Doğu Friz Koyunu


Doğu Friz Koyunu ( East Friesian ), Hollanda ve Almanya’nın  güneyinde bulunan Frisian bölgesinden gelmiş ve ismini buradan almıştır.

1850’li yıllarda Doğu Frisia’da bulunan iki koyun türü “ Groninger "ve “ Friesian " koyunlarının birleşmesi ile “ Doğu Friz Koyunu " oluşturulmuştur.

Frisia bölgesinde bulunan yerli halk, süt verimi yoğun olan Doğu Friz koyununa ilk dönemlerde “Küçük Adamın İneği” olarak hitap etmişlerdir.

Doğu Friz Koyunu, 1909 yılında Almanya’nın Leipzig şehrinde yapılan koyun sergi ve tanıtım festivalinde ilk ödülünü almış ve bu süreçten sonra Avrupa’da en çok süt veren koyun ırkı olarak kullanılacak koyun türü haline gelmiştir.

Süt ırkı olmayan etçil koyunların süt verimini artırmak amacıyla melezlemelerde en çok kullanılan ırklardan biri Doğu Friz koyunudur.

1990 yılına kadar Güney Amerika ülkelerinde bilinmeyen Doğu Friz Koyunu, yüksek miktardaki süt verimleri sebebiyle bu tarihten itibaren Amerika ülkelerinde süt üreticilerinin en çok tercih ettiği koyun türü olmuştur.

Doğu Friz koyununun özellikleri nelerdir?


Doğu Friz koyunu etli görünümlü ve iri yapılı olup beyaz renktedir. ( az sayıda siyah renkli Doğu Friz koyunları da Almanya’da mevcuttur).

Doğu Friz koç ve dişi koyunlarında boynuz olmayıp burun uçları pembe renklidir. Yüz, kulak ve bacaklarında yün bulunmamaktadır. Kuyrukları ince ve tüysüzdür. Oysaki 19. yüzyıl başlarındaki Doğu Friz koyunlarının fotoğraflarında kısa kuyruklu oldukları görülür. 

Doğu Frizlerin yüksek miktardaki süt verimi, iyi annelik yapmaları ve ikizlikle üçüzlük oranlarının yüksek oluşu üreticiler tarafından finansal bakımdan tercih edilmesinin en önemli nedenlerindendir.

Doğu Friz koçlarının erişkinlik yaşı 5 ile 7 ay olsa da çiftleştirmelerde 1 yaşından önce kullanılmaması tavsiye edilir.

Kuzularının 4 ile 6 hafta sonrasında sütten kesilerek süt sağımlarına başlanır.

Doğu Friz koyunların 220 günlük periyotta 400 litre ile 600 litre arasında süt verimi mevcuttur. Sütlerin yağlılık oranı % 6 ve protein oranları % 4 ile % 5’tir. 

Günlük kilo alımları 350 gr ile 400 gr. arasındadır.

Yünleri beyaz renkte olup 4 ile 5 kg ağırlığındadır. Kıl kalınlığı 35 ile 37 mikrondur.

Doğu Friz koyunları zorlu hava şartlarına uyumlu bir irk olmasa da melezlenmiş olanları bulundukları bölgelere uyum sağlayabilirler.

Büyük sürüler halinde çok verimli olmadıkları görülmüştür. Bu yüzden büyük sürü halinde yetiştirilmesi genellikle tavsiye edilmez.

Doğu Friz yaşam süreleri 7 ile 11 yıl arasındadır.

Doğu Friz koyunlarının 300 derecede olan her şeyi kafalarını çevirmeden görebildikleri ve kulaklarının çok iyi duydukları söylenmektedir.

Doğu Friz koyunu kaç kilo gelir?


Doğu Friz dişi koyunlarının canlı ağırlıkları 70 kg ile 95 kg, Doğu Friz koçlarının ise 100 kg ile 120 kg civarındadır.


Ülke:
Almanya
Tür:
Doğu Friz Koyun
Süt Verimi:
Laktasyon Başına 260 Gün 450–600 kg
Renk:
Beyaz ve ya Siyah
Boynuz:
Boynuzsuz
Yetiştirme Amacı:
Süt
Koç Ağırlık:
100 - 120 kg
Dişi Ağırlık:
70 - 95 kg
Üreme Yaşı:
18 Ay
Üreme Döngüsü:
16 ile 59 saat
Gebelik süresi:
149 ile 155 Gün
Yavru Verimi:
% 1.85
İklim Şartlarına Uygunluk:
Zorlu hava şartlarına uyumlu bir irk degildir, melezlenmiş olanları bulundukları bölgelere uyum sağlayabilirler.
Türün Büyüklüğü:
Large
Yaşam Döngüsü:
7 ile 11 yıl
Mizaç:

Oldukça uysal

Sütlerin Yağlılık ve Protein OranlarıYağ: % 6    Protein: % 4 - 5 


Bilinmesi Gerekenler:
Büyük sürüler halinde çok verimli olmadıkları görülmüştür. Bu yüzden büyük sürü halinde yetiştirilmesi genellikle tavsiye edilmez.

Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.