Kaşmir Keçisi


İran, Irak, Afganistan, Rusya, Pakistan, Hindistan ve Nepal başta olmak üzere Orta Asya ülkelerinde 3-5 bin metre yükseklikteki dağlık bölgelerde yetiştirilir. Tekstil sanayisinin önemli bir hammaddesi olan kaşmir üretimi amacıyla yetiştirilir.

Kaşmir keçisi nereden ve ne zaman gelmiştir?

Anavatanı, Hindistan-Pakistan ortak bölgesi olan, Hindistan’da Himalayalar’ın batısında Pakistan sınırında yer alan “Kashmir” kentinden ismini alan Kaşmir keçisi dünya geneline de buradan yayılmıştır. Latince ismi "Capra Hircus Goat"dır. Büyük Britanya’nın Hindistan üzerinde kurduğu koloni döneminde İngilizler tarafından keşfedilmiştir. 

Kaşmir keçisi Avrupa'da saf olarak en çok İskoçya'da yetiştirilmektedir. Kaşmir üretimi için 1970 Avustralya ve Yeni Zellanda'da Kaşmir keçisi çiftlikleri kurulmuş ve Kaşmir keçisi Avusturalya kıtasında da saf olarak yetiştirilmeye başlamıştır. Kaşmir keçileri 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından da ithal edilerek saf olarak yetiştirilmeye başlamıştır.  Özellikle Çin, Moğolistan, Hindistan, Pakistan, Tibet, İran ve Afganistan gibi -30 C’lik kış, +40 C’lik yaz sıcakların yaşandığı step iklim çevrelerinde yüzyıllar boyunca yoğun olarak yetiştirilmektedir.

Kaşmir keçisi özellikleri nelerdir?


  • Kaşmir keçileri genelde uysal bir yapıya sahip olmalarına rağmen, tırmanma ve zıplamayı çok severler.
  • Kulakları sarkık, boynuzlar keçilerde dik, tekelerde yana doğru kıvrıktır. % 95’inde boynuz görülür.
  • Bu keçi türünden pek fazla miktarda süt elde edilmemekle birlikte sütünden üretilen peynirler essiz güzelliktedir.
  • Yapılan denemelerde, kaşmir keçilerinin Himalayalar ve Moğol dağlarından başka yerde yaşayabilmesine rağmen elde edilen yünün kalitesinin çok düşük olduğu görülmüştür.
  • Kaşmir keçisi özellikle yetiştirilme nedeni; kıllarından elde edilen, kumaş, triko imalatında kullanılan, elyaftır. Kış aylarında, belli bir yükseklikte ve belli ısının altındaki yaylalarında yaşayan kaşmir keçilerin en soğuk havalarda, hava koşullarına adapte olabilmek amacıyla, uzun tüylerinin altında, ikinci tabaka, kısa tüylerden oluşan ipeksi yünü gelişir. Dış tüyün altında çok daha iyi kalitede bu life “kaşmir” adı verilmektedir. En kaliteli yün keçinin boynundan, karnından ve sırtından elde edilmektedir. Kaşmir, en hafif doğal yündür. Bunula birlikte insan vücuduna çok iyi adapte olabilmektedir. Tene değdiğinde batmayan, yakmayan ve alerji yapmayan bir ürün olması kaşmirin önemli özelliğidir.
  • Kaşmir keçileri beyazdan griye, kahverenginden siyaha çalan renge yakın renktedirler. Kaşmir keçilerinin vücudu kalın ve çok örtülü yünle kaplıdır. Kaşmir keçilerinde iki çeşit tüy yapısı vardır. Üst kıllar genellikle beyaz renkte olmakla birlikte sarı, kahverengi, gri, siyah ve alacalı renklerde olabilir. Üst tüyler ortalama 10-30 cm arasındadır. Alt tüyler 4-6 cm uzunluğundadır. Bu alt tüyler "kaşmir" adı verilen tüydür. Kaşmir keçisi bu alt tüyleri için beslenir. 


  • Ergin kaşmir keçilerinin canlı ağırlıkları dişi bireylerde 30-45 kg kadar, erkek bireylerde 60-70 kg kadardır.
  • Cidago yüksekliği dişi bireylerde 45-50 cm, erkek bireylerde 60-65 cm arasında değişir.
  • Keçilerinin kaşmir yünü verimleri yılda 200-300 gram kadardır. Bu keçilerden elde edilen kaşmir yünü ise 14 mikron inceliğindedir.
  • Kaşmir keçisinin sütünün tadı ilkbaharda taze ot yemiş inek sütünü andırsa da sindirimi daha kolaydır. Bu sütten peynir yapmak için sadece laktik asit bakterileri ve tuz kullanılır. Peynir yapımı için kullanılacak sütün yağı alınmaz ve pastörize edilmez.
  • Kaşmir keçisinin eti az yağlıdır.
  • Bu keçiler çok yavaş büyürler. Bundan dolayı Kaşmir keçilerinin oğlaklarının kesimi önerilmez.

Kaşmir Yünü


120 milyon keçi varlığı ile dünyada en büyük kaşmir keçi üreticisi Çin’dir. Dünya yıllık kaşmir lifi üretim miktarı 16,000 tondur. Bunun %72’si Çin, %18’i Moğolistan, %7’si Afganistan ve geri kalan %3’lük kısmı ise İran ile diğer ülkeler tarafından üretilmektedir. Çin’in sattığı en pahalı tekstil ürünü olup gramla satılmaktadır. Kaşmir yününün diğer üreticileri arasında Hindistan, Nepal, Pakistan, Tibet, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan yer almaktadır. Bu ülkelerde az miktarda kaşmir yünü üretilmektedir. Bu ülkelerin dışında Avustralya ve Yeni Zelanda’da da kaşmir lifi üretildiği bilinmektedir. Kaşmir üretimindeki titiz çalışma, dünya genelinde en kaliteli kaşmir yününün de Çin’de üretilmesini sağlamaktadır. Kaşmir liflerinin fiyatı 100-130 $/kg. arasında değişmekte olup, bu lifler lüks lifler sınıfında yer almaktadır.

İnsanlar için önemli olan, dokuma sanayisinde kullanılan da bu kısa liflerdir. Bu tüy tabakası, keçileri, soğuğa ve sıcağa karşı termal iç çamaşırı gibi korumaktadır. Helezonik yapısı da vücut ısısını regüle etmekte ve ideal bir sıcaklıkta kalmasını sağlamaktadır. Vücut ısısını dengeleyerek yaz aylarında fazla ısıtmaz, terletmez, pişirmez; kış aylarında da üşütmez. Yetiştirildiği step iklimin sağladığı termal özellik sayesinde hem yaz hem kış giyilebilir. Kaşmir liflerinin ipek gibi ince ve yumuşak oluşları, bunların tekstil endüstrisinde aranan hayvansal liflerden biri olmalarını sağlamıştır. Bunların dışında üstteki kaba tüyler de kırpılarak yorgan, iplik, kilim ve halı yapımında kullanılmaktadır. Hatta ülkemizde meşhur olan Siirt yorganlarının iç kısmında Kaşmir keçisinin kaba yünü kullanılmaktadır. Kış ayı ne kadar uzun ve soğuk geçerse Kaşmir keçisinin alt tüyleri o kadar güzel ve parlak olur. Kaşmir yününün nemi emme oranı diğer yünlerden daha fazladır. Bir keçi dört yaşına ulaştığında en yüksek miktarda yün verimine ulaşmaktadır.


KAYNAKÇA :
I. veteriner.cc
II. bilgiustam.com
III. tavsiyeediyorum.com
IV. sorhocam.com

Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.