Kalahari Keçisi

Kalahari keçisi, anavatanı Afrika’nın güneyinde yer alan Kalahari Çölü olan bir keçi ırkıdır.

Kalahari keçisi nereden ve ne zaman gelmiştir?

Yerli keçiler, kuzeyden göç eden kabilelerle birlikte Güney Afrika ve Namibya'ya gelmiştir. İlk kayıtlar, Namibya bölgelerinin yanı sıra Western Cape, Eastern Cape ve Northern Cape'deki kulaklı keçileri tanımlanmaktadır.

Kırmızı keçilerin yetiştirilmesi ve seçilmesi 1970'lerde, Somerset East bölgesindeki Grootvlakte'den Tollie Jordaan, Kuzey Burnu'ndaki De Aar yakınlarındaki Hartebeeshoek'ten Albie Horn, yine Kuzey Burnu'nda Prieska yakınlarındaki Wonderpan'den Louis van Rensburg ve Limpopo'da Tshipese'den Ben Vorster'de başlamıştır.

1998'de keçiler, Bloemfontein'de Savannah'larla birlikte 'Brown Savannah' olarak gösterilmiştir. Daha sonra, Boer keçileri, Savannah'lar ve Kalahari Reds arasında yeni bir cinsi kaydetmeyi garanti etmek için yeterli genetik ayrım olup olmadığını belirlemek için DNA testleri yapılmıştır. Sonuçlar, kırmızı keçiler ile Boer keçileri arasındaki farkın, Boer keçileri ve Savanalar arasında olduğundan daha büyük olduğunu göstermiştir.

5 Temmuz 1999'da Kalahari Red Club, Kimberley'de kurulmuş ve Ekim 2004'te kulüp Güney Afrika Boer Keçi Yetiştiricileri Derneği ile birleşmiştir.

Kalahari keçisi ırk özellikleri nelerdir?


  • Kalahari keçileri diğer ülkelerde son yüzyılda üretilmeye başlanmıştır. Sıcaklığa, susuzluğa, açlığa, kum fırtınalarına ve her türlü tozlu ortama uyum sağlayan bu keçi ırkı, bütün zorlu koşullarda yetiştirilmeye uygundur.
  • Diğer keçi ırklarına göre parazitlere ve hastalıklara karşı daha fazla dayanıklıdır.
  • Vücutlarında su depolama özelliğine sahip bu keçilerin vücudunu saran kılları su kaybını önleme özelliğine sahiptir. Bir hafta su içmeden yürüme özelliğine sahiptir.
  • Diğer ırklar ile melezlenmeye oldukça uygundur.
  • Kalahari Kırmızı keçileri mükemmel toplayıcılardır. Düşük kaliteli yemlerde yaşayabilirler.
  • Derileri tamamen pigmentlidir, bu da günün sıcaklığıyla vücut ağırlığını arttırmalarına izin verir. Ve genellikle geçim için büyük bir bitki ile beslenirler.
  • Kalahari Kırmızı keçileri mükemmel yetiştiricilerdir . Mevsimlik yetiştiriciler değildirler ve aslında yıl boyunca yetiştirilebilirler.
  • Cinslerin annelik içgüdüleri güçlüdür, genellikle doğum için yardıma ihtiyaç duyulmadığı bilinmektedir.

Kalahari keçisi görünüm özellikleri nelerdir?

  • Kalahari keçilerinin hem erkeğinde hem de dişisinde boynuz bulunmaktadır. Boynuzlar kısa ve kalın yapıdadır.
  • Kulaklar uzundur.
  • Erkek keçiler 115 kg, dişi keçiler ise 75 kg canlı ağırlığa kadar ulaşabilir. Kalahari keçileri, yüksek canlı ağırlıklarına rağmen, olası tehlike ve risk anlarında oldukça hızlı bir şekilde koşabilmektedir.
  • Renkleri genel olarak kızıl tonlarında ve kırmızı renklidir. Bu nedenle İngilizce kaynaklarda “Kalahari Red Goat” olarak adlandırılırlar. Ancak nadir de olsa beyaz renkli Kalahari keçilerine de rastlamak mümkündür.


Kalahari keçisi verim özellikleri nelerdir?

⦁ Canlı Ağırlık: Erkek keçilerde 115 kg, dişi keçilerde ise 75 kg'dır.

⦁ Oğlaklar çok hızlı bir gelişim gösterirler; 1.5 aylık erkek oğlaklar 24.5, dişi oğlaklar ise 20.5 kg canlı ağırlığa ulaşırlar.

⦁ Süt verimi oldukça iyidir.

⦁ Yılda 2 kez doğum yapmaktadır.

⦁ Yılda 3 yavruya kadar döl vermektedir.

⦁ İdeal yaşam şartlarında, besiye alınan erkek oğlaklarda, günde 400 g kadar ağırlık artışı sağlanmaktadır. Ortalama olarak ise canlı ağırlık artışı, haftalık 1.5 kg civarındadır.



KAYNAKÇA :
I. farmersweekly.co.za
II. turkbesi.com
III. saanen.gen.tr
IV. hayvanbilgisi.com
V. tavsiyeediyorum.com

Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.