yazdığımız “hayvan alırken nelere dikkat etmeliyiz” isimli makalemizi mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. LINK




Önce güven kazandırıp sonra dolandırmak...


Alıcı ilk bir kaç alış-verişte güveninizi kazanmak için paranızı peşin öder. Bundan sonraki evrede birkaç kez çek olarak pazarlık yapıp çeki gününde öder. Bu şekilde daha çok güven kazandırır. Yapacağı en büyük vurgunda ise alacağı hayvan sayısı normalin üstündedir. Alacağınızı çek ve senet yaparak ödeyeceğini söyleyecektir. Çek-senet karşılıksız, sahte veya çalıntı olacaktır. Bu tür durumlarda alıcının ikametini, işyerini, yaşadığı çevredeki insanlara sorarak emin olmanızı tavsiye ederim. Tanımadığınız insanlara hayvanlarınızı vadeli, çek veya senet karşılığında kesinlikle satmayınız.





Banka çalışma saatleri dışında hayvan almak...

Sabahın çok erken saatlerinde veya kamu kurumlarının çalışma saatleri dışında yapılacak pazarlıklarda çok dikkatli olmalısınız. Paranızı almadan hayvanlarınızı kesinlikle besilerinizden çıkarmayınız veya taşıma vasıtalarına yükletmeyiniz. Genelde bu tür dolandırıcılıklar cuma aksam saatleri ile pazar günlerine denk getirilir. Online havale yapmak isteyen alıcılara hafta sonu kesinlikle satış yapmayınız. Hafta içi banka çalışma saatlerinde satışlarınızı yapıp paranızın hesabınızda olduğundan emin olduktan sonra (Bankayı arayarak veya ziyaret ederek) hayvanları alıcıya teslim ediniz. Bu tür durumlarda mutlaka bir sözleşme yapınız.



Hafta sonu yapılan dolandırıcılıklarda internet ile havale yapmak için sizden IBAN numarası isterler ve bu numaradan bir rakamı özellikle yanlış yazarlar. İsminiz doğru görünse de yazılan yanlış bir rakam dikkatinizi çekmeyebilir ve banka bu transferi hatalı olduğu için onaylamaz. Bu tür satışlarda çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Üreticileri bu şekilde dolandırmak şu an en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Hatırlamanız gereken hafta sonu yapılan satışlarda paranızı peşin olarak almanızdır. Hafta içi, banka çalışma saatlerinde Online ödemelerde IBAN ve isim bilgilerinizin doğru olduğunu kontrol etmeniz ve bankaya ulaşarak paranızın hesabınızda olduğunu onaylatmanız gerekecektir.




Dolandırıcının bilmeden suç ortağı olmak…

Bir kez peşin para ile hayvan alarak sonraki alış-verişte yüksek sayılarda hayvan bulmanızı isteyip sizi sorumlu hissettirmek suretiyle diğer üreticileri dolandırmak...

Bu yöntem yine bir güven kazandırıp dolandırma yöntemidir. İlk alış-verişte yüksek sayıda hayvan alıp parasını peşin ödemek olacaktır. Bir zaman sonra alıcı size ulaşarak daha yüksek sayıda hayvana ihtiyacı olduğunu, hayvanları sizin köylülerden veya tanıdığınız işletmelerden temin edip hazırlamanızı isteyecektir. Bu durumda asıl dolandıran veya dolandırıcılığa ortak olan siz olacaksınız. Genelde bu tür yöntemlerde iki kez dolandırılmaya meyilli olabilirsiniz. İkinci dolandırılmanız ise; temin etiğiniz hayvanların karşılığında size çok az miktarda bir ödeme yapılacaktır. Bir müddet sonra yurtdışından yüklü miktarda hayvan getirileceğini size iletecekler ve bir miktar sizden para isteyeceklerdir. Daha önce alacağınız olduğundan ve kaptırdığınız parayı alabilmek için mecburen yine para ödemek zorunda kalacaksınız. Bu şekilde hem iki kez dolandırılacak hemde tanıdığınız hayvan üreticileri tarafından dolandırıcı olarak anılacaksınız. Size tavsiyem kimseye aracı olmamanız ve bütün işlerinizi peşin para olarak bitirmeniz olacaktır.




Depozito yatırmanızı isteyerek yapılan satışlar...


İnternet üzerinden verilen hayvan satışı ilanlarında dikkat etmeniz gereken birçok konu var. Özellikle dikkatli olmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;


Değerinin altında satılan hayvan ilanları,


Aynı kişilerin farklı şehirleri göstererek aynı hayvanların ilanını göstermeleri,


Başkasının sahip olduğu hayvan resimlerini kendilerine aitmiş gibi kullanıp yayınlamaları...

Hayvanlara talip olduğunuzu söylediğinizde yakın bir yerde iseniz dolandırıcı sizden; Birkaç gün hayvanların yanında olmayacağını söyleyerek hesabına depozito yatırmanızı isteyecektir. Eğer satıcı ile aranızda uzun bir mesafe var ise genelde birçok insanın aradığını, almak isterseniz depozito bırakmanızı ve sizin için bekleyeceğini söyleyecektir.



