Texel Koyunu
Texel Koyunu, Hollanda menşeli olup ismini aldığı Texel adasından geldiği bilinmektedir. Orijinal ( Pielsteert ) eski Texel’in nereden ve nasıl geldiği tam olarak bilinmemektedir. 18. Yüzyılın ortalarında az derecede yem ile beslenip çok kilo alan bu ırk hayvancılık yapan tüccarların gözünden kaçmamış, Lincoln ve Leicester Longwool türleri ile çapraz eşleştirilerek Texel ırkı yeniden geliştirilmiştir.
Kısa zamanda Texel adasındaki yarışmalarda boy göstererek sayısız ödül kazanmıştır. Texel’in dünyanın en çok istenilen ve bilinen koyun ırkı olmasının başlangıcı bu gelişmeler olmuştur.
1909 yılında bu ırkın geliştirilmesi amacıyla Dutch Texel Derneği kurulmuştur. 1933 yılında ilk ihracatı Fransa’ya, 1970 yılına gelindiğinde İngiltere’ye, sonrasında Amerika, Avrupa, Australya ve Yeni Zelanda ve hatta Peru’ya kadar ihracatı yapılmıştır. Şu anda Hollanda koyun nüfusunun % 70’i Texel ırkıdır.
2003 yılında 5 aylık Texel Koç “Tophill Joe” İskoçya'da yapılan açık artırmada sahipleri olan David ve Jane Houghton’a tam olarak £128.000 (1.062.990 Turk Lirası) kazandırarak dünyanın en pahalı koyunu olarak tarihe geçmiştir. 2003-2009 yılları arası yaşadığı süre boyunca yeni sahibine (2003-2009 süresi boyunca Tophill Joe’nun spermleri satılarak) £1.000.000 sterlinden fazla kazandırmıştır.
2009 yılında Aberdeenshire, Iskoçya’da çiftçilik yapan Jimmy Douglas 8 aylık deve renginde olan Texel Koçunu “Deveronvale Perfection” tam olarak £231.000 sterlin (1.918.365 Türk Lira) ödeyerek satın almış, bu alış-veriş Deveronvale Perfection’a dünyanın en pahalı koyunu unvanını kazandırmıştır.
Jimmy Douglas yaptığı konuşmada “ Biliyorum bir çok insan bir koyun için verilen bu paranın çok fazla olduğunu, normal olmadığını düşünebilir; fakat ben bu koçtan alınan spermleri satarak zaten milyonlar kazanacağım” diyerek ne denli önemli bir iş yaptığını anlatmaya çalışmıştır.
Ağustos 2020 yılında, Texel koyunu Lanark, Iskoçya’da yapılan bir açık artırmada yeni bir dünya rekoruna imza atarak £365.000 sterline ( 2020 Ağustos 3.511.548 Türk Lira) satılmis ve yeni rekor sahibi olan Double Diamond ismindeki Texel kuzusunu alan üç ortak Alan Blackwood, Maybole ve Messrs Teward olmuştur.
Texel Koyununun Özellikleri Nelerdir?
- Texel orta büyüklükte, kaslı, kilo olarak önde gelen, damızlık koçları da diğer türler ile çiftlildiğinde ortaya çıkan türlerin et oranlarını yüksek hale getiren bir koyun ırkıdır.
- Yüz rengi beyaz, başında ve ayaklarında yün olmayan, geniş yüz yapılı, yere yakın vücutlu, siyah burunlu, kısa kulaklı, siyah toynaklı, uysal, meraklı ve sakin davranışları olan, çok güçlü yapılı, boynuzsuz ve etlik olarak tercih edilen bir türdür.
- Zorlu hava şartlarına dayanıklı, soğuk İskoçya veya sıcak Avustralya iklimine uyumluluğu ile güçlü bir ırk olduğunu kanıtlamıştır.
- Texel dişi koyunları uysal olup doğum oranları 1.7’dir.
- Kuzular güçlü ve çabuk ayaklanırlar.
- Kilo almaları kısa sürdüğü için ekonomik yönden diğer ırklara göre avantajlıdır.
- Yün ağırlıkları 3.5 kg. ile 5.5 kg. arasındadır.
Mavi Texel Koyunu Nedir?
Mavi Texel 1969 yılında “Oosterbaan" isminde bir çiftçinin beyaz renkte olan Texel çiftinden doğan üçüz yavrularından birinin yüzü koyu mavi renktedir.
Birkaç ay sonra aynı çiftçi “Oosterbaan" yakınlarda aynı şekilde koyu mavi renkte doğan bir kuzu olduğunu haber alır ve bu kuzuyu da satın alarak kendi sürüsüne katar. Böylece iki "Mavi Texel" ile yeni bir ırk geliştirir.
1983 yılına kadar 213 adet Mavi Texel kaydı yapılmış olup şu anda sadece Hollanda ve İngiltere varlıklarını sürdürmektedir. Günümüzde Mavi Texel ırkının sayıları gün geçtikçe artmaktadır. Hollanda “Stamboek Blauwe Texelaar” kayıtlarına göre 8000 adet Mavi Texel mevcuttur. Beyaz Texel’e göre daha çok kuzu veriminin olduğu üreticiler tarafından söylenmektedir.
Texel Koyunları Kaç Kilo Gelir?
Yetişkin Texel koçları 85 kg. ile 120 kg. arasında, yetişkin Texel Dişi koyunları ise 70 kg. ile 80 kg. ağırlığındadır.
Resim: Low Garth Texel Flock - Leah Dewhirst
Find a BreederMore
Written by
H Cetin KATIRCI
Online ShepherdBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova