Türkiye’de Safkan Suffolk Koyunlar Hakkında Bilgiler
“Türkiye’de safkan Sufflolk koyununu nasıl bulabilirim?” sorusu, bana en çok sorulan sorular arasında gelmektedir. 20 yıldır İngiltere’de yaşayan ve hayvan ticareti yapan arkadaşlarımla görüş alış-verişinde bulunarak bu konuya açıklık getirmek istedim. Özellikle Türkiye’de safkan Suffolk olarak çok yüksek fiyatlarda satılan hayvanlar üreticilere ekonomik yönden büyük zararlar vermektedir. Bunun damızlık yetiştiricilerine karşı güven yönünden olumsuz bir durum olabileceğini düşündüğümden dolayı bu konuda uzun süre araştırma yaptım.
İngiltere’den Türkiye’ye Suffolk getirebilir miyim? sorusuna cevap;
Hayir. İngiltere’den Türkiye’ye Suffolk ırkı getiremezsiniz.
Nasıl ve Nereden Safkan Suffolk Koyunu Alabilirim?
Suffolk Koyunu
Suffolk koyununun anavatanı İngiltere’dir. Bu ırk ülkede çok popüler bir koyun ırkıdır. Southdown koçları ile dişi Norfolk Horned ırklarının melezlenmesi ile Suffolk ırkı geliştirilmiştir. 1886 yılında Suffolk Derneği kurularak ilk kayıtları yapılmış, 1891 yılında İrlanda’ya, 1895 yılında İskoçya’ya ve 1901 yılında ise Galler’e gönderilmiştir. Bu dönemlerde ayrıca Avusturya, Almanya, İsviçre, Rusya, Amerika ve Fransa’ya ihracatı yapılmıştır. O günden itibaren en iyi bilinen İngiliz koyun ırkı olarak ismini bugünlere kadar duyurmuştur.
İngiltere Avrupa Birliğine üye ülke olduğu için belirli AB ülkelerine hayvan ihracatı yapmaktadır. Bu hayvanlardan biri de Suffolk ırkıdır.
Bir hayvan tüccarı olan arkadaşım David ile yaptığımız sohbeti sizlere buradan iletmek istiyorum.
Suffolk Kuzuları
" İngiltere’den Suffolk ırkını AB ülkelerine ve özellikle Romanya'ya gönderiyoruz. Genelde gönderilen koyunlar, yaşlı ve verim dönemlerini doldurmuş durumda. Bu süreçte sadece et olarak kullanılabilecek hayvanlardır. Belge ve transport işlemleri ile beraber her bir koyunun maliyeti £200 - £250'dir.
Aynı zamanda safkan Suffolkların fiyatları £700 ile £800 arasında. Kalitesine göre daha da yükselebilir. Sattığımız her hayvanin pedigree kayıtları olup alıcı tarafından istendiğinde aile bağları dahil olmak üzere bütün bilgilere ulaşılabilinir."
Bu fiyatlar gösteriyor ki İngiltere’den çıkacak verimli bir Suffolk koyununun maliyeti çok yüksek olacaktır.
Peki Türkiye’de bulunan Suffolklar nereden gelmiştir?
Bu sorunun iki cevabı var!
1- Gerçekten İngiltere’den herhangi bir Avrupa ülkesine getirilip karantinada tutulduktan sonra Türkiye’ye girişleri olmuş olabilir; fakat bu çok maliyetli. (£700 - £800) Ülkemizdeki Suffolk fiyatlarına bakarsak satıcının maddi yönden çok büyük zararları olacaktır. Ayrıca bu ırkı satan tüccarlardan mutlaka pedigree belgelerini isteyip İngiltere’deki Suffolk derneğinden doğruluğunu öğreniniz. Size bu bilgileri mutlaka vereceklerdir.
2- Lütfen bu kısmı dikkatli okuyunuz!
Türkiye’de bulunan Suffolk görünüşlü koyunların çoğu Romanya ve Macaristan’dan getirilmektedir. Yine Suffolk koyunlarına benzerliği yüksek olan Macar Koyunu ‘' (Pleveni Koyunu) Pleveni Feketefejű ‘’ dir. Pleven ismini bir Bulgar şehri olan Pleven’den almıştır.
Pleveni Koyunu
Pleveni Koyunu Dişi Cigája (Gypsy - Cingene) ile Doğu Frizi, İvesi ve Suffolk koçları kullanılarak geliştirilmiştir. Pleveni ırkı Macaristan’da ayrıca ZOMBORI ve OLÁH Koyunu olarak da bilinir.
Cigája Koyunu Asya kökenli olup 18. yüzyılda yün, et ve süt veriminden dolayı Macaristan ve Romanya’dan diğer Balkan ülkelerine yayılmıştır. Asıl özelliği deniz seviyesinden yüksek alanlarda yaşayabilmesidir.
Bu ırkın her türlü iklim ve arazi şartlarına uyumlu olduğu fark edilince birçok üretici ellerindeki ırkları değiştirerek Cigája yetiştirmeye başlamıştır. Asıl Cigája koyunu baş kısmı ve bacakları siyah veya koyu kahverengidir. Kuzular siyah renkte doğup 2 aylık bir dönemden sonra yünleri gri, sari ile kahverengi ve koyu kahverengi olarak değişir.
Cigája Kuzular ve Koyunu
Pleveni ırkı koyunlar 1 yaşına gelince olgunluk dönemine girerler. İkizlik oranları %130 - 160, yün ağırlıkları 3 ile 4 kg, yün uzunluğu 10 ile 14 cm ve 28 - 40 mikrondur. Süt verimi 150 ile 200 günde 150 - 200 litre olup Cigája Koyununa göre daha yüksektir (80 - 150 lt). Vücut olarak güçlü ve orta büyüklükte olup, boynuzsuzdurlar.
Pleveni dişi koyunlarının ağırlıkları 55- 65 kg Pleveni koçları 90 ile 120 kg arasındadır. Son zamanlarda Pleveni ırkı koyunlarının süt verimlerini yükseltmek için Merinos ırkları ile melezlenmektedir.
Pleveni koyunlarının Suffolk koyunlarından görünüm olarak farkları; Suffolk koyunlarının kas yapıları daha gelişmiş ve daha dolgun görünmeleridir. Suffolk koyunlarının ayak ve bacakları diğer türlere göre daha büyük ve geniş yapılıdır ve kisadir.
Lütfen Suffolk koyunu diye satılan hayvanların kayıtlarını mutlaka https://www.suffolksheep.org veya [email protected] adresibe e-mail atarak kontrol edin.
Suffolk Koyunları
Ayrica Suffolk Spermasini Avrupa ve Balkan ulkelerine satan AB EUROPE firmasindan bilgiler tehmin edebilirsiniz. [email protected]
Pleveni veya Cigája koyunlarının sizlere Suffolk diye satılmasını bu şekilde önlemiş olursunuz.
Sağlıcakla kalın...
Find a BreederMore
Written by
H Cetin KATIRCI
Online ShepherdBreedsMore
IllnessesMore
Forage cropsMore
- Патологическая физиология голодания Arina TARAN
- Дефицит фосфора (гипофосфатемия) Hipofosfatemi Arina TARAN
- Какие бывают кормораздатчики для ферм КРС? Irina Makarova
- Кормушки для овец Diana Myakisheva
- Питание домашних коз: что едят, виды корма и правила кормления Alina Arslantürk
- Важность минералов питании сельскохозяйственных животных Irina Makarova