Abaza Keçisi



Abaza, Türkiye'nin kuzeydoğusundan gelen yerli bir keçi türü.Sütçülük için kullanılırlar, ancak iyi iyi üretimine sahiptirler.

Abaza keçisi nereden ve ne zaman geldi?

Abaza keçilerinin sayıları diğer yerli keçi ırkları gibi her geçen gün azalmaktadır. Yöresel olarak yetiştiriciliği yapılan Abaza keçisi yok olma tehdidi altında olan önemli bir keçi ırkımızdır. Nitekim yazın tek tük de olsa bazı sürüleri görülmektedir.

Yalnızca Artvin ili Borkça ilçesi Camili beldesinde yaklaşık 120 baştan oluşan  keçi sürüsü olarak yetiştirilmektedir. Zamanın bu Abaza keçisi sürüsünün de elden çıkacağı olasıdır. Bu Abaza keçisi sürüsü veya ortaya çıkan olası Abaza keçisi sürüleri devlet tarafından desteklenerek koruma altına alınmalı, sayıca çoğaltılmalı ve ulusal gen kaynağı olarak Türk hayvancılığına kazandırılmalıdır. 

Abaza keçisinin özellikleri nelerdir?


Abaza keçisi renk olarak bronz renginde veya pembe renktedir. Ağız, göz çevresi, boynuzlar ve bacaklarda siyah renklilik egemendir. Bacaklardaki siyahlık ön kollarda Karpus ekleminden ve arka bacaklarda Tarsus ekleminden başlar ve tırnağa kadar devam eder. Kıllar 1 cm kadar uzunlukta kısa, ince ve ipek gibi yumuşaktır. Sakal tek başlarda görülür. Meme yapısı gelişmiş olup süt verimleri yüksektir.

Beden yapısı olarak form bağlantı incedir ve hayvanlar tıpkı ceylana benzerler. Tekelerde boynuzlar kılıç şeklinde yassı, ince ve geliştirildi. Bu özelliğinden dolayı Polonyalı bilim insanı Jerzy VETULANI tarafından Capra aegagrus tipinde olduğu bildirilmiştir. Dişiler boynuzsuzdur. Boynuzu olan dişilerde ise boynuzlar küçük ve tekelerde olduğu şekildedir. 

Abaza keçisi ince yapılı ve verimi yeni geliştirilen yöresel olarak yetiştirilen sayısı arttırılmamış ve yaygınlaştırılmamıştır. Çok az sayıda bulunan Abaza keçisi ırkının ulusal kaynağımız olarak yok olduğu için Abaza keçisi hiç zaman kaybetmeden çeşitli koruma yöntemleri ile kontrol atına alınıp çoğaltılması gerekir. 

Günümüzde keçi sütünün besleyici değerinin bilinmesi ve dondurma sanayide özellikle tercih edilmesi gibi nedenler süt verimi oldukça yüksek olduğu bilinen Abaza keçilerini ön plana çıkarabilir. 

Abaza keçilerine gerekli ilgi gösterilirse alternatif bir yerli ulusal gen kaynağı olabilir. Keçi sütünün piyasada fiyat bu günlerde Abaza keçisi sütünün piyasada yer alması için gerekli çalışmalara başlanmalıdır. Bu öbür Abaza keçisi ırkı üzerinde gerekli çalışmalar yapılarak özellikle süt verimi halinde somut sonuçlar ortaya çıktı ve süt verimini arttırıcı ıslah çalışmalarına önem verilmelidir.

Abaza keçisi ırkı üzerinde yapılacak çalışmalarla literatürlere kazandırılmalı ve ülkemizin ulusal gen kaynağı olarak tescil edilmelidir.

Abaza keçisinin verim özellikleri neledir?

Laktasyon süresi: 175 - 180 gün

Ortalama süt verimi: 200 - 500 kg

Abaza keçisinin görünüm özellikleri neledir?

Renk olarak bronz renginde ve pembedir.

Kıllar, kısa (1 cm) ince ve ipek gibi yumuşaktır.

Sakal, tek kullanımda görülür.

Meme yapısı, iyi gelişmiş olup süt verimleri yüksektir.

Beden yapısı olarak, form başlık incedir ve hayvanlar tıpkı bir ceylana benzerler.

⦁      Tekelerde boynuzlar kılıç şeklinde yassı, ince ve geliştirildi. Bu özelliğinden dolayı Vetulani tarafından Capra Aegagrus tipinde olduğu bildirilmiştir. Dişiler boynuzsuzdur. Boynuzu olanlarda ise boynuzlar küçüktür ve tekelerdeki boyuz şekline sahiptirler.



KAYNAKÇA:
I. tavsiyeediyorum.com
II. veteriner.cc
III. en.wikipedia.org


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.