Jakob Koyunu
Picture by: Cavan Maguire
Jacob koyununun ilk ortaya çıktığı yer tam olarak bilinmemektedir. Eski resim kalıntılarının bize bıraktığı izlerden Güney Afrika, Sicilya, İspanya ve İngiltere’de bulundukları görülür.
İlk olarak Jacob ismi Tevrat'ta geçer. Hikayeye göre Jacob kayın babasının sürüsünden benekli, nokta görünümünde olan koyunları seçip onlara bakmaya başlar. Jacob eşini, oğlu Joseph’i ve hayvanlarını alarak Mısır’a bağlı Cannan (şimdiki ismi ile İsrail) şehrine gider. Cannan şehrinde üreyip çoğalan bu koyuların Mısır’dan Güney Afrika’ya ve İspanya’ya dağıldığına inanılır.
Jacob koyununun özellikleri nelerdir?
Jacob dişi ve erkek koyunlarında birden fazla (bazen 6 adet) boynuzun olduğu, genelde boynuz renklerin ise siyah, leylak, gri ve mavi ile mor karışımlı olduğu görülür.
Hem dişilerde hem de erkeklerde küçük parçalar halinde siyahlıklar görülür. Gözlerinin etrafında ve burun uçlarında yine siyah renkler bulunur. Ayrıca bu parçalı renkler çobanların koyunlarını ayırt etmesinde kolaylık sağlar.
Yünleri hafif yumuşak ve yağlıdır. Jacob koyunları eski tarihlerden beri çiftleşmeleri konusunda insanlar tarafından kontrol edilmediği için o günlerden gelen vahşi görünümlerini bugünlere kadar taşımıştır.
Jacob dişileri genelde soğuk havaların son dönemlerinde çiftleşirler ve sıcaklıkların yavaş yavaş düştüğü sonbaharın başlarında doğum yaparlar.
İlk kez doğum yapan dişilerin genellikle bir kuzu verdiği görülür. Yaşları ilerledikçe ikiz ve bazen üçüz doğum yaptıkları da olur.
Jacob koyunları aşırı derecede koruyucu ve iyi bakım yapan annelerdir. Doğumlarda zorlanma yok denilecek kadar azdır.
Genellikle Jacob üreticileri kuzuları annelerinden en az 4 aylık olana kadar ayırmamaya özen gösterirler.
Jacoblar çok sıcak veya çok soğuk havaları sevmezler ve üstü kapalı alanlara ihtiyaç duyarlar.
Jacob koyanları parazitlere ve ayak tırnaklarında oluşan hastalıklara karşı diğer koyun cinlerine göre daha dayanıklıdır.
Jacob koyunlarında rastlanan hastalıklardan biri de göz kapaklarındaki kirpiklerde V sekline benzer yırtıklardır. Genelde boynuzlu koyunlarda rastlanır. Bu yırtıklar gözlerde ağrı veya körlüklere yol açmaz.
Jacob Koyunu kaç kilo gelir?
Olgunluk donemine girmiş Jacob koçları 60 ile 80 kg, dişi koyunlar ise 35 ile 55 kg arasında ağırlıklardadır.
Find a BreederMore
Written by
H Cetin KATIRCI
Online ShepherdBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova