İsveç Kırmızı ve Beyazı Sığır Irkı
İsveç Kırmızı ve Beyazı Sığır Irkının Kökeni Nereden Gelmiştir?
İsveç kökenli bu ırk, en başta Shorthorn sığır ırkı ve İskoç Ayshire sığır ırklarının çaprazlanmasıyla geliştirilmiştir. Yüksek kaliteli süt üretir ve süt sığırı olarak bilinir. Hatta önemli bir süt sığırı olarak bilinen Holstein ineklerine rakip olan tek kırmızı sütçü ineklerdir.
Birçok isimle anılan ırk, 1928 yılında resmiyette "İsveç Kırmızısı" olarak tanıtılmıştır. Şu an dünyada bu ırk, saf ya da melez olarak yoğun bir şekilde yetiştirilip tercih edilmektedir.
İsveç Kırmızı ve Beyazı Irkının Özellikleri Nelerdir?
- Kürkü genellikle kızıl gövde üzerine yamalı beyaz benekler bulundurur. Karnının alt bölgesi ile arka bacaklarındaki kısımlar beyaz renklidir.
- Cins boynuzlu değildir, dolayısıyla her iki cinste de boynuz bulunmaz.
- İsveç Kırmızısı, hastalıklara karşı oldukça dirençlidir ve uzun yaşayan bir ırktır. Diğer kırmızı sığırlara göre sağlık sorunları çok daha az yaşanır.
- İsveç Kırmızısı diğer ırklara göre daha düşük mastitis (meme bezlerinde oluşan bakteriyel enfeksiyon) vakalarına sahiptir.
- Çok karşılaştırılan Holstein sığırlarına göre ortalama olarak daha az hücre sayısına sahiptirler.
- Irk başlangıçta hem sığır eti hem de süt üretimi şeklinde çift amaçlı kullanılmaktaydı ancak günümüzde daha çok süt üretimi için kullanılmaktadır.
- İsveç Kırmızısı inekleri %4,3 yağ ve %3,5 protein içeriği ile yaklaşık 8730 kilogramdan fazla süt üretme verimliliğine sahiptir.
- Sütü özellikle peynir ve tereyağı yapımında kullanılır.
- Annelik yetenekleri gelişmiştir.
- İsveç Kırmızısı ineklerinin kolay buzağıladıkları bilinir ve ortalama 13,1 aylık buzağılama aralığı vardır.
- İsveç Kırmızısı, İsveç’in ulusal iki mandıra ırkından biridir ve 2001 yılında oluşan verilerde mandıra sürüsünün %48’ini oluşturmuştur.
- İsveç Kırmızısı için önerilen çaprazlamalar; Montbeliard Sığırı-İsveç Kırmızısı-Holstein Sığırı ya da İsveç Kırmızısı-Montbeliard Sığırı-Holstein Sığırı şeklindedir. Deneyimlere göre Jersey, Norveç Kırmızısı, Ayshire, Montafon, Shorthorn ve Normande ile yapılan çaprazlamalarda F1 melezleri yeterli sonuç vermemiştir.
İsveç Kırmızı ve Beyazı Sığır Irkının Verim Özellikleri Nelerdir?
- Olgun dişilerin ağırlığı ortalama 550 kilogram, olgun erkeklerin ağırlığı ise ortalama 700-1050 kilogram arasında değişim göstermektedir.
- Cidago yüksekliği ise, son sırt omuru ile yer arasındaki mesafe, olgun dişilerde yaklaşık 140 santimetre ve olgun erkeklerde yaklaşık 150 santimetredir.
- Somatik hücre sayımı (SCC) 81.000’dir. Sütün kalitesini gösteren önemli bir özelliktir.
- Zorlu geçen doğum oranı %3,46 ve ölü doğum oranı %4,45’dir.
- Süt verimi laktasyon başına, ortalama, 8730 litredir.
Kaynakça
https://www.inekler.gen.tr
https://en.wikipedia.org
http://dairycattleregistry.com
https://www.torunoglutohum.com
Written by
Ahmet GEDIZ
VeterinarianBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova
Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.