Van Rooy Koyunu
Van Rooy Koyunu’nun Tarihçesi Nedir?
Van Rooy White Persian olarak da bilinen Van Rooy, Güney Afrika’ya özgü evcil bir koyun ırkıdır.
1906 yılında Senatör JC van Rooy Free State’in Bethulie bölgesinde bulunan Koppieskraal Çiftliği’nde etlik kuzu üretimi için koyun yetiştirme deneylerine başlanmıştır.
Bu ırk, güçlü ve düzenli kuraklıklara karşı dayanıklı olmalıydı; ayrıca mükemmel bir yapıya da sahip olmalıydı. Van Rooy bu amaçlarla bir beyaz Blinkhaar Afrikaner koçuyla 80 Rambouillet Merinos koyunu kullanmıştır. Onların yavrularına da ağır seçilimle birlikte iç-melezleme ilkesini uygulamıştır. Bu işlem başlıca boyuta, yapıya, soğuktan koruma sağlaması için sert kılların arasında yeteri kadar yapağısı bulunan beyaz koyunlara odaklıydı.
Boynuzsuz bir Wensleydale koçuyla çiftleştikten sonra Van Rooy, vücudunda düşük bölgesel yağlanmayla ve yalnızca but kısmında makul derecede birikmeyle iyi bir yapıya sahip olmuştur.
Koyunlar çok geçmeden Free State’in güney ve güneybatısındaki bölgelerin ve o zamanlar Cape Eyaleti olarak bilinen kuzeydoğu bölgelerinin iklimlerine adapte olmuşlar ve çiftçiler Van Rooy koçlarını gittikçe daha çok kullanmaya başlamışlardır. Günümüzde bu ırk Güney Afrika’da bir kez daha popülerlik kazanmaktadır.
Güney Afrika’da bile diğer ırklara kıyasla nadir bulunan bir ırk olsa da Namibya ve Zimbabve’ye de ihraç edilmektedir.
1998 yılında ilk Van Rooy embriyoları Avustralya’ya ihraç edilmiştir. Koçlar şimdilerde White Dorper geliştirme programlarında temel ata olarak kullanılmaktadır.
Van Rooy ırkının genleri Avustralya Beyazı koyun ırkının geliştirilmesine de katkıda bulunmuştur.
Van Rooy Koyunu’nun Karakteristik Özellikleri Nelerdir?
- Van Rooy koyunu orta ila geniş yapılı bir koyun ırkıdır ve hem koçları hem de koyunları boynuzsuzdur. Kuyrukları karakteristik olarak şişman bir yapıdadır.
- Çeneden göğüse uzanan bir gerdana ve çıkıntılı bir göğüs ve göğüs etine sahiptir. Vücudunun üst kısmındaki tüyler yapağı ile karışıktır.
- Başlarında, bacaklarında ve vücutlarının alt kısımlarındaki tüyler kısa ve yapağısızdır.
- Bu ırk yüksek sıcaklıklara karşı oldukça dirençlidir ve soğuğa dayanmalarına olanak sağlamak için tüylerinin arasında vücutlarını kaplayan yeterli miktarda yapağıya sahiptirler.
- Özellikle hastalıklara dirençli bir ırktır ve diğer birçok ırkın aksine iç parazitlerden kolay kolay etkilenmezler.
- Kalın derisi sayesinde dış parazitlerden kaynaklanan hastalıklara karşı da daha dirençlidir. Bu sorunların hiçbir zaman tam olarak ortadan kalkmayacağı, bu sebeple de gerekli önlemlerin ve tedavinin ihmal edilmemesi veya göz ardı edilmemesi mantıklıdır.
- Van Rooy koçları, yaygın olarak iki yağsız kuyruklu ırkın melezlenmesinden çok daha erken bir aşamada karkası yağ bağlayan melez kuzu üretimi için kullanılmaktadır.
- Van Rooy ırkının koçları çalışkan ve gayretli işçilerdir, Van Rooy koyunlarının sınırsız çiftleşme dönemleri vardır. Yani çiftleşme dönemi gelir ve yılın herhangi bir zamanında çiftleşebilirler.
- Dayanıklılıkları, enerjilerini biriktirme yetenekleri ve sınırsız çiftleşme dönemleri nedeniyle Van Rooy koyunları en zor şartlar altında bile üremeden hemen sonra çiftleşme dönemine girebilir.
- Bu da iki yılda üç kuzunun istisna olmaktan çok kaide olmasını sağlar.
- Bu ırkın koyunları mükemmel annelerdir; yavrularına çok iyi bakarlar ve beslenmeleri için yeterli miktarda süt üretirler.
Olgun bir Van Rooy Koyunu Kaç Kilodur?
Van Rooy koçlarının canlı ağırlığı 90-120 kg’a, koyunlarının ağırlığı ise 50-75 kg’a kadar çıkabilir.
Written by
Murat KANAT
Veteriner HekimBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova