Charollais Koyunu



18 yüzyıl başlarında Fransa’nın  Saóne-et-Loire bölgesinde bulunan  Morvan dağlarından başlayıp Charolles vadisi ile Bresse düzlüklerinde yetiştirilen yerli koyunlar (Morvandelle) Paris’in et ihtiyacını karşılamaktaydı. Bir dönem bu bölgede yetiştirilen yerli koyunlar Merinos ırkları ile birleştirilerek yün endüstrisine faydalı bir ırk haline getirilmek istense de Merinos ile Morvandalle ırk koyunlarından istenilen verim alınamadı. 1820’de yün endüstrisden gelir elde edilemediği bu dönemde tekrar et ırkına yönelmek isteyen yerli halk, İngiltere’den ihracatı yapılan Dishley Leicester ile yerli ırkları birleştirerek “Charollais” ırkını meydana getirdiler.

Charolles koyunlarının ilk olarak 1977 yılda İngiltere’ye, 1990 yılında İrlanda’ya ve 1994 yılında ise Kanada’ya ihracatları yapılmaya başlanmıştır. Charollaise koyunu şu anda İngiltere’de damızlık olarak en çok kullanılan ikinci koyun ırkıdır. 

Charollaıs koyunun özellikleri nelerdir?

Son dönemlerde Türkiye’de de popüler olan Charollaise koyunu orta iri yapılı, pembe ve gri karışım renkli yüzlü, pembe, gri ve krem renk karışımlı  yünü ile karşımıza çıkar. Yünü çok az ve sık özelliklidir. Boynuzsuz bir ırk olup et ve damızlık olarak yetiştirilir. Hem düşük hem de yüksek seviyedeki  arazilerde rahatlıkla gezerek beslenme ihtiyacını karşılayabilir. Kapalı besilerde üretilebilecek en uygun ırklardan biridir. 

Charollaise koyunlarında doğal olarak Myosatin kaslanma genetiği vardır. Bu nedenle koçları melezlemede ilk tercih edilen ırklardan biridir. 

Tek doğan kuzular 5 kg olup günlük 600 gr gelişim göstermekte, ikiz doğan kuzular 4 kg üçüz doğan kuzular 3 kg olup günlük 450 gr gelişim göstermektedir. 
İyi beslenen tek doğumlu bir Charollaise kuzusu, 8 haftada 40 kg ağılığa ulaşabilir. 
Charollaise koçları çok çalışkandırlar ve 7 aylık olduklarında çiftleşmeye başlarlar. Bu özelliği üreticiler tarafından 7 yıl boyunca kullanılabilmektedir. 

İkiz ve üçüz kuzu veren Charollaise koyunları iyi anne özelliği gösterip son derece uysaldırlar. Ergenlik yaşları 7 aydan itibaren başlar fakat bu yaşlarda kuzu verim oranları %130’dur.  Yapılan bir testte Aralık ayında doğum yapan Charollaise’ler %180 Şubat ile Mart ayında doğum yapan Charollaise koyunları %200 oranda kuzu vermiştir.  Melezlemede kullanılan Charollaise koçundan gelen kuzular çabuk ayaklanıp hızlı bir şekilde kilo almaktadır. 

Yünleri orta derecede olup yaklaşık ağırlıkları 2 ile 2.5 kg civarında, inceliği ise 29 ile 30.5 mikrondur. 

Charollais koyunlarının kilo ağırlıkları nedir?


Yetişkin Charollaise koçları 100 kg ile 145 kg, dişi Charollaise  koyunları ise 85 kg ile 90 kg ağırlıklarındadır.


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.