Lacaune Koyunu

Lacaune koyunu Fransa menşeli olup ismini Tarn bölgesinde yüksekliği 1267 metrede sert bir havası olan Lacaune dağından almıştır. Fransa’da süt üretimi için kullanılan Lacaune koyununun tarihi eski roma dönemlerine kadar gider. Hatta bu koyunun sütüyle üretilen  “Roquefort Peyniri”nin bazı kitaplarda Julius Caesar, İmparator Charlemange ve yazar Gainus Plinius Secundus tarafından çok sevildiği yazmaktadır. 1411 yılında Kral VI. Charles, bu peynirin olgunlaşması ve yapımı için kanun çıkarıp sadece Roquefort-sur-Soulzon kasabasında yapılmasına müsaade etmiştir. Bu bilgiler Lacaune koyununun ne kadar eski bir dönemden geldiğinin kanıtıdır.

1870 yılında iyi bir süt ırkı geliştirmek isteyen Fransız üreticiler, Merinos, Southdown ve Barbary koyunlarıyla Lacaune koyunlarını melezleştirme çalışmalarına başlamış; fakat istenilen sonuçlara ulaşamamışladır.

1947 yılına gelindiğinde bu kez Lacaune koyunu Fransız yerli koyun ırkları olan  Camares, Larzac ve Lauraguaise ile melezlenmiştir.

Ta ki 1990’lı yıllara kadar sadece yılda 70 litre süt veren Lacaune Koyununun, ileriki yıllarda verimi 300 litre seviyelerine çıkartılmıştır. Bu da yapılan çalışmaların ne denli olumlu sonuç verdiğinin göstergesi olmuştur.

Fransa’da 1.300.0000 Lacaune koyunu ile 840 Lacaune yetiştiricisi kayıtlıdır. 

Brezilya, Amerika, Kanada, Portekiz, İspanya, Yunanistan, Tunus, Slovakya, İsviçre, Almanya, Avusturya, Türkiye ve Sırbistan’da bulunan Lacaune koyunu, Fransa’nın en çok ihracat yaptığı koyun türüdür.


Lacaune Koyununun Özellikleri Nelerdir?


Lacaune koyunları öncelikle süt verimi için kullanılan, beyaz renkte, boynuzsuz, bas kısmı uzun üçgen şeklinde ve kulakları aşağı doğru sarkık yapıdadır.

Baş kısmında, bacaklarda ve karın alt bölgesinde yünleri bulunmasa da Lacaune koyunu diğer sütçü ırklara göre soğuk veya aşırı sıcak hava şartlarına daha dayanıklıdır.

Lacaune koyunları fazla uysal olmayan (Şımarık ve kendi istediğini yapmak isteyen) ve kuzu veriminde diğer sütçü koyunlara göre daha düşük olan koyun türüdür. 1.5 ile 1.7.  doğum oranları mevcuttur. Doğum ağırlıkları ise 3 ile 4 kg civarındadır.

Lacaune koyunu yılda bir doğum yapar ve genellikle kasım ve ocak aylarında doğum yapar. “Roquefort Mavi Peynir” olarak bilinen peynir türü sadece Lacaune koyunu sütünden yapılır. Yağ oranı %7 ve protein oranı %5.2’dir. Süt verimi yılda ortalama 280 ile 300 litre arasındadır.

Kapalı sisteme çok uygundurlar. Genel olarak gündüzleri meraya çıkarılsalar da geceleri tekrar kapalı alanlarda tutulurlar.

Yün ağırlıkları koçlarda 2.5 kg, dişilerde 1.5 kg olup kıl kalınlıkları 20 ile 28 mikrondur.


Lacaune Koyunu Kaç Kilo Gelir?


Yetişkin dişi Lacaune koyunu 70 kg ile 90 kg, koçları ise 100 kg ile 130 kilo civarındaki ağırlıklarda olabilir.


Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.