Assaf Koyunu


Assaf Koyunu’nun Tarihçesi Nedir?

Assaf, İsrail'e ait bir koyun türüdür. Assaf ırkı, Awassi (İvesi) ve Alman Doğu Friesian koyunlarının melezlenmesi ile geliştirilmiş, önce Akdeniz ülkelerine (Portekiz 1991 ve İspanya 1977) yayılmış ve daha sonraki yıllarda Şili 1998, Peru 2006 ve Amerika Birleşik Devletleri'ne ihraç edilmiştir.

Assaf ırkı İspanya'da ilk kez Gordoncillo'da (León) bulunan ve 1977 ile 1980 yılları arasında İsrail'den 320 koyun ile 77 koç ithal eden José Luis Moncada (çiftçi) tarafından tanıtılmıştır. Daha sonra İspanya Tarım ve Gıda Bakanlığı ( MAPA), Bluetongue'in önlenmesi bahanesiyle İsrail'den hayvan ithalatını yasaklamıştır. İspanyol çiftçiler yerli koyunları geliştirmek amacıyla, Churra ve Castellana ırkı koyunları ile Assaf koçlarını kullanarak çalışmalar yapmışlardır.

1991 yılında Portekiz’e getirilen Assaf ırkı büyük ilgi çekmiştir. İspanya’daki Assaflara göre daha verimli olduğu anlaşılınca 1993 yılında Leon Üniversitesi tarafından Portekiz’den 23 adet Assaf koçu İspanya’ya getirilmiştir. Bu 23 koçtan 24.193 doz sperma alınarak Madrid ve Castille La Mancha’ya gönderilmiştir.  

Portekiz’de bulunan Assaf koyun ırklarının verileri; 

İlk doğum yaşı
13 aylık
 İkizlik oranı
1.6
Kuzu kayıpları
%10
Sezona göre doğum verimliliği
İlkbahar %75,   Sonbahar %85
Süt verimleri
220 gün laktasyon süresince 359 lt
Protein
 %5.5
Yağ
 %7.2
Kuzuların ilk 4 ay içindeki günlük kilo alımı
350 gr
Verim süresi
7 yıl

Assaf, çoğunlukla süt ve et üretimi için yetiştirilen çift amaçlı bir cinstir. İsrailli koyun yetiştiricileri, 1930’lu yıllarda Awassi koyunlarından yılda ortalama 40 litre süt elde etmekteydi. Bu yetiştiriciler son 85 yıldır Awassi ırkını geliştirmek için çalışmışlar yapmışlar ve genetik seleksiyona ek olarak dikkatli hayvancılık ve beslenme teknikleriyle bu sayıyı büyük ölçüde artırmışlardır. Yeni geliştirilmiş Awassi koyunları artık yılda ortalama 550 litre süt verme kabiliyetine ulaştırılmıştır.


Awassi koyunlarının tek dezavantajı üreme oranlarıdır. Awassi koyunları tipik olarak yılda bir kez doğum yapar ve genellikle sadece bir kuzu doğurur. İsrailli koyun yetiştiricileri, yeni bir tür koyunu melezleyerek bu sorunu çözmeye çalışmıştır.

1955'te, Awassi koyun ırkını,  Alman Doğu Friesian ırkını kullanarak hem yüksek süt üretimi hem de yüksek doğurganlığından dolayı melezlemeye başlamışlardır.  Yapılan çalışmalarda 3/8 Doğu Friesian ve 5/8 Awassi kombinasyonunun süt üretimi ve doğum oranı için ideal kombinasyon olduğunu keşfetmişler ve bu yeni ırka ASSAF adını vermişlerdir.

İspanya’da günümüzde yaklaşık olarak 650.000 safkan ve 500.000 melez Assaf koyunu bulunmaktadır.

Assaf Koyunu’nun Karakteristik Özellikleri Nelerdir?


Assaflar çok dayanıklı ve güçlü hayvanlardır. Yerel iklimlere iyi adapte olmuşlardır ve İsrail'de yoğun bir üretim sistemi altında yetiştirilmekte ve yönetilmektedir (doğumda kuzuları sütten kesmek, onları yapay olarak büyütmek ve doğumdan sonra koyunların sağılmasını içerir).

Hem koyunlar hem de koçlar boynuzsuzdur. Koyunlar genellikle beyaz renklidir ve yüz görünümü tamamen beyazdır. Assaf ırkı genellikle aktif ve uysaldır. Kolayca yönetilebilir ve idare edilebilirler.

Assaf koyunları yılda ortalama 450 litre süt üretir ve kuzulama başına ortalama 1,6 kuzu ile 2 yılda ortalama 3 kuzulama verimliliğine sahiptir. Süt üretimi Awassi koyunlarınınkinden biraz daha düşük olmasına rağmen, üretkenlikleri önemli ölçüde daha yüksektir.

Sütteki proteinler % 5,4. Sütteki yağ % 6.65. Yün ağırlığı erkeklerde 5 kg, dişilerde 2.8 kg. Elyaf çapı 30 mikrondur. 

Assaf Koyunları Kaç Kilo Gelir?


Dişi Assaf koyunlarının ortalama yetişkin vücut ağırlığı 65 - 75 kg ve Assaf koçlarının ise 85 - 90 kg'dır.


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.