Meatmaster Koyunu
Meatmaster Koyunu'nun Tarihçesi Nedir?
Meatmaster koyun ırkı, Güney Afrika'da geliştirilmiş bir melez koyun ırkıdır. 1990'ların başlarında Meatmaster, Afrika yağlı kuyruklu koyun ırklarının et özelliklerini geliştirmek amacıyla çeşitli kıl koyunlarından üretilmiştir.
Bir grup Güney Afrikalı çiftçi; aşırı kuraklık dönemlerinde doğurganlık, çeşitli hastalıklara direnç, dış ve iç parazitlere direnç ve dayanıklılık ile hayatta kalma becerileri, sürüyü yırtıcılardan koruma içgüdüsü, uzun bir ömrü garantileyen güçlü dişler gibi özellikleriyle yağlı kuyruklu kıl ırklarının muazzam avantajlarını keşfetmiştir.
Ayrıca, sadece Güney Afrika'da değil dünya çapında bu ırkların, ekonomik et üretmeye çalışan yetiştiricilerin, bu özelliklerin peşinden gitmelerini engelleyen iki hayati bileşenden yoksun olduklarını fark etmişlerdir. Bu bileşenler, zayıf dolaşım ile yağ depolaması ve düz bir vücut ile geç olgunluğa neden olan kaslanma eksikliğidir.
Bu yeni ırk; çeşitli testlere tabi tutulduktan sonra, 2000 yılı civarında kayıtlara geçirilmeden önce bile talep görmekteydi.
Irkın varlığı 2007'de tescil edilmiş ve ertesi yıl bir ırk topluluğu kurulmuştur.
Bugün Meatmasterların soyu; Dormer, Wiltshire Horn, Ile de France, Van Rooy veya Güney Afrika Et Merinosu gibi herhangi bir sayıdaki ırkın birleşimine dayanıyor olabilir, ancak en çok Damara koyunları ile kan bağları vardır. Meatmaster koyunları Brezilya, Kanada, Mısır, Avustralya, Amerika, Zimbabve, Zambiya, Botsvana'ya ihraç edilmiştir.
Meatmaster Koyunu'nun Karakteristik Özellikleri Nelerdir?
• Meatmasterlar, yağlı kuyruklu koyunlardır, çeşitli renklere sahiptirler ve boynuzlu ya da boynuzsuz olabilmektedirler.
• Çoğunlukla et üretimi için yetiştirilmektedirler, ancak aynı zamanda çok dayanıklıdırlar ve koyunların annelik içgüdüleri güçlüdür.
• 5 aylıkken 38 kg'da kesilen Meatmaster kuzuları, piyasada kabul gören 17,5 kg karkas eti üretebilmektedir.
• Meatmaster koyunları ortalama bir boyuta sahiptirler.
• Yerel iklime iyi adapte olabilen, son derece aktif hayvanlardır.
• Meatmasterlar, zorlu koşullarda hayatta kalabilmeleri için yetiştirilmişlerdir ve zayıf bir vücut yapısı bile hamile kalmalarında herhangi bir engel teşkil etmemektedir.
• Meatmaster koyun ırkı; seçici olmayan bir otlayıcıdır, yani mevcut herhangi bir gıda kaynağından beslenebilmektedir ve tercih ettiği bir bitki türünü aşırı tüketerek otlaklara zarar vermez.
• Sürüdeki gebe koyunların % 127 ile % 133 arasında bir kuzulama oranı vardır ve doğan kuzuların % 90 ile % 100'ü sütten kesilebilmektedir. Koyunlar ilk olarak 12-15 aylıkken, ortalama 319 gün ara ile kuzulayabilmektedirler.
• Meatmaster koyunu feminen, güzel bir görünüme sahiptir ve çoğunlukla boynuzsuzdur; başında kısa, parlak saçları ve aşırı sıcak ile kenelere karşı koruma sağlayan yumuşak, ince yapılı kılları vardır.
• Meatmaster ırkı kıllı bir koyun ırkıdır, yapağı üretmez.
• Irk, yetiştiriciler tarafından kırpılmaz; kılları doğal olarak dökülme kabiliyetine sahiptir.
• Meatmaster koyun ırkı; güçlü bir sürü içgüdüsüne sahiptir, ki bu da engebeli çalılıklarda veya dağlık bölgelerde yetiştirilme için hayati bir önem taşımaktadır.
• Koçlar, koyunlara karşı ilgili birer eştir.
• Koyunlar; gürbüz, güçlü, bakımı kolay hayvanlardır; son derece verimli bir et üretimine de sahiptirler.
• Kuzular atiktir ve koyunlar, kuzulama esnasında büyük oranda yardıma ihtiyaç duymamaktadır.
Olgun Bir Meatmaster Koyunu'nun Ağırlığı Ne Kadardır?
Meatmaster koçları 85-105 kg, koyunlar ise 60-70 kg ağırlığındadır.
Written by
Murat KANAT
Veteriner HekimBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova