Vlachian Koyunu
Vlachian koyunu nereden ve nasıl gelmiştir?
Vlachian, Greek Zackel’in dağ türü olarak Mason tarafından sınıflandırılmıştır. Çok kullanılan diğer isimleri: Valakhsaia, Valassky, Zuclechtena Valaska, Vlahicos, Walachensch, Srna Vlaska, Kutovlaska, vd.
Ukrayna, Rusya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Yunanistan’da bu isimler kullanılmıştır.
Irkın kökeni Pindus Dağları'na dayanır. Yunanistan'da tüm koyunların %21’ine katkısı olmakla birlikte en çok sayıda olanıdır. Nesiller boyu yerel toplumlar tarafından daha az tercih edilen, tarımda yetiştirilmesi Pindus Dağları ve Çekya'dan Kafkasya'ya (14 ülkede) düşük bütçeli sürdürülebilir tarım sistemleri için uyarlanmıştır. Onlar doğal manzaralarını sürdürmeye, bölgenin ekolojisi ve ekonomisinin ayrılmaz bir parçası olmaya devam etmektedir.
Makedonya ,Trakya ve komşu ülkelerde az sayıda bulunurlar.
Zamanında Yunanistan'da bir çok Vlach türü yaz aylarını dağlarda, kışı ovalarda geçiren sürüleriyle sezonluk göç ederdi. Tüm yaylacı sürüler, 23 Nisan St. George Günü'nde dağlara götürülmesi ve 26 Ekim St. Demetrios Günü'nde ovalara geri getirilmesi Yunanistan'da hala gözlenen eski bir gelenektir.
Bugün, neredeyse Yunanistan'daki tüm Vlach türleri kasaba ve şehirlerde yerleştirilmiştir fakat isimlerinin verildiği koyunlar Yunan anakarası ve Mora boyunca büyük ölçüde dağıtılmıştır. Devam eden göç sürüleri artık sezonluk otlak alanlara yürütülmemektedir; kamyonlarla taşınmaktadır.
Vlachian koyununun özellikleri nelerdir?
Valachian türlerinin genetik çeşitliliği, çok geniştir. Küçük bölgelerde çeşitli topluluk ıslahı, kırsal sistemler, ekolojik nişlerde çok sayıda evrim nesli tarafından üretilmiştir. Çoğu türün bir ada yapısı ve çok farklı tür adasına sahip olması bazen ‘’çeşit’’ veya "tür"ler olarak adlandırılır.
Valachian koyun türlerinin soyağacı dallanması net değildir ve biyolojik sebepler tarafından olmayan dallanmayı beyan etme eğilimi vardır.
Vlachianlar aşırı utangaç, çok neşeli, her an tetikte ve topraklarına sadık; neredeyse vahşi bir hayvanın karakterini sergiler. Onlar son derece kuvvetli ve kanaatkardır. Dondurucu soğuğa, yüksek yağışa ve de kuraklığa dayanabilirler.
Vlachian koyunu çok değişkendir. Uzun, ince kuyruklu, açık kafası ve hafif dışa dönük yan görünüşlüdür. Sarılı bükülmüş boynuzlara sahiptir (koçlar ve bazı koyunların %15-20'si).
Çoğunluğu beyaz renklidir (yaklaşık %90'ı), aynı zamanda gri veya siyah renkli (beyaz renk baskındır),olabilirler. Yüzleri ve bacakları beyaz, kahverengi veya benekli olabilir.
Küçük ve orta büyüklükte türler vardır. Açısal (dolikomorfik) şekli ile süt, et ve yün üretimi, yaylacılığa adapte olma, kapsamlı üretim, yaz için dağda otlama ve kış için açık alana uyumludur.
Yün bazılarında kıvırcık olmasına rağmen çoğunlukla kıllıdır. Lif çapı 18 μm den 104 μm aralığındadır ve tepe değer aralığı 25 den 40 μm ye ortalama 33.7 μm'dir.
Vlachian Koyunun Kilosu Nedir?
Vlachian koçları 55-65 kg aralığında ve olgun Vlachian koyunları 35-50 kg aralığındadır.
Written by
Murat KANAT
Veteriner HekimBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova