Oğuz Çiçek Lacaune Yetiştiriciliği


Kendiniz Hakkında Biraz Bilgi Verebilir misiniz?

Adım Oğuz Çiçek. Kayseri Yeşilhisar'da ikamet ediyorum. 26 yaşındayım. Ailece süt koyunculuğu yapıyoruz, damızlık satıyoruz. Aynı zamanda ev yoğurdu yapıyoruz ve bunları tüketiciye ulaştırıyoruz.

Ayrıca seramız var, domates ve salatalık yetiştiriyoruz.

Hayvancılıkla İlgilenmeye Ne Zaman ve Nasıl Başladınız?

Anneden babadan hayvancılık tecrübesi var. Daha önce büyükbaş yapıyorduk; fakat sonraları işi bıraktık. Küçükbaşa yöneldik. Biz elma yetiştiriciliği yapıyorduk. Daha sonra kendi kendime hayvana merak saldım. Sosyal medya platformlarından bakarken koyunculuk yapmaya karar verdim. Irk araştırmasına başladık.

Hangi Irkları Yetiştiriyorsunuz? Daha Önce Farklı Irklar Yetiştirdiniz mi?


Daha önce koyunculuk yapmadık. Fakat yerli koyun ırkların ırk özellikleri biraz düşük kalıyordu. Biz de ithal hayvana yöneldik. İthalde de Lacaune ırkını tercih ettik. Zaten süt koyunculuğu yaptığımız için birkaç tane koyun sütüne yönelik iyi ırklar vardı. En kaliteli süt de bizim için Lacaune ırkındaydı.

Yıllar önce dedelerimiz İç Anadolu Bölgesine özgü Kangal ırkı koyunu yetiştirmişler. Şu anda bizim 100 kadar anacımız var, 160 civarı da kuzumuz olacak.

Yetiştirdiğiniz Türlerle İlgili Tecrübeleriniz Neler? İlgisi Olanlara Ne Gibi Önerileriniz Olur?


Lacaune ırkında süt oranımız çok güzel. Hayvan başına günlük ortalama 2 litre süt alıyoruz. Doğum oranlarımız da iyi. İkizlik oranlarımız şu anda hayvan başı 1.80, oldukça iyi bir rakam. Et olarak da hayvanımızın canlı ağırlık artışı çok güzel. Yani bu ırktan memnunuz. Bizim yetiştirdiğimiz ırkın sürüye uyumu, insana yaklaşımı çok iyi. İnsanı yanına yaklaştırmayan ırklar var; ama bu hayvan yanında duruyor. Adaptasyonu da çok güzel bir hayvan. İç Anadolu’da her yerde yetiştirilebilecek bir ırk. Yalnız 600 rakımın altında süt olsun, et olsun fazla randıman alınamıyor.

İlgisi olanlara ilk önerim işe sondan başlasınlar. Yani ne yetiştirirsen yetiştir önce pazarını bulmak lazım. Daha sonra et ya da süt amaçlı yetiştiriciliğine göre ırk tercihi gelir.

Lacaune Koyun Irkının En Çok Sevdiğiniz Özelliği Nedir? Lacaune Koyun Irkının İyi veya Zor Yönleri Nelerdir?


Lacaune koyunun en çok sevdiğimiz özelliği; süt oranının iyi olması. Sütün yağ oranı çok yüksek. Dünyadaki en yağlı koyun sütüdür. Rokfor peyniri var, sadece bu koyunun sütünden olur. Süt hayvanında mastitis, meme problemi oluyor. Bu konuda zorlanıyoruz. Aynı zamanda süt hayvanında bakım işi biraz daha zahmetli olduğu için eleman sayısının fazla olmasını istiyor. İşçiliği biraz fazladır.

Onun dışında diğer hastalıkları yönünden bir problem yok, gayet sağlıklı. En iyi özelliği sütünün veriminin yanında kalitesinin de iyi olması. Kuzu ikizlik oranı da çok yüksek bir ırk. Uyguladığımız yaklaşık 8-10 kalem aşı var. İç-dış parazit uygulamaları var.

Genç Üreticilere Tavsiyeleriniz Nelerdir?

Açık konuşmak gerekirse sürekli haber ve reklam yapılması gerekiyor. Küçükbaş hayvancılığın bakım ve besleme maliyetleri daha uygun olduğu için avantajı var. Süt, yoğurt ya da damızlık satabilecek pazarı bulduğun sürece maliyet açısından uygundur. Biz koyunları yarı açık yarı kapalı şekilde besliyoruz. Her zaman besleyemiyoruz. İç Anadolu’da olduğumuz için mera şartları her zaman iyi değil.

Hayvancılık Sektöründe En Çok Hangi Konularda Sıkıntılar Yaşıyorsunuz?


Yem girdilerinde sorun yaşıyoruz. Kaba yemi direkt üreticiden aldığımız için yine bir nebze uygun geliyor; ama kesif yem girdileri çok yüksek. Yem fiyatları üreticinin belini büküyor. İlaç fiyatlarını hiç söylemeyeyim, onlar zaten çok yüksek, 100 gram ilaca 300 TL para verdiğimiz oluyor. Süt hayvanı olduğu için %5 civarında memede mastitis problemi yaşıyoruz.

Tarım Bakanı Olsaydınız Yapacağınız İlk 3 Şey Ne Olurdu?

Çiftçiyi dinlemek...

İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerindeki arkadaşları sahaya indirmek... Üçüncüsü ise; çiftçilere pazar bulmak olurdu. Çiftçi üreteceği ürünü, daha ürün çıkmadan satıcısını bilmeli. Tarım açısından sözleşmeli ekim yapılmalı; ya da Türkiye tarımda havzalara bölünmeli. Yani mesela; burada elma yetiştiriliyorsa elma yetiştiriciliği bu bölgeye verilmeli.

Tarım ve Hayvancılık Konusunda bulunduğunuz Kayseri Şehirde En Büyük Eksiklik Nelerdir?

Batıya göre hayvancılığımız geride. Aramızda bir 20 yıl var. Avrupa’yı hiç saymıyorum. Yem her şekilde ulaşıyor da; hayvan ilaçları açısından, bilgilendirme açısından, veteriner hizmetleri açısından geride olduğumuzu düşünüyorum.

Küçükbaş hayvancılıkta burada bir sıkıntı yok. Yerli ırk olsun ithal ırk olsun, küçükbaşın pazarı iyidir. Küçükbaşçılar memnun ama büyükbaş sıkıntıda.

Lacaune Damızlık  veya Lacaune Kuzu Satışlarınız Hangi Zamanlarda?


Damızlık Lacaune satışlarımız var. Biz yılı ikiye bölüp iki doğum alacağız. 100 Lacaune koyunu var ise yarısı baharda, yarısı güz döneminde doğuracak.

Hazirlayan: Eda Vanlıoğlu
Edit: Süleyman Akçapınar


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.