Ünal Aktaş


Kendiniz Hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Merhaba! Adım Ünal Aktaş,  Doğum yerim Antalya. Anam Antalya, babam Burdur Çeltikçi Kuzköy'dendir. Ben Antalya Merkez doğumluyum. 17 Aralık 1979’da doğdum. Ruhsata 01.01.1980 olarak işlenmiş. 8 yıllık ilköğretim diplomam var. Ölünceye kadar merakla okuyan birisiyim. 3 tane oğlum ve dünya güzeli ve dünya iyisi eşim var. Daha Allah’tan ne olsun. Mutlu bir ailem var. Dışişleri bende; içişleri hanim ve çoçuklarımdadır.


Hayvancılık ile ilgilenmeye ne zaman ve nasıl başladınız?

Hayvancılık benim için şöyle başladı; En son bir kapı fabrikasında ustabaşı olarak çalışıyordum. Etrafımdaki insanlar dalkavuktu. Patronum da dost sanmıştım. Baktım ki niyet bozuk. İşi  bıraktım. Sonra, evim kiraydı ve ev sahibi evi satılığa çıkardı. Asçıkçası işime yaradı. Onu bahane edip şehir hayatından ve şehir insanından kaçtım.

Bu arada köyde evimiz vardı. Malum Türk kadınları - istisnalar kaideyi bozmaz- köyü sevmez. Bir bahane ile köye yerleştim.

Çocukluktan beri özlem duyuyorum hayvancılık işine. Önceden anamla babamın baktığı 30 koyun ve 7 inekle başladım. Yani çöktüm bunlara.


Hangi ırkları yetiştiriyorsunuz? Daha önce farklı ırklar yetiştirdiniz mi? 

Şu an elimdeki ırklar Holştayn Kırmızı Holştayn. Ana ırk ve melezleme çalışıyorum. Melezleme olarak elimdeki ilk inekler Simental, Montbeliard'dır. Sonra da Brown Swis ile devam etmekteyim.

Kayıt malesef yok.

Hayallerim, ürettiğim melezleri tamamlayıp etçi ve sütçü bir ırk elde etmek ve embriyo tranferi ile elit bir sürü elde etmek. Çocuklarım her ne kadar sevmese de hayalim onları hayvancılıkta güzel işler yaparken görmek. Bakalım zaman ne diyecek...

Yetiştirdiğiniz tür ile çalışmalarınız hakkında bilgi vererek bu türe ilgisi olan ve yetiştirmek isteyenlere ne gibi önerileriniz olur? 


Yeni bir ırk olarak Antalya sıcağına dayanıklı ve verimli bir ırk üretmek... Etçi ayrı sütçü ayrı tavsiyem. Kaliteli yüksek verimli ırklar üretip top 10 boğalar elde etmek. Dünyaya satmak için ellerinden geldiğince makale, gerekli belge ve video takip etsinler.

Dünya ve bilgi artık arayan için bir tık ötede. Yeter ki oku-araştır azim ve sabırla. Mücadeleye devam edelim.

Elinizdeki ırkın en çok sevdiğiniz özelliği nedir? Kolay ve zor yönleri nelerdir? 

Elimdeki ırklar melez. Daha bu ırk için tamam demem yıllar sonra olacak. Kısıtlı imkanlarla bu kadar oluyor.

Genç üreticilere tavsiyeleriniz nelerdir? 


Genç üretici arkadaşlarıma tavsiyem; bu vatanın ve dünyanın nasıl ki doktora ihtiyacı var ise yaşayıp hasta olmamak, hasta okunduğunda da tedavi olmak için genç, dinamik, araştıran, deney yapabilen, merak eden soran soruşturan üreticiler olabilmek.

Gıdasız hiçbir zafer kazanılamaz. Gıda üretimi = bağımsızlık ve özgürlük tür ki ! son covi̇d de bunu gördük.

Hayvancılık sektöründe en çok hangi konuda sıkıntılar yaşıyorsunuz?


Hayvancılık konusunda en büyük sıkıntı, hayvan yemi materyellerinin yurtdışına bağımlı oluşu ve artan döviz kuru ile hammadde pahalılığı. Bir de ülkemizdeki tarım politasının yanlışları ve kurumlarda liyakatsız insanların iş başında olmasıdır.

Üretimin en büyük belası yasal tefeciler, bunlara çanak tutan siyasiler... Bu siyasilerin üretimi planlayamaması sonucu istikrarsız düşük fiyatlardan dolayı kaybedilen milli servet, zarar eden çiftçi...

Bir de ithalatı planlayamayan yöneticiler...

Hayvancılık beni çok üzüyor. 

Tarım bakanı siz olsaydınız yapacağınız ilk üç iş ne olurdu? 

Tarım bakanı olsaydım işi bilene teslim ederdim ve bildiğim işi yapardım.

Hayvancılık ve tarım konusunda bulunduğunuz şehirdeki en büyük eksiklik nedir?


Bulunduğum şehirdeki en büyük eksiklik; üreticilerimizin ürettikleri ürün ile ilgili eğitim ve pazarlamasına katkı ssağlayacak bir alt yapı olmaması...

Besici, veteriner hekimin, celebin, kasabın kaba ve kesif yem üreticisinin insafına terkedilmiş. Ziraatla uğraşan üretici de tefecilerin, ziraat mühendisinin ilaççının, hal ve komisyoncuların insafına bırakılmış. Ürettiği malın fiyatına başka kişiler karar verir durumda. Rezillik diz boyu maalesef.

Damızlık satışlarınız hangi zamanlarda oluyor?

Damızlık satışları, kaba yem alım zamanından önce oluyor.

Farmow için bir öneriniz var mı?


Farmow’a önerim; üreticiyi bilgilendirmeniz, işi de ehline vermenizdir... İşinin ehli ve işini aşkla yapanlarla yoluna devam etmesi, kurumsal kimlik kazanması, ciddiyetle üreticilerimizin sıkıştığı yerde her türlü çözüm ortağı olması, üretici ile aile olması, derdi ile dertlenmesi, mutluluğuyla mutlu olması en büyük temennimdir.




Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.