Welsh Mountain Koyunu
Welsh Mountain Koyunu'nun Tarihçesi Nedir?
Welsh Mountain koyun ırkı, Welsh dağının yüksek kesimlerinden gelen küçük, dayanıklı koyunlardır. Irk, 13. yüzyılda Galler tepelerinde geliştirilmiştir, özellikle Glamorgan, Monmouthshire, Carmarthenshire ve South Powys tepelerinde yaygındır.
Welsh Mountain Koyun Birliği (Hill Flock Section), ticari ortamlarda ırkı gözeterek, ırkı ve Galler’deki yüksek bölgelerde sürdürülebilir bir yaşamı desteklemektedir.
1905'te Welsh Mountain Safkan Koyun Birliği kurulmuştur.
Welsh Mountain Koyunu’nun Karakteristik Özellikleri Nelerdir?
• Erkeklerin boynuzları kavislidir, dişiler ise boynuzsuzdur; yüzlerinde veya bacaklarında yapağı yoktur, uzun kuyrukları vardır. Yetiştiriciler, Welsh Mountain koyununun dayanıklılığına, sağım ve annelik yeteneğine, kuzunun hayatta kalmasına başlıca önem verirler. Kuzulama yüzdesi %130’dur ve bu oran, iyileştirilmiş meralardaki uygun koşullarda %180'e yükselir.
• Welsh Mountain koyunu, zorlu ortama kolayca uyum sağlar. Temkinlidir. Boyutu küçüktür, kayaların ve kayalıkların üzerinden geçmekte zorlanmaz. Fırtınalı havalarda sığınak bulabilir, gerektiğinde karları eşeleyebilir, duvarlara tırmanabilir, küçük boşluklardan ve bataklıklardan geçebilir. En verimsiz otlaklarda bile yiyecek bulabilir.
• Anavatanlarına veya görünümlerine göre adlandırılan farklı türler vardır. Bu türler renk farklılıklarından kaynaklanmaktadır, ancak bazıları ayrı ırklar olarak geliştirilmektedir. Welsh Mountain koyunu tamamen beyazdır. Galler dağlarında en yaygın olan ırktır. Dünyanın diğer bölgelerine de ihraç edilmiştir.
• Badger Face Welsh Mountain koyununun iki türü vardır: yüzü ve karnı koyu renkli Torddu (kara karınlı) ve karnı beyaz, gözlerin üzerinde beyaz çizgiler bulunan siyah Torwen (beyaz karınlı).
• Balwen Welsh Mountain koyunu siyahtır (güneş ışığında kahverengiye döner ve yıllar geçtikçe grileşir), yüzünde beyaz bir leke, dizlerin altında beyaz yapağı ve kısmen beyaz bir kuyruğu vardır.
• Black Welsh Mountain koyunları tamamen siyahtır. White Welsh Mountain koyunlarının birçok sürüsünde bir veya iki kara koyun bulunur, ancak artık daha fazla kara koyun yetiştirilmemektedir.
• Black Welsh Mountain, 1973 yılında Thomas Wyman'ın 3 koç ve 13 koyun ithal etmesi ile Kuzey Amerika'ya gönderilmiştir. Bugün Kuzey Amerika’daki 50 sürüde yaklaşık 1600 Welsh Mountain koyunu bulunmaktadır. Koyunların, İngiltere, Galler, İskoçya ve İrlanda’daki toplam sayısı yaklaşık 10.000’dir.
• South Welsh Mountain ise, diğer Welsh Mountain koyunlarına benzemektedir, ancak daha büyüktür. Rengi beyazdır. Boynu kahverengi olan bu koyunların bacaklarında ve yüzünde ten rengi lekeler bulunur.
• Tüm yıl boyunca tepelerde veya açık dağlarda bulunurlar.
• Welsh Mountain koyunu birden çok yönüyle bilinmektedir. Welsh koyunu endüstrisinin temelini oluşturur. Orta Çağ'da bu koyunlar ağırlıklı olarak yapağıları ve sütleri için yetiştirilirmiştir. Fakat on dokuzuncu yüzyılda İngiltere'de lezzetli etleri sayesinde tanınmaya başlamıştır. Hatta Kraliçe Victoria'nın bile Welsh eti talep ettiği söylenmektedir.
• Welsh Mountain koyunlarındaki yapağı, türler arasında oldukça farklılık gösterir. South Wales Mountain koyunlarının yapağısı yüksek oranda kemp içerirken, Black Welsh Mountain koyununun yapağısı ince ve yumuşaktır, çok az kemp içerir.
• Siyah türün sahip olduğu yapağı ise yaklaşık 1,4 ila 1,8 kg ağırlığındadır ve elyaf uzunluğu 5 ila 10 cm arasındadır.
• Safkan bir Welsh Mountain kuzusunun karkası genellikle 11 ila 16 kg ağırlığındadır.
• Welsh Mountain, sayıca en kalabalık ikinci Birleşik Krallık ırkıdır ve Birleşik Krallık’taki koyun sürülerinin yaklaşık %10'unu oluşturur.
Written by
Murat KANAT
Veteriner HekimBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova