Suffolk Koyunu



Türkiye’de Suffolk koyununa karşı büyük bir ilgi olduğundan dolayı bu yazıyı özellikle yazmak istedik. 
Belirtmek isteriz ki; birçok tüccarın çiftçilerimize Macar koyun ırkı olan Pleveni Koyunu ve Cigája (Gypsy -  Cingene) koyunlarını Safkan Suffolk koyunu olarak satması bizi çok üzmektedir. 
Bu konuyu bir tüccarın kendi ağzından duymamız bizi daha da derinden etkilemiştir.
İthal küçükbaş hayvancılık yapan arkadaşlarımıza tavsiyemiz satın alınan hayvanların safkan olduğunu gösteren pedigree belgelerinin satıcıdan mutlaka alınmasıdır.( Bu konuda Avrupa ülkelerinde bütün safkan ırklara ait  derneklerde çok dikkatli ve titizlikle kayıtlar tutulur, her doğan hayvan kaydedilir ve gerektiğinde koyun ırklarının aile bağlarının doğruluğunu gösteren  belge onaylanılarak yetiştiricilere sunulur.)
Yüksek fiyatlar ile satın alınan bu koyunlar gerçekte nereden geldi? Belgeleri alıcılara verildi mi? Bu konuda maalesef cogu zaman hiçbir bilgimiz bulunmamaktadır. 





Suffolk koyunu 1800’lü yıllardan beri bilinen bir İngiliz koyun ırkıdır. İki İngiliz koyun ırkı olan dişi Norfolk Horned ile Southdowns ırk koçunun çapraz birleşmeleri ile oluşturulmuştur. Peki neden bu iki koyun ırkı özellikle kullanılmış bu konuda biraz bilgi vermek istiyoruz.

Southdowns iri yapılı, boynuzsuz, iri kemikli, uzun fakat ince boyunlu, burun uçları gri renkli, yüzleri açık kahverengi olan bir koyun ırkıdır. Bacak boyları kısadır. Bu özelliğinden hareketle yıllarca üzüm salkımlarına yetişemediği için asmaların altındaki otları temizlemeleri için kullanıldıkları bilinmektedir. Eski adı ile “Babydoll" diye bilinen bu koyun ırkı toprağın verimliliğini artırmak için de kullanılmıştır. Daha sonraları üreticiler tarafından Wilthshire Horn ve Berkshire Not ile birleştirilerek Hampshire ırkı; Hampshire ve Cotswold Koyunu ile birleştirilerek Oxford Down ırkı geliştirilmiştir. 




Suffolk genlerinin geldiği diğer tür ise ‘Kara Yüzlü’ (Blackface) diye bilinen Norfolk Horn koyunudur. Çok güçlü, boynuzlu olarak bilinen bu tür, İngiltere’de kış aylarının soğuk, rüzgarlı ve ıslak geçmesinden dolayı Cambridge ile Norfolk arasında yiyecek için çok uzun yollar kat etmek zorunda kalmıştır. Bunun sonucunda bu ırkın büyük kaslara sahip olduğuna inanılmıştır..

İsminin geldiği Norfolk civarında yüzyıllarca yaşamış; fakat 1919 yılında sadece birkaç Norfolk Horn kalmıştır. O dönemlerde 30 yıla yakın bir süre çiftçilik ile uğraşan  J.D Sayer bu son kalanların varlıklarını korumak için sürüsündeki koyunların bir kısmını Cambridge Hayvan Araştırma Üniversitesine vermiştir.  ( sadece 10 dişi ve 1 Koç) 
1940 ve 1950 yılları süresince yapılan araştırmalarda, kan değişikliği olmaması, aynı soydan gelen hayvanlarla çiftleşmelerinden kaynaklı Kriptorsizm ( Cryptorchidism ) belirtileri bu ırkın tamamen kaybolmasına sebep olmuştur.
1973 yılında son safkan Norfolk Horn koçunun ölümü ile bu ırk son bulmuştur.




Bu süreçten sonra Norfolk Horn genetiği bulunan Suffolk ile Wiltshire Horn ve  Swaledale koyunları birleştirilerek %100 olmasa da %90 (15-16) civarında Norfolk Horn genetiği elde edilmiştir. Bu başarı “Yeni Norfolk Horn” adını almış, 1984 yılında tekrar Norfolk Horn olarak ismi değiştirilmiştir. 
1886 yılında bugünkü adı ile kurulan İngiliz Suffolk Derneği, ülkedeki birçok bilgili çoban ve bilim adamı ile Suffolk ırkının daha iyi gelişmesi amacıyla çalışmalara başlamış, ilk Suffolk sürüsü 1891 yılında İrlanda’ya, 1895 yılında İskoçya’ya ve 1901 yılında Galler’e gönderilmiştir.
Kısa bir zaman sonra Avusturya, Fransa, Almanya, İsviçre, Rusya, Amerika ve diğer İngiliz kolonilerine gönderilmiş, bugün ise dünyanın en çok bilinen ve kullanılan koyun ırkı haline gelmiştir.


Suffolk Koyununun Özellikleri Nelerdir?




Suffolk koyununun en belirgin özelliği tamamen siyah renkteki yüzü, yere bakan kulakları ve boynuzsuz oluşudur.
Bu ırkın bacakları iri ve siyah, yünü kirli beyaz renktedir.
Suffolk ırkının yediği yemleri ete dönüştüren ve çabuk kilo alan bir yapısı vardır.
Bütün hava şartlarına karşı uyumlu olması, toynaklarda oluşan hastalıklara karşı sorunlar yaşamaması, çok sıcak iklimlere karşı dayanıklı olması üreticiler tarafından tercih sebebidir.
Suffolk kuzularının 9 ile 12 hafta içinde etlenip ekonomik yönden avantajlı olması nedeniyle Suffolk koçları yoğun talep görmektedir.
Etçil ırk yetiştirmek isteyen çiftçiler için doğru bir seçenektir. 

Suffolk Koyunları Kaç Kilo Gelir?



Yetişkin Suffolk koçları 115 kg ile 155 kg, yetişkin dişi Suffolklar 90 kg ile 110 kg arasındadır.



Use of the information/advice in this guide is at your own risk. The Farmow and its employees do not warrant or make any representation regarding the use, or results of the use, of the information contained herein as regards to its correctness, accuracy, reliability, currency or otherwise. The entire risk of the implementation of the information/ advice which has been provided to you is assumed by you. All liability or responsibility to any person using the information/advice is expressly disclaimed by the Farmow and its employees.