Barbari keçisi


Barbari keçisi küçük boy etli bir keçi türüdür. Çoğunlukla Hindistan'ın kuzeybatı kurak ve yarı kurak bölgelerinde bulunur.

Barbari keçisi nereden ve ne zaman gelmiştir?

Hindistan'da kayıtlı 23 keçi ırkından biridir ve Rajasthan'ın Agra, Etah, Uttar Pradesh, Gujarat ve Bharatpur bölgesinde bulunur. Pakistan'ın Pencap Eyaletindeki Jhelum ve Sargodha bölgelerinde olduğu gibi.

Temel olarak Barbari keçisi, Doğu Afrika'nın Somali kentindeki Berbera'da doğmuştur. Muhtemelen bu cins ismini menşe yeri Berbera'dan alıyor.

Barbari keçisinin yolu ve Hindistan'a göçü bilinmemektedir. Ancak muhtemelen ortaçağ döneminin tüccarları, iş çevreleri sırasında onları deniz ve kara yollarından Hindistan'a getirmiş olabilirler.

Agra, Etah ve Etawah, Hindistan'daki Barbari keçisinin üreme yollarıdır. Bugün, Barbari keçisinin toplam nüfusu 2,4 milyondan fazla ve bunların büyük bir kısmı Pakistan'da mevcuttur. Pakistan'da nüfusun çoğu Punjab ve Sindh eyaletinde dağılmıştır. Ve cins, Mauritius, Vietnam ve Nepal gibi diğer bazı ülkelerde de popülerdir.

Barbari keçisi ırk özellikleri nelerdir?

Babari keçisi, doğru bir şekilde yetiştirilebilen ve mükemmel bir evcil hayvan yapan harika bir çift amaçlı ırktır.

Teke dişiden çok daha büyüktür ve daha kalın, daha geniş bir kafaya sahiptir, ayrıca sakalları veya kalın bir boyun derisi olabilir. Babari keçisi her iklime son derece uyumludur ve gelişir.

Hızla kilo alan dikkate değer bir yem dönüşüm oranına sahip hızlı yetiştiricilerdir.

Üçüz doğurma oranlarının yüksek olmasıyla tanınırlar.

En göze çarpan özelliklerinden biri, büyük ölçüde göze çarpan bir yörünge kemiğinden kaynaklanan çıkıntılı gözleridir.

Boynuzsuz doğan barbar keçilerine Thori Bari keçileri denir.

Barbari keçisi aynı zamanda çok iyi bir sağım keçisidir ve konik meme başları geliştirerek sağım için mükemmeldir.

Ayrıca çoğu hastalığa karşı oldukça dirençlidirler, bu da onları yüzyıllardır nakliye ve ihracat için çok arzu edilen bir tür haline getirmiştir.

Barbari keçisi görünüm özellikleri nelerdir?


Renk
Çeşitli renk kombinasyonları vardır, ancak çoğu kahverengi lekeler veya yamalar ile beyazdır. Hem dişi hem teke aynı renk kombinasyonlarına sahiptir.

Dişi keçiErkek keçi
Irk ağırlığı50,7 kg83 kg
Irk yüksekliği56 cm (omuzlarında)71 cm (omuzlarında)
SaçKısa, yumuşak ve parlak.Kısa, parlak ve kalın.
KulaklarOrta, dik ve bir geyik gibi ayakta.Orta ve başlarında dik dururlar.
BoynuzlarGeri ve dışa doğru büyüyen orta uzunlukta.Kalın, bükülmüş ve yaklaşık 12 cm'ye kadar geriye doğru uzuyordur.
Olgunlaşma yaşı5-12 ay3-15 ay
Ergenliğe girilen yaş5-6 ay4-9 ay
Üreme yaşı18 ay1 yıl


Yetiştirme ve sağım bilgileri nelerdir?

14 ila 16 aylık bir sürede iki kez üreyebilirler ve bol miktarda sütleri vardır.

Üreme Dönemi / döngüsü: 

Genellikle 12 ila 36 saat.

Ortalama 21 gün / 18 ila 24 gün sürer.

Gebelik süresi:
 Genellikle yaklaşık 148 ila 155 gün, ancak çoğu 150 gündür 
 Çocuklar: 
2 ila 4 arasındadır.
Emzirme Dönemi: 
150 gün
 Sağım Yeri:
Şaka yaptıktan 4 ila 6 hafta sonra.
Süt Kalitesi:
Güzel, 150 günde 170 litre civarında üretebilirler.
Sağım Seviyesi:
Normal


CİNSİN BAKIMI :

Gebe keçilerin bakımı:

Gebe keçinin sağlıklı gelişimi için beklenen doğumdan en az 6-8 hafta önce kurulayın. Beklenen şakadan 15 gün önce keçiyi, yerin samanla dolu açık ve temiz bir odaya alın.

Yeni doğan çocukların bakımı:

Doğumdan sonra burun deliklerini, yüzü ve kulağı kuru pamuklu bir bezle temizleyin ve plasenta zarını çıkarın. Yeni doğan çocukları temizlemek için nazikçe ovalama yapılmalıdır. Yeni doğan çocuk nefes almıyorsa, çocukları arka ayakları aşağı bakacak şekilde tutun, bu da solunum yollarını temizlemeye yardımcı olacaktır.

Doğumdan sonra keçilerin bakımı:

Doğumdan sonra odayı iyice temizleyin ve ayrıca keçinin arka kısmını iyot veya Neem suyu ile temizleyin. Doğumdan sonra keçiye şekerli su verildikten sonra keçiye zencefil, tuz, metal talaş ve şeker karışımından oluşan sıcak yem verilir.

Yavru keçilerde kimlik sembollerinin düzenlenmesi:

Uygun kayıt, iyi yetiştirme, tanınma amacı ve sahiplik kanıtı olarak vücutlarına numara işareti koymak gerekir. Esas olarak dövme, etiketleme, mum markalama boya kalemleri, sprey tebeşir, renkli sprey ve boya markalama yardımı ile yapılır.


KAYNAKÇA :
I. roysfarm.com
II. apnikheti.com
III. domesticanimalbreeds.com
IV. goataid.com
V. ukatheya.com

Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.