Atak-S Tavuğu


Atak-S Tavuğu Tarihçesi Nedir?

Atak-S tavuğu, Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1930 yılında kurulmuş olan Ankara Tavuk Araştırma Enstitüsü’nün(TAE), Kanada’dan 1995 getirdiği saf hatların birbiriyle melezlenmesi sonucu ortaya çıkan yerli ticari yumurtacı ırkıdır. Rhode Island Red ve Plymouth Rock ırklarının uzun süren melezleme çalışmaları içerisinde, en verimli 3 ırktan birisi olarak kabul edilen Atak-S, ülkemizdeki işletmelere 2004 yılından beri satışı yapılmaktadır. Türk Patent Enstitüsünce Marka Tescili yapılan bu ırk, günümüzde yurt dışına ithal olarak da satılabilmektedir. Atak ve Atak-S ırkları birbirinden farklı olup, sondaki ‘’S’’ eki ırkın siyah renkte olduğunu belirtmekte ve aslen kahverengi renkli olan Atak ırkından ayırmaktadır. Bu ırk temelinde yurt dışından sürekli hayvan ithal alımına karşı üretilmiş, başarılı bir yerli melez çalışmasıdır. 

Atak-S Tavuk Irkı Renkleri ve Fiziksel Özellikleri Nedir?


Atak-S tavuğu genel görünüm itibariyle kibar hatlara sahiptir. Yumurta verimi özelliği öne çıkan bu ırk, minyon hatlara sahip olup, et tutmaktan ziyade yumurta verimine eğilir. Genel vücut  rengi siyah olmakla beraber boyunlarında parlak kahverengi tüyler bulunur. Baş bölgesi küçük yapılıdır, balta ibik şekline ve kısa gaga yapısına sahiptir. Sakalı kırmızı ve küçük yapılıdır. Boynu parlak ve kahverengi – açık turuncu renkte olup kısa boyludur. Ancak bazı Atak-S türlerinde boynun büyük bir kısmı da siyah renkli tüylerle kaplı olabilir.


Göğsü dolgun yapılı ve siyah renklidir. Kanat tüyleri düzgün, parlak siyah renklidir. Kuyruk yapısı kalın, düz ve siyah renklidir. Hızlı tüylenen Atak-S ırkının bacak ve ayak kalınlığı ortadır. Vücut derisi sarı renkli ve yumurta rengi krem,açık kahverengi, pembe olabilmektedir. Civcivleri genellikle siyah renkli olup baş bölgesinde sarı ile karışık tüyler bulunur.

Atak-S Tavuğu Verim Özellikleri Nelerdir?


Atak-S tavuğu, yayma ve gezme tavukçuluğuna oldukça yatkın bir ırktır. Doğada serbest beslenmede iklimsel koşullara karşı iyi bir direnç gösterdiği için tavukçuluk sektöründe çok tercih edilen ırklardan birisidir. Eğer bahçeniz varsa, organik yumurta üreteyim diyorsanız ve biraz da kendi kendine yetebilen bir tavuk beslemek istiyorsanız, Atak-S ırkı tavuklar tam size göre olabilir. Adından gelen bir özellikle kendisi de atik, hızlı hareket eden ve enerjik bir hayvandır. Atak-S ırkı yemini arayıp bulmak isteyen, hareketli, uyumlu, dirençli, meraklı bir ırktır. Doğada gezerek kendi kendini doyurabilir, yağmurlu ve karlı hava şartlarına dayanıp yaşamını rahatlıkla sürdürebilir. Kendisi melezlenmiş (hibrit) ve nispeten üstün verim özelliklerine sahip bir ırk olmasına rağmen çok özel bir ilgi gerektirmez ve yayılması sağlanarak kolayca bakılabilir. Doğal veya organik yumurta üretimi oldukça popülerite kazanan bir konu olduğu için, doğal ortamda yumurta üretmek isteyen üreticilerin mutlaka değerlendirmesi gereken bir tavuk ırkıdır. Atak-S ırkı ile L ve çift sarı yumurta üretimi yapmak isteyenlerde yine bu ırkı tercih edebilirler.

Bakım ve beslenme şartlarına göre değişmekle beraber, 72 haftada 314 adet gibi tatmin edici bir rakamla yumurta üretebilen güzel bir ırktır. Bu ırk ortalama 18 hafta içerisinde yumurtlamaya başlar. 18. haftaya kadar toplam 6,9 kg ve yumurtlama döneminde de günlük ortalama 115 ila 118 gram arası yem tüketir. Atak-S ırkının dönem sonunda ortalama kilosu (vücut ağırlığı) 2200-2410 gram arasında olabilir. Yıllık ortalama yumurta ağırlığı ise 64,7 gram olarak bilinmektedir.

