Vendéen Koyunu
Vendéen Koyununun Tarihçesi Nedir?
Vendéen koyun ırkının varlığı, Fransa'nın Vendée bölgesinde yüzyıllardır bilinmektedir ve bir kısmının da İspanyol Armadasının enkazlarından kurtarıldığı söylenmektedir. Irkın ana vatanı Fransa’nın Pays de la Loire ile Poitou-Charentes bölgeleridir. Bu iki bölge, Vendéen'inin sıcaklık değişimlerinin yanı sıra değişen kuraklık ve yoğun yağış dönemlerine uyum sağlamasına sebep olmuştur.
Vendeen koyun ırkı, serbest dolaşım sistemlerinde beslenirler, koyunların fizyolojik durumlarına göre yavrulamadan kısa bir süre önce ağıla getirildiği yarı serbest sistemler ve yoğun üreme için uygulanan ağıl sistemleri için uygundur. Et kuzuları en çok ağıl yemleri ile beslenir. Irkın yüksek üretkenliği erken cinsel olgunluğuyla yakından alakalıdır, doğduktan bir yıl sonra yavrulayabilirler ve erken çiftleşme, kuzuların olgunluğa erişmesini olumsuz etkilemez.
Vendéen Irkın et üretim özellikleri, nitelikli büyüme potansiyeli ve mükemmel adaptasyon yeteneklerinin bir sonucu olarak ün salmıştır. Bu nedenlerden ötürü, koçlar genellikle melezleme için kullanılır, bu durum Vendéen'in popülerliğini Fransa’nın Limousin, Midi-Pyrénées, merkez bölgeleri vb.’nde olduğu kadar uluslararası alanda da arttırmıştır.
Modern Vendéen koyun ırkı, karakteristik özelliklerinin çoğunu 19. yüzyılın sonunda piyasaya sürülen Southdown koçlarının etkisine borçludur. O zamandan beri ırk, öncelikle Fransız pazarı için et üretmek üzere yetiştirilmektedir. 1967'de bir ırk topluluğu kurulmuştur ve 1981'de İngiltere'ye bir grup koyun ihraç edilmiştir.
Vendéen Koyununun Karakteristik Özellikleri Nelerdir?
• Vendéen koyun ırkı, kahverengi yüzlü, yanaklarında ve başlarında yapağı olan, orta boyutlu yada iri, boynuzsuz bir koyun ırkıdır.
• Kulakları geniş ve güzeldir.
• Burun orta derecede uzundur ve ağızları geniştir.
• Vücutları uzundur ve sırtları geniştir, kaburgaları biçimlidir, belleri güçlüdür ve derin butları vardır.
• Bacakları orta derecede kemiklidir, az miktarda yapağıyla kaplıdır ve çok kısa değildir.
• Yapağısı mükemmel kalitededir, Down tipi yapağıdır, dokuma ve elbise malzemeleri gibi yüksek kaliteli kumaşlar için kullanılır.
• Vendéen Koyun yapağılarının ortalama ağırlığı 3.5 kg’dir, elde edilen elyafın boyutu ise 5-7 cm’dir.
• Vendéen'in yetiştirilmesindeki temel amaç, hem safkan hem de melez koyunlardan lezzetli bir tada sahip yüksek kaliteli yağsız et üretmektir.
• Vendéen koçları, gelişmiş adaptasyon yeteneklerine sahip yavrular üretmek için çeşitli ırklarla melezlenir.
• Vendéen kuzuları çoğunlukla, on ila on beş haftalıkken çok az ek yem desteğiyle piyasaya sürülmeye hazırdır.
• Bu koyun ırkı, koyun başına ortalama iki kuzu düşecek şekilde yavrulamaktadır ve en önemlisi, ortalama olarak 8 veya daha fazla hasat vakti görecek kadar uzun ömürlüdür, bu nedenle çiftçilere zaman içinde düşük maliyete mal olur.
• Vendéen koyunları kızgınlığa gelmesi için sünger uygulaması gibi ek uygulamara gerek duymadan mevsim dışında da yavrulamaktadır ve koçlar, yavrulamayı sağlama açısından son derece verimlilerdir.
Olgun Bir Vendéen Koyunun Ağırlığı Ne Kadardır ?
Olgun bir Vendéen koyununun ortalama ağırlığı 70 - 90 kg ve Olgun bir Vendéen koçunun ağırlığı ise 100 - 140 kg'dır.
Written by
Murat KANAT
Veteriner HekimBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova