Demir Karayaka Yetiştiriciliği

Demir Karayaka Yetiştiriciliği Tokat'ın Reşadiye ilçesine bağlı Baydarlı beldesinde bulunmaktadir. Atadan gelen bir meslek; yüz yıllardır koyun yetiştiriciliği yapmaktayiz. Karayaka ırkı koyun yetiştiriyoruz.

Kuzu satışlarımız haziran; ikinci donem ağustos-eylül gibi. Daha fazla bilgi icin bize 05398237117 telefondan ulaşabilirsiniz.

Kendiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Ben Fatih Demir. 35 yaşımdayım. İlkokul mezunuyum. Tokat'ın Reşadiye ilçesine bağlı Baydarlı beldesinde yaşıyorum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Şu an ailem ile birlikte koyunculuk yapıyorum. Abim Ercan 36 yaşinda 3 çocuk babası. 

Hayvancılıkla ilgilenmeye nasıl ve ne zaman başladınız?

Atadan gelen bir meslek; yüz yıllardır koyun var kapımızda. Şu an 200 koyunumuz var. Abim Ercan Demir devam ediyor. Fakat yeterince ilgilenemiyor. Babam İlyas Demir, Baydarlı Belediye Başkanı. Mesaiden sonra o da koyun güdüyor.

Hangi ırkları yetiştiriyorsunuz? Daha önce farklı ırklar yetiştirdiniz mi?

Karayakadan başkası bizim memlekette verim vermedi. Kıvırcık ve Sakız koyunları denendi fakat verim alınamadı. Ortama adapte olamadılar.

Hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyenlere ne gibi önerileriniz olur?

Hayvanı sevmeden asla başarılı olamazlar. Bu işin gecesi gündüzü belli olmaz. İlgi ister, emek ister. "Bugün pazar, yatayım." diyemezsin.

Ailece yaparlarsa daha başarılı olurlar. Bu zamanda aileler küçüldü; hayvancılık bu yüzden sekteye uğradı. Eskiden her kapıda beş altı evlat olurdu, şimdi ya bir ya iki çocuk var ya da hiç yok. Köylerde insan sıkıntısı var. Her yer bekar adam; insan yok, çocuk yok, evlenen yok. Hayvancılık zor günler yaşıyor.

Yeni başlayacak olanlar, koyun değil de kuzu alarak başlasınlar. Ufak ufak başlasınlar; 50 adet gibi. Yer çok önemli. Devletin imkanlarını araştırsınlar. İğne, ilaç, kırkım gibi konularda kendilerini eğitsinler, bizzat kendileri yapsınlar. Çünkü insan sıkıntısı her zaman karşılarına çıkacak. Öğrensinler.

Elinizdeki ırkın en çok sevdiğiniz özelliği nedir? Zor tarafları var mı?
Sağlıklı doğan kuzu kolay kolay hastalanmıyor. Sürüye çabuk adapte oluyor. Kuzular erken yemeye başlıyor. Hele yeşil otta çok hızlı gelişiyor ve sağlıklı oluyor.
Zor olan tarafı, ikiz olunca koyun tekini alıp emziriyor, diğerini emzirmiyor. Elimiz kolumuz bağlanıyor. Bu durum çok kötü.
Siz hangi dönem kuzu satıyorsunuz?
İlk posta haziran; ikinci posta ağustos-eylül gibi.
Hayvancılık sektöründe en sık hangi konuda sorun yaşıyorsunuz?
Tedavilerde erken müdahele hayat kurtarır fakat baytar gelene kadar koyun ölüyor. Biz sadece kuzu satıyoruz. Sağım falan yok. Memlekette kimse koyunu sağım yapmıyor. Yün de para etmiyor. İsteyen komşularımıza veriyoruz veya yastık yorgan yapıyoruz. Çok büyük kayıp bu durum. Dernekler ne işe yarar bilmiyorum artık.
Yem konusunda biraz daha şanslıyız. Araziye buğday, arpa, fiğ ve rus buğdayı ekiyoruz. Kışlık ihtiyacın % 90'ını karşılayabiliyoruz. Saman derdimiz yok. Ama yem üretmek için çok fazla ekim yapmak zorundayız. 200 koyunun yemini üretmek için 400 koyunluk ekin ekmek gerekiyor. 200 koyunluk yem üretirsen 400 koyunluk samanın rahat oluyor.
Bizim Ercan samanı satıp yeme çeviriyor. 
Bilgi bulma konusunda cok sıkıntı yaşıyoruz.Genelde kardeşim Ercan hep internetten araştırmaya çalışıyor. Başka bir yerden bilgi desteğimiz yok maalesef.
Tarım bakanı siz olsaydınız yapacağınız ilk üç faaliyet ne olurdu?
Tarım bakanlığı arazisi olan adama para veriyor fakat arazisi bomboş. Adam İstanbul'da geziyor, tarla parası alıyor.
Bakan da "çiftçiyi desteledik" diye övünüyor. Yazık!
Ben olsam, üretmeyen çiftçiye kuruş vermem. Kuzu başına destek veririm, koyuna bile değil. 150 koyundan 230 kuzu veya 150 koyundan 90 kuzu alan adam da aynı parayı alıyor.
Genel aşılamayı kontrol altına alırdım. Hastalıklarla bireysel değil bölgesel mücadele önemli. Her yıl köpekleri dahi aşılamaya mecbur tutardım.
Tarım ve hayvancılık konusunda yaşadığınız şehirde en büyük eksiklik nedir?
Hayvancılığa önemsiz, değersiz gözle bakılması, hayvancılığın hor görülmesi. Tarım ekipmanları çok pahalı. Her şey petrole dayalı ve petrol fiyatlari çok yüksek. Çiftçiler için biraz daha fiyatlar düşürülürse iyi olur.
Şu an yeni besi için bir proje hazırlıyoruz. Evrak işleri imza için 50 defa ilçeye inmek zorunda kalıyoruz; işlemler çok uzun sürüyor. Gereksiz evrak ve imza işleri insani bıktırıyor.
Farmow için öneriniz var mı?
Var. Hayalim bizim bölgeye çok uygun olacak bir şey. Çayır otu aşırı fazla oluyor. Kalitesi de çok iyi. Lakin otu kurutmak mesele. Otu biçer bicmez anında kurutup balya haline getiren makine lazım. Havalar hep yağışlı ve poyrazlı geçiyor. Otlar hep ziyan oluyor. Ot kalitesi çok düşüyor, Yedirmekse eziyet. Hayvan sevmiyor. Küfleniyor. Memleketin en büyük derdi, kaliteli kuru ot.
Sizden bu konuda araştırma yapmanız. Nemli ve ıslak bölgelerde meradaki otları nasıl değerlendirebileceğimiz hakkında bilgi vermenizi rica ediyorum.
Ercan & Fatih Demir 05398237117


Farmow Ailesi olarak Ercan ve Fatih Beye ayrıca çevredeki bakımsız agaclara tekrar hayat verdikleri için Teşekkür ederiz.







Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.