Yaşama gücü yüksek (%96-98) olan Atak-S, dirençli ve verimli bir tavuk ırkıdır. Kolay bakılabilmesi, melez olmasına rağmen dayanaklı oluşu, salma tavukçuluk için uygun oluşu, yerli ırkımız olması ve ülkemiz iklim şartlarına uyumlu olması, kötü kümes şartlarında bile yetiştirilebilmesi, 2-3 yıl yumurta üretebilmesi açısından üreticiler açısından oldukça cazip bir ırktır.

Atak-S Tavuğu Yumurtlama Dönemi Bakımı Nasıl Olmalıdır?


Atak-S tavuğu kümes tavukçuluğu şeklinde yapılıyorsa 16. haftada bile yumurta vermeye başlayabilir ancak salma tavukçuluğu şeklinde yapılıyorsa 20. haftaya kadar yumurta vermeye başlama süresi uzayabilir. Bu yüzden 16.haftalık yaşa geldiklerinde yumurtlama kümeslerine alınabilirler. Yumurtlama kümeslerinde temizlik kurallarına mutlaka uyulmalıdır. En az 20 °C sıcaklığa sahip olması tavsiye edilmektedir. Hayvanlar burada uzun süre şiddetli ışık altında tutulmamalı, suluklarının, yemliklerinin temiz ve dolu olduğu kontrol edilmelidir. Eğer organik yumurta üretimi amacıyla salma tavukçuluk yapılıyor ise meranın güvenilir olduğuna emin olunmalıdır.

Atak-S Tavuğunun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?


 Atak-S tavuğu beslemenin avantajları nelerdir?

  • Dayanaklı (mevsim değişiklikleri, soğuk hava şartları) olması,
  • Yerli ırk olması,
  • Yumurtacı verim özelliklerinin yüksek olması (yılda yaklaşık 300 adet yumurta),
  • Organik yumurta üretimine elverişli olması,
  • Etinin doğal ve lezzetli olması,
  • L (63-73 gram ) boy ve çift sarılı yumurta verebilme imkanı olarak sıralanabilir.

Atak-S tavuğu beslemenin dezavantajları nelerdir?

  • Sert mizaçlı olması,
  • Piyasada daha erken yumurta verimine başlayan ırkların olması (Lohman Brown),
  • Yem tüketiminin fazla olması,
  • Yumurta piki (en yüksek) verim dönemine geç girmesi olarak sayılabilir (25-30. haftalar).

Atak-S Tavuğu Bakımı Nasıl Olmalıdır?


Yumurtacı, aktif ve genel olarak dirençli olan bu ırktan mümkün olan en yüksek verimi elde edebilmek için ortam şartlarını iyi düzeyde tutmalısınız. Kaliteli yumurta üretimi yapmak istiyorsanız hayvanlarınızın sağlıklı ve iyi koşullarda bakıldığından emin olmalısınız. Atak-S ırkı her ne kadar dirençli ve bahçe tavukçuluğuna uygun bir ırk olsa bile diğer tavuklar gibi Salmonella Enfeksiyonları, ILT, New Castle gibi hastalıklara yakalanabilir. Bu tür hastalıklarda tedavi şansı ne yazık ki çok azdır. Tavukçuluk sektöründe hastalıklardan aşılama yoluyla da korunmak mümkündür. Bu yüzden veteriner hekiminizin önerdiği aşı takvimini düzenli olarak uygulamalısınız. Unutmayın hastalık çıkmadan önce önlem almak hem hayvanlarınızın ölmemesini, hem de tedavi masraflarından kaçınmanızı sağlar.

ÜlkeTürkiye                                                 

Yıllık Ortalama

Yumurta Sayısı


314 adet

Renkler

Vücut siyah, boyun bakır                                   

İbik Balta
Kullanım AlanıYumurtacı
Ağırlık 2200-2400 gr
Yumurta RengiKrem, Açık Kahverengi, Pembe                                                                 
Yumurtlama Yaşı4.5 aylık (18.hafta)                             
Yumurta BoyutuLarge (63-73 gr)
MizacıMeraklı, atik, sert, hareketli, gezmeyi seven
Kaynaklar:
arastirma.tarimorman.gov.tr
kayseriyarka.com
kanatlidostu.com
ankarayarka.com.tr

Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.