Bu tür durumlarda farklı bir şehirde ikamet ediyorsanız mutlaka görüntülü olarak satıcıya ulaşmanız ve yolculuk yapmadan satılan hayvanları görmek istediğinizi belirtmelisiniz. Hayvanların evrakları bitip transport araçlarına yüklenene kadar lütfen hiç bir ödeme yapmayınız.



Bir diğer yöntem ise satıcı sizi başka birinin çiftliğine götürerek hayvanları kendi malı gibi göstererek sizi dolandırmak isteyecektir. Böyle bir durumda size satılan hayvanların aşılarının yapılacağını veya sütten birkaç gün sonra kesileceğini, eğer taşıma aracınız yok ise size hayvanları kendi araçları ile sadece benzin masrafını alarak taşıma yapacaklarını bildirirler. Sizden ön ödeme yapmanızı evraklar hazır olunca geri kalan miktarı ödeyebileceğinizi söyleyerek depozito alacaklardır. Yine burada evrakları hazır olmayan hayvanları satın almamanızı veya depozito ödememenizi tavsiye ediyorum.



Çalıntı hayvanlar ucuz fiyata satmak...

Bir hayvanın kulak küpesi olsa da tarım il veya ilce müdürlüklerinden onaylatmadan ve bu hayvanların satan kişiye ait olduğunu teyit etmeden satın almayınız. Fiyatı ucuz hayvanların neden ucuz bir şekilde satıldığını düşünerek mutlaka kulak küpelerini sordurun. Ayrıca hayvanlar başka bir yerleşim yerinde ve depozito isteniyor ise kesinlikle para göndermeyin. Alacağınız hayvanların kulak numaralarını tarım il ve ilce müdürlüklerinde kayıt yaptırın. Sonra taşımayı yapacak aracın plakasını nakil evrakın ekleyerek yola çıkınız.



Alıcı gibi gelip hayvanlarınızı çalmak...

Hayvanlarınıza talipmiş gibi gelerek çiftlik, çalışanlar, hayvanlar hakkında ve çevre koşullarını öğrenebilmek için yapılan ziyaretleri. Bu durumlarda size yönetilecek olan; elinizdeki hayvanların sayısı kaç, çalışan kaç kişi var, hangi zamanlarda hayvanlar yemleniyor ve ya da yalnız kalıyor, etrafta kameralar var mı, köpek var mı,  yol durumları nasıl? gibi sorulara cevap vermeyiniz. Çiftliğinizin çevresini göstermeyiniz, çalışanlar ile ilgili bilgi vermeyiniz.




Yurt dışından hayvan getiriyoruz diyerek alınan depozito...


Son birkaç yıldır hayvancılık alanında Türkiye’de en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemi budur. Yurtdışından hayvan getireceklerini veya getirebileceklerini söyleyen kişilerin yaptığı dolandırıcılıklardır. Yurtdışından hayvan getirmek uzun bir süre gerektirdiği için dolandırıcıların uzun bir zaman zarfında mümkün oldukça fazla insanı dolandırmaları kolaydır.



Türkiye’de işini düzgün yapan firmalar elbette vardır ve yıllardır ülkeye farklı ırk hayvan getirmişlerdir ve getirmeye devam ediyorlar. Fakat siz yine de dikkatli olun.

Aklınızda olması gereken ilk şey eğer yabancı bir ırk hayvan almak isterseniz Türkiye’de mevcut olanlarından yerinde seçerek almanız gerekir. “Biz 300-500‬‬‬ hayvan getiriyoruz 50-100 adet de sizin için yükleyelim” diyenlerden mutlaka uzak durun. Eğer ülkeye 300 -500‬‬‬ hayvan getiriyorlar ise siz bu hayvanlar geldikten sonra satın alin. Genelde sizden depozito veya paranın tamamını isteyeceklerdir. Bu hayvanlara sahip olmak istiyorsanız ve dolandırılmak istemiyorsanız ülkede var olan hayvanlardan almanızı, hayvanları görmeden kimseye depozito veya ödeme yapmamanızı tavsiye ediyorum.



İşini düzgün yapan ithalatçı hayvanları ülkeye zaten getirir ve satışını yapar. Bu hayvanları satamama korkusu yaşamaz. Son günlerde bize gelen şikayetlerden en önde geleni da bu tür yapılan dolandırıcılıklardır.




Unutmayın hayvan almak veya satmak isterseniz ilk işiniz tarım il ve ilçe müdürlüklerine uğrayıp hayvanları kontrol ettirmek, hayvanlar satılacak ise hayvanları alan kişinin üzerine yaptırmak, transport için getirilen aracın plakasını bir kenara yazmak, mümkün ise alıcı veya satıcı ile beraber fotoğraf veya kısa bir video çekmek, ziyaret ettiğiniz çiftliklerin sahiplerini çevrede sordurarak doğru insanlar ile muhatap olduğunuzdan emin olmak, kimseye aracı olmamak, veya başkası adına başka bir üreticiden söz vererek mal almamak ve ucuz satılan her şeyde bir sorun olabileceğini unutmamak...

Benim çok sevdiğim bir söz ile bu yazımızı bitirelim.

'' Ucuz bir şeyi alacak kadar zengin değilim ''

Bereketli ve mutlu günler sizlerle olsun….





Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.