Πρόβατο Λακόν
Ποια είναι η ιστορία του προβάτου Λακόν (Lacaune);
Το όνομα της φυλής προέρχεται από την πόλη του νομού Ταρν (Tarn) που βρίσκεται στα υψίπεδα του Λακόν (Lacaune) της Γαλλίας. Το Λακόν (Lacaune) είναι η πιο διαδεδομένη φυλή γαλακτοπαραγωγής στη Γαλλία, με πληθυσμό περίπου 1.300.000 προβατίνες. Συγκεκριμένα, είναι η κυρίαρχη φυλή που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τυριού ροκφορ(Roquefort) στη Γαλλία.
Τα πρόβατα ήρθαν για πρώτη φορά σε αυτήν την περιοχή της Γαλλίας πριν από 4.000 με 6.000 χρόνια. Η γη ήταν τραχιά και έρημη, αλλά τα πρόβατα μπορούσαν να προσαρμοστούν καλά σε αυτήν.
Στα μέσα του 19ου αιώνα, σε μια προσπάθεια για βελτίωση της, έγιναν διαστρώσεις με άλλες τοπικές φυλές προκειμένου να παράγουν μια ανθεκτική φυλή προβάτων με στόχο την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής αλλά και καλύτερο κρέας.Η κατάσταση της φυλής προβάτων γαλακτοκομικών προϊόντων Λακόν (Lacaune) έχει εξελιχθεί δραματικά τα τελευταία 40 χρόνια. Στη δεκαετία του 1960, αυτή η φυλή διπλής χρήσης είχε χαμηλή απόδοση γάλακτος και συγκρίθηκε στην τοπική λεκάνη παραγωγής της (περιοχή Roquefort) με ξένες φυλές υψηλής απόδοσης γάλακτος, δηλαδή Φυλές Friesian και Sarda. Τα αποτελέσματα έδειξαν πολύ απογοητευτικές επιδόσεις, τόσο για την παραγωγή αρνιού για τη φυλή Sarda, όσο και για τη θνησιμότητα για γονότυπους με περισσότερα από 50% γονίδια της Φρισλανδίας, η φρισλανδική φυλή φαίνεται να είναι ελάχιστα προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, στη δεκαετία του 1970 δημιουργήθηκε μια συνθετική γραμμή που ονομάζεται FSL (3/8 Friesian, 3/8 Sarda, 2/8 Lacaune) για να αποφευχθεί η ύπαρξη άνω του 50% των γονιδίων που προέρχονται από μια εισαγόμενη φυλή.
Δεδομένου ότι το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης του Λακόν (Lacaune) είχε καταστεί πλήρως αποτελεσματικό τη δεκαετία του 1980, μια στρατηγική διασταύρωσης αγνοήθηκε στην περιοχή Roquefort.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η μέση απόδοση γάλακτος ανά προβατίνα ήταν περίπου 70 λίτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου αρμέγματος (και εξαιρουμένης της περιόδου θηλασμού αρνιού) ετησίως. Είναι αξιοσημείωτο ότι, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η απόδοση γάλακτος είχε τετραπλασιαστεί στα 280 λίτρα ετησίως.
Το Lacaune είναι πλέον μία από τις φυλές γάλακτος με υψηλή απόδοση στον κόσμο. Με το πρόγραμμα αυτό, η Λακόν αναδείχθηκε σε εξαιρετική φυλή, προκαλώντας το ενδιαφέρον εκτροφέων από το εξωτερικό. Από το 1992, ζώα της φυλής έχουν εξαχθεί σε 17 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του προβάτου Λακόν (Lacaune);
• Η φυλή είναι λιγότερο επιρρεπής σε ασθένειες, αλλά η διασταύρωση για υβριδικό σθένος εξακολουθεί να συνιστάται για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης νόσων στα αρνιά.
• Επίσης, δεν έχουν τόσο υψηλά ποσοστά γεννήσεων όσο άλλα πρόβατα γαλακτοπαραγωγής.
• Παράγουν λιγότερο γάλα από άλλες φυλές, όπως η Ανατολική Φρισλανδική, αλλά το γάλα τους έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες που παράγει υψηλότερη απόδοση κατά την παρασκευή τυριού.
• Η φυλή είναι γονιμοποιημένη (χωρίς κέρατα) και μπορεί να αντισταθεί σε πολύ μεγάλες μεταβολές στη θερμοκρασία.
• Η φυλή είναι κατάλληλη για σκληρό έδαφος με μικρές οπλές που μπορούν να περιηγηθούν στη βραχώδη πλαγιά.
• Πολλά πρόβατα Lacaune έχουν πολύ λίγο μαλλί ενώ το κεφάλι, τα πόδια , και μερικές φορές ολόκληρη η κοιλιά τους είναι γυμνή.
• Το διπλό τους μαλλί είναι ικανό να ρίξει ένα στρώμα το καλοκαίρι, ώστε να διατηρείται δροσερό.
• Τα πρόβατα Lacaune είναι συνήθως λευκού χρώματος.
• Τα κεφάλια τους είναι επιμήκη και το ρύγχος είναι ελαφρώς στρογγυλεμένο.
• Τα αυτιά τους κλίνουν προς τα κάτω και είναι λίγο δισκέτα σε σύγκριση με άλλες φυλές.
• Αυτά τα πρόβατα έχουν επίσης μια ήσυχη τολμηρή ιδιοσυγκρασία και είναι λιγότερο υπάκουα από άλλες γαλακτοπαραγωγές φυλές προβάτων.
• Τα πρόβατα Λακόν(Lacaune) είναι η δεύτερη φυλή προβάτων γαλακτοπαραγωγής με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο.
• Ο τοκετός πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, κοντά στο τέλος του έτους (Νοέμβριος έως Ιανουάριος).
• Τα αρνιά επιτρέπεται να θηλάζουν για 5 εβδομάδες και στη συνέχεια απογαλακτίζονται ώστε το γάλα των προβατίνων να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τυριού Roquefort.
• Το ροκφόρ (Roquefort) είναι ένα μπλε τυρί που παράγεται συνήθως από το μη παστεριωμένο γάλα των προβάτων Λακόν(Lacaune).
Ποιο είναι το σωματικό βάρος του προβάτου Λακόν(Lacaune);
Το σωματικό βάρος του προβάτου Λακόν είναι περίπου 100-130kg ενώ της προβατίνας 70-90kg.
Find a BreederMore
Written by
Anthi Peponi
EditorBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova