Romane Koyunu
Romanov koyunu hangi koyun türü ile melezlenebilir? Sorusuna örnek olabilecek Romane Koyunu.
Romanov koyun ırkı ile Fransız Berrichon koyun ırkının melezlenmesiyle geliştirilen ( %50 Romanov ve %50 Berrichon du Cher ) Romane koyun ırkının varlığı 1977 yılında Fransa tarafından ilan edilmiştir.
1963 yılında INRA (Fransa Tarım Araştırma Kurumu) tarafından; süt ve et verimi yüksek, Fransa hava ve çevre koşullarına uyum sağlayabilecek yeni bir ırk geliştirmek için yabancı ırklardan Border Leicester, Finn koyunu ve Romanov koyun türü ile Fransız Berrichon du Cher (Berrichon Koyunu) koyun ırkının melezlenmesi denenmiştir. Bu denemeler sonucunda kilo ağırlığı düşük, kuzu verimi yüksek Romanov ile kuzu verimi düşük, et verimi yüksek Berrichon du Cher ırkı melezlenerek Romane Koyunu '' (diğer adı: IRNA 401) geliştirilmiştir.
2020 yılı itibari ile 88.000 dişi Romane koyunu 400'e yakın çiftlikte yetiştirilmektedir.
Romane Koyununun tarihi nedir?
Fransa Tarım Araştırma Kurumunun, yabancı ırkları ve kendi yerli ırklarını geliştirmek amaçlı başlattığı çalışmada ana düşünce, yüksek kuzulama verimi olan; fakat yünü değersiz, yavru kayıpları çok, et ağırlığı ve süt verimi düşük olan Romanov koyun ırkı ile Fransız kasaplarının tercihi et verimi yüksek Berrichon koyunlarını melezleyerek daha kaliteli bir ırk geliştirmektir. Melezleme çalışmaları sonucunda ( %50 Romanov ve %50 Berrichon du Cher) Romane koyun ırkı geliştirilmiştir. Yeni ırkın varlığını Fransa 1977 yılında ilan etmiştir.
Romane ırkı koyunların İngiltere, İspanya ve Portekiz’e ihracatı yapılmıştır.
Her yıl değerlendirme istasyonlarında 300 Romane koçu kontrol edilmektedir. Bu koçlar arasında genç ve verimi en yüksek olanlardan suni tohumlamada kullanmak amacıyla spermalar alınarak genetiğin devamlı olması sağlanmaya çalışılmaktadır.
Romane Koyun ırkının özellikleri nelerdir?
Romane koyunları ince bir kafaya sahip olup yünü ve derisi beyazdır. Göğsü derin, vücudu uzun ve yuvarlak ve iyi gelişmiş güçlü bacaklara sahiptirler. Romane kuzularının derileri çoğunlukla beyaz olup bazılarında küçük siyah benekler görülmektedir.
Bir et ırkına göre yün verimi yüksektir. Başında ve bacaklarında yün bulunmamaktadır. Yün ağırlıkları koçlarda 5 kg ve dişilerde ise 3 kg civarındadır. Romane koç ve koyunlarda boynuz bulunmamaktadır. Dişi Romane koyunları diğer etçil koyun ırklarının koçları ile çiftleştirilmek için kullanılmaktadır.
Romane koyunları kötü iklim koşullarında, hatta açık alanlarda yaptıkları doğum sırasında yüksek yavru verimleri ve kuzu kayıplarının az olması ile zorlu koşullara adapte olduklarını kanıtlamışlardır.
Scrapie (koyun ve keçilerin merkezi sinir sistemini etkileyen nörodejeneratif ve öldürücü bir hastalık) hastalığına karşı dayanıklıdırlar.
Romane, annelik güdüleri güçlü, doğum sırasında yardım ihtiyacı gerektirmeyen, yavru verimleri yüksek bir koyun ırkıdır. İkizlik oranı % 200 ile % 230 civarındadır. 1986 yılında Nebraska Üniversitesinin yaptığı araştırmalarda Romane koyunlarının 3. doğumlarında %16 tek yavru, %69 ikiz, ve %15 üçüz doğum yaptıkları görülmüş ve bu donemin en çok verim verdikleri donem olduğu kayıtlara geçmiştir.
İki yılda 3 kez doğum yapabilirler. Yılın herhangi bir döneminde çiftleşebilen bu ırkın Eylül ve Ekim ayındaki doğumlardan daha iyi verimler alındığı görülmüştür.
30 günlük bir Romane erkek kuzusu 13 kg iken 70 gün sonra bu ağırlık 28 – 30 kg civarına ulaşır.
Romane koyun ırkının ağırlıkları nedir?
Yetişkin Romane koçları 90 kg ile 110 kg; yetişkin Romane koyunları ise 70 kg ile 85 kg civarındadır.
Written by
H Cetin KATIRCI
Online ShepherdBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova