Rove Keçisi
Rove keçisi, "yavaş büyüyen" kategorisine ait olan Bouches-du-Rhône'dan bir Fransız cinsidir.
Rove keçisi nereden ve ne zaman gelmiştir?
Rove keçisi, ilk olarak Fransa'da evcilleştirilen bir yerli keçi türüdür. Güvercin keçisi aslında Fransa'nın güneyindeki Marsilya yakınlarındaki küçük bir köy olan Le Rove'den adını almıştır. Cins ilk olarak Fransa'da evcilleştirilmesine rağmen, ülkede ortaya çıkmadı. Efsaneye göre bu cins Mezopotamya, Anatolie ve Yunanistan'dan gelen keçilerden gelmektedir. Finike uygarlığı, bu keçiyi şehirle ticaret yaparak Marsilya limanına getirecek ve çobanların birkaç örnek elde edeceği Le Rove bölgesine seyahat edecekti.
Keçi eskiden yaylacı koyunlara eşlik eder, anneleri tarafından beslenemeyen çoban ve kuzulara süt sağlardı. Keçi etinin yaygın olarak tüketildiği bir dönemde, eti için de kullanılmıştır.
Ancak bugün mevcut olan farklı görünümü yaratmaktan Fransızlar sorumludur. Binlerce yıllık seçici üreme boyunca böylesine farklı bir görünüm yaratmışlardır. Rove keçisine Fransızca'da "Chèvre du Rove" denmiştir.
Cins, bazı popüler süt keçisi ırkları gibi iyi süt üreticisi olmadıkları ve yılda sadece 500 ila 600 litre süt üretebildikleri için 1970'lerde neredeyse kaybolmuştur. Daha önce nesli tükenmekte olduğu düşünülüyordu, ancak sayıları giderek artmıştır. 2003 yılı itibarıyla birçok Fransız Çiftliğinde 5000'den fazla kayıtlı Rove keçisi bulunmaktadır. Ve bugün Rove keçi ırkı "ADCR" (Association de Défense des Caprins du Rove) adlı bir kuruluş tarafından korunmaktadır.
Rove keçisi genel özellikleri nelerdir?
Aslen etçi özellikleri daha iyi olmasına rağmen, Fransa’da keçi eti pazarı yeterince gelişmediğinden, sütçü özellikleri için yetiştirilmektedir.
Orta büyüklükte, güçlü ve sağlam yapılı bir keçi ırkıdır. Kurak iklim şartlarına karşı adaptasyon yetenekleri çok iyidir.
Zayıf bitki örtüsüne sahip, yüksek rakımlı coğrafyalarda yetiştirilmeleri mümkündür. Günümüzde yangın ihtimalini düşürmek için temizlenmesi gereken ancak erişilemeyen sarp alanlarda otlatılarak, korunmaya yardımcı olurlar.
Diğer sütçü ırklara karşı daha kıvamlı olan sütü, peynir yapımına çok uygundur. Ünlü Pélardon, Picodon ve Banon peynirlerinin yapımına uygun sütler arasında gösterilmektedir.
Bu keçilere özgü diğer bir peynir çeşidi olan Rove Brousse, sadece 8 günlük raf ömrü nedeniyle sadece yakın çevrede tüketilir.
Rove keçisi görünüm özellikleri nelerdir?
- Rove keçisinin en karakteristik özelliği, uzun ve gösterişli boynuzlarıdır. Boynuzlar bükük ve lir şeklindedir. Rove keçisinde hem tekeler hem de dişi keçiler boynuzludur. Boynuz uzunluğu tekelerde ortalama 90 cm, dişi keçilerde ise 30 cm kadardır. Bazı tekelerin boynuzu 120 cm’yi geçebilir.
- Rove keçisinin vücut rengi çoğunlukla düz kırmızımsı kahverengi ya da siyahtır. Ancak kül rengi, beyaz benekli kırmızı, bronz lekeli siyah veya siyah – kırmızı alaca renkli olanlarına da rastlanır.
- Rove keçisinin vücudunu örten kıllar kısa, sert ve parlaktır.
- Rove keçisi orta boylu bir keçi ırkıdır. Cidago yüksekliği tekelerde 85 – 95 cm, yetişkin dişilerde ise 70 – 80 cm aralığındadır.
- Rove keçisinin kulakları boru biçimli, uzun ve serttir.
Rove keçisinin verim özellikleri nelerdir?
- Canlı ağırlık yetişkin erkeklerde ortalama 70 – 90 kg, dişi keçilerde ise 45 – 60 kg arasında değişir.
- Rove keçisinin günlük süt verimi 1.8 – 2.5 litre kadardır.
- Rove keçisinin laktasyon süresi ortalama 280 gündür. Bir laktasyondaki süt verimi, çevre ve bakım şartlarına göre değişmekle beraber ortalama 500 – 600 litredir.
- Erkekler cinsel olgunluğa 5 aylıkken ulaşırlar. Dişi oğlaklarda bu süre 7 aydır. Ancak 1 yaşından önce çiftleşmeleri tercih edilmez.
- Rove keçileri kızgınlığa sonbahar aylarında gelirler. Rove keçisinin bir batındaki oğlak sayısı 1 – 3 arasında değişir.
- Rove keçisinin etçi özellikleri öne çıkar. Kesimde ortalama karkas randımanı % 50’dir.
KAYNAKÇA :
I. domesticanimalbreeds.com
II. fondazioneslowfood.com
III. roysfarm.com
IV. tavsiyeediyorum.com
Written by
Alev SERTTAS
BreